Германия е поискала класифициран брифинг за изтребителите на Boeing

42 прочитания

Германия е изискала от САЩ класифициран брифинг за възможностите на изтребителите произведени от Boeing. Страната оглежда варианти за замяна на ударните самолети Tornado към 2025 г. Това съобщава Reuters.

Германското МО е изпратило писмо, в което заявява, че изтребителите произведени от Boeing – F-15 и F/A-18E/F се разглеждат като потенциални кандидати за заместване на изтребителите-бомбардировачи Tornado, които са на германска служба от 1981 г.

Класифицираният брифинг, на който ще бъдат представени възможностите на двата изтребителя се очаква да стане факт в средата на ноември. През лятото германското МО получи подобен брифинг за F-35.

Германското МО е заявило, че иска подобна информация и от консорциума Eurofighter, който строи едноименния многоцелев изтребител.

Германия иска да реши до средата на 2018 г. как ще замени ударните си самолети Tornado. Германските ВВС в момента експлоатира две крила с Tornado в ударната му версия и във версията за огнево подавяне на ПВО и разузнаване или общо около 80 машини.

Германия и Франция вече заявиха, че ще създадат общ боен самолет от следващо поколение, но той няма да бъде готов преди пенсионирането на Tornado.

Германия в момента смята да купи боен самолет, който да замени сега използваните Tornado и в същото време да създаде боен самолет от следващо поколение, който да замени Eurofighter след около 20 години. Като най-вероятен сценарии се оформя покупката на допълнителни Eurofighter.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ се готвят за оперативни изпитания с леки бойни самолети
Следваща публикация
Aero Vodochody предлага сериозна модернизация на чешките L-159
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швеция обяви плановете си за обновяване на военната си авиация

Шведското МО публикува „Бяла книга“ за плановете за изграждане на въоръжените си сили до 2025 г., като в тях се залага продължаване експлоатацията на Gripen C/D и инвестиране в изцяло нова платформа след 2030 г.

Luftwaffe определи F-35 като идеален заместник на Tornado

Германските ВВС са направили къс списък с потенциални заместници на изтребителя-бомбардировач Tornado, но изтребителят от следващо поколение F-35 се смята за „перфектния избор”. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки източник в Luftwaffe.

Меню