Германия е поискала класифициран брифинг за изтребителите на Boeing

40 прочитания

Германия е изискала от САЩ класифициран брифинг за възможностите на изтребителите произведени от Boeing. Страната оглежда варианти за замяна на ударните самолети Tornado към 2025 г. Това съобщава Reuters.

Германското МО е изпратило писмо, в което заявява, че изтребителите произведени от Boeing – F-15 и F/A-18E/F се разглеждат като потенциални кандидати за заместване на изтребителите-бомбардировачи Tornado, които са на германска служба от 1981 г.

Класифицираният брифинг, на който ще бъдат представени възможностите на двата изтребителя се очаква да стане факт в средата на ноември. През лятото германското МО получи подобен брифинг за F-35.

Германското МО е заявило, че иска подобна информация и от консорциума Eurofighter, който строи едноименния многоцелев изтребител.

Германия иска да реши до средата на 2018 г. как ще замени ударните си самолети Tornado. Германските ВВС в момента експлоатира две крила с Tornado в ударната му версия и във версията за огнево подавяне на ПВО и разузнаване или общо около 80 машини.

Германия и Франция вече заявиха, че ще създадат общ боен самолет от следващо поколение, но той няма да бъде готов преди пенсионирането на Tornado.

Германия в момента смята да купи боен самолет, който да замени сега използваните Tornado и в същото време да създаде боен самолет от следващо поколение, който да замени Eurofighter след около 20 години. Като най-вероятен сценарии се оформя покупката на допълнителни Eurofighter.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ се готвят за оперативни изпитания с леки бойни самолети
Следваща публикация
Aero Vodochody предлага сериозна модернизация на чешките L-159
40 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет въздушни танкера Airbus A330 MRTT в рамките на програмата за съвместна експлоатация под шапката на НАТО и ЕС. До момента в програмата участваха Холандия и Люксембург с две машини.

Призовават Плевнелиев по делото срещу Ненчев за поддръжката на МиГ-29

Бившият президент Росен Плевнелиев също ще бъде свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за МиГ-29. Той бе призован за дневшното заседание, но се оказа в чужбина и разпитът му бе отложен за следващия път.

Гърция чака оферта за модернизация на своите F-16

Гърция очаква в близките седмици Lockheed Martin да даде оферта за модернизация на флота от изтребители F-16C/D. На нейна база ще бъде взето решение как да се процедира занапред. Това съобщава гръцкия сайт Defense Greece.

Беларус чака първите си Су-30СМ през 2019 г.

Първите многоцелеви изтребители Су-30СМ ще бъдат доставени на Беларус през 2019 г. Това е заявил министърът на отбраната на страната Андрей Равков, цитиран от ТАСС.

Меню