Министър Каракачанов поиска чисто нови изтребители и ремонт за наличните

15 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изрично заяви, че желае да се купят само чисто нови изтребители и в същото време да се инвестира в пълен ремонт на наличните бойни самолети във ВВС. Това заяви той днес, 30 септември 2017 г., в интервю по Нова телевизия.

„Със сравнително малко пари, на фона на тия 3,5 млрд. да се ремонтират и МиГ-29, и Су-25, и L-39. Ние можем допълнително да си засилим способностите като авиация. А това, че ние трябва да купим нова съвременна техника е повече от ясно. И пак забележете, казвам нова. Аз съм за това, ако купуваме нещо да купуваме нова техника. Ние стари самолети си имаме и в много от случаите са по-добри от старите, които ни предлагат. Защо да го правим? Само поради някакви политически причини, ли? Няма логика”, заявява министърът на отбраната.

Той казва още, че ще има нови изтребители, но фактически не се обвързва с никакви срокове за това.

„Въпросът е дали процедурата ще е отворена за отпадналия участник или ще бъде отворена и за нови предложения. Това трябва да го реши парламентът, когато е ясно и категорично неговото становище, правителството ще се съобрази”, казва военният министър.

Изказването му носи доста коментари, защото предложенията на т.нар. „Комисия „Gripen” са доста неясни и фактически изискват пренаписване на инвестиционния проект и изготвяне на нови запитвания за предоставяне на оферти (RFP), но не говорят нищо за това какви предложения да бъдат разгледани. Прочие, миналата седмица самият министър Каракачанов се съгласи с журналистическо наблюдение, че предложенията на комисията за йезуитски.

„На цената на един нов самолет може да ремонтираме цялата си авиация или почти цялата. Няма руснаците да ги ремонтират, ние си имаме заводи. „Авионамс” е към Министерство на икономиката, ТЕРЕМ „Летец” е към МО, самата база в Граф Игнатиево, където и в момента се поддържат самолетите”, твърди министър Каракачанов.

Той уточнява, че ремонтът на МиГ-29 ще се извършва след пряко договаряне между МО и РСК „МиГ”. Министърът заявява още, че в тази сделка няма да има посредници.
Запитан за това, как наличната техника ще отговаря на изискванията на НАТО, министър Каракачанов отговаря така:

„Първо трябва да се въоръжим така, че да защитим суверенитета на България и нейната териториална цялост. Всички други задачи са допълнителни. В това министерство години наред са се правили безобразия при закупуване на техника. Купувана е техника за да се прибират комисионни, а не за да се обслужват интересите на армията. Точно затова, че никой не е осъден за това, няма да говоря с имена, за да не ме съдят мен”

Военният министър дава да се разбере, че желае да поддържа наличните МиГ-29 до края на жизнения им цикъл към 2029 – 2030 г. Не е ясно как тези разходи, които според предишни становища на МО и ВВС ще достигнат до около 1,5 млрд. лева, ще кореспондират с амбициите за покупка на нов многоцелев изтребител.

„Ние имаме техника, с която може да поддържаме нашите бойни способности. Ние обаче от сега трябва да почнем да мислим и да закупуваме нова техника. Грехота е обаче към хората, от които джобове се взима и не отива за здравеопазване и за пенсии, тази техника, която може да бъде ползвана до 2029 – 2030 г. да я хвърлиш, да я консервираш, да я сложиш като пометници по селата или да я продадеш без пари, както е правено”, смята Каракачанов.

Свързани теми

Предишна публикация
Американският посланик предупреди България да внимава с избора на нов изтребител
Следваща публикация
Димитър Стоянов: Вадят се избирателно документи и те се четат частично
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния е получила оферти за допълнителни F-16

Румъния е получила няколко оферти за допълнителни изтребители F-16 и в момента се водят преговори с потенциалните доставчици. Това е заявил румънският военен министър Михай Фифор в петък, 11 май 2018 г.

Беларус чака първите си Су-30СМ през 2019 г.

Първите многоцелеви изтребители Су-30СМ ще бъдат доставени на Беларус през 2019 г. Това е заявил министърът на отбраната на страната Андрей Равков, цитиран от ТАСС.

Авиокаст: Епизод 13

Трябваше ли да станем свидетели на поредната, напълно неоправдана, медийна истерия около аварирал пътнически самолет,…

Краят на прехващача МиГ-23 – част – 2

Силвия ЖЕЛЕВА предлага втората част от разказа на полковник о.р. инженер Петър Цветков за съдбата на самолета и хората, които свързаха службата и живота си с него.

Меню