Министър Каракачанов поиска чисто нови изтребители и ремонт за наличните

16 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изрично заяви, че желае да се купят само чисто нови изтребители и в същото време да се инвестира в пълен ремонт на наличните бойни самолети във ВВС. Това заяви той днес, 30 септември 2017 г., в интервю по Нова телевизия.

„Със сравнително малко пари, на фона на тия 3,5 млрд. да се ремонтират и МиГ-29, и Су-25, и L-39. Ние можем допълнително да си засилим способностите като авиация. А това, че ние трябва да купим нова съвременна техника е повече от ясно. И пак забележете, казвам нова. Аз съм за това, ако купуваме нещо да купуваме нова техника. Ние стари самолети си имаме и в много от случаите са по-добри от старите, които ни предлагат. Защо да го правим? Само поради някакви политически причини, ли? Няма логика”, заявява министърът на отбраната.

Той казва още, че ще има нови изтребители, но фактически не се обвързва с никакви срокове за това.

„Въпросът е дали процедурата ще е отворена за отпадналия участник или ще бъде отворена и за нови предложения. Това трябва да го реши парламентът, когато е ясно и категорично неговото становище, правителството ще се съобрази”, казва военният министър.

Изказването му носи доста коментари, защото предложенията на т.нар. „Комисия „Gripen” са доста неясни и фактически изискват пренаписване на инвестиционния проект и изготвяне на нови запитвания за предоставяне на оферти (RFP), но не говорят нищо за това какви предложения да бъдат разгледани. Прочие, миналата седмица самият министър Каракачанов се съгласи с журналистическо наблюдение, че предложенията на комисията за йезуитски.

„На цената на един нов самолет може да ремонтираме цялата си авиация или почти цялата. Няма руснаците да ги ремонтират, ние си имаме заводи. „Авионамс” е към Министерство на икономиката, ТЕРЕМ „Летец” е към МО, самата база в Граф Игнатиево, където и в момента се поддържат самолетите”, твърди министър Каракачанов.

Той уточнява, че ремонтът на МиГ-29 ще се извършва след пряко договаряне между МО и РСК „МиГ”. Министърът заявява още, че в тази сделка няма да има посредници.
Запитан за това, как наличната техника ще отговаря на изискванията на НАТО, министър Каракачанов отговаря така:

„Първо трябва да се въоръжим така, че да защитим суверенитета на България и нейната териториална цялост. Всички други задачи са допълнителни. В това министерство години наред са се правили безобразия при закупуване на техника. Купувана е техника за да се прибират комисионни, а не за да се обслужват интересите на армията. Точно затова, че никой не е осъден за това, няма да говоря с имена, за да не ме съдят мен”

Военният министър дава да се разбере, че желае да поддържа наличните МиГ-29 до края на жизнения им цикъл към 2029 – 2030 г. Не е ясно как тези разходи, които според предишни становища на МО и ВВС ще достигнат до около 1,5 млрд. лева, ще кореспондират с амбициите за покупка на нов многоцелев изтребител.

„Ние имаме техника, с която може да поддържаме нашите бойни способности. Ние обаче от сега трябва да почнем да мислим и да закупуваме нова техника. Грехота е обаче към хората, от които джобове се взима и не отива за здравеопазване и за пенсии, тази техника, която може да бъде ползвана до 2029 – 2030 г. да я хвърлиш, да я консервираш, да я сложиш като пометници по селата или да я продадеш без пари, както е правено”, смята Каракачанов.

Свързани теми

Предишна публикация
Американският посланик предупреди България да внимава с избора на нов изтребител
Следваща публикация
Димитър Стоянов: Вадят се избирателно документи и те се четат частично
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша възстанови полетите с МиГ-29

Полските ВВС са възстановили полетите със своите изтребители МиГ-29. Те бяха спрени след инцидента от 18 декември миналата година, когато на кацане в авиобаза Минск Мазовецки. За това съобщава полският сайт Defence24.

Сглобиха последния F-16 във Форт Уърт

В средата на ноември Lockheed Martin е приключил работата по последния изтребител F-16, който се сглобява на линията във Форт Уърт, Тексас. Машината е предназначена за иракските ВВС.

Пакистан получи първите си J-10

Пакистан получи първите шест многоцелеви изтребителя J-10C. Това стана на официална церемония, която се проведе…
Меню