Министър Каракачанов поиска чисто нови изтребители и ремонт за наличните

7 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изрично заяви, че желае да се купят само чисто нови изтребители и в същото време да се инвестира в пълен ремонт на наличните бойни самолети във ВВС. Това заяви той днес, 30 септември 2017 г., в интервю по Нова телевизия.

„Със сравнително малко пари, на фона на тия 3,5 млрд. да се ремонтират и МиГ-29, и Су-25, и L-39. Ние можем допълнително да си засилим способностите като авиация. А това, че ние трябва да купим нова съвременна техника е повече от ясно. И пак забележете, казвам нова. Аз съм за това, ако купуваме нещо да купуваме нова техника. Ние стари самолети си имаме и в много от случаите са по-добри от старите, които ни предлагат. Защо да го правим? Само поради някакви политически причини, ли? Няма логика”, заявява министърът на отбраната.

Той казва още, че ще има нови изтребители, но фактически не се обвързва с никакви срокове за това.

„Въпросът е дали процедурата ще е отворена за отпадналия участник или ще бъде отворена и за нови предложения. Това трябва да го реши парламентът, когато е ясно и категорично неговото становище, правителството ще се съобрази”, казва военният министър.

Изказването му носи доста коментари, защото предложенията на т.нар. „Комисия „Gripen” са доста неясни и фактически изискват пренаписване на инвестиционния проект и изготвяне на нови запитвания за предоставяне на оферти (RFP), но не говорят нищо за това какви предложения да бъдат разгледани. Прочие, миналата седмица самият министър Каракачанов се съгласи с журналистическо наблюдение, че предложенията на комисията за йезуитски.

„На цената на един нов самолет може да ремонтираме цялата си авиация или почти цялата. Няма руснаците да ги ремонтират, ние си имаме заводи. „Авионамс” е към Министерство на икономиката, ТЕРЕМ „Летец” е към МО, самата база в Граф Игнатиево, където и в момента се поддържат самолетите”, твърди министър Каракачанов.

Той уточнява, че ремонтът на МиГ-29 ще се извършва след пряко договаряне между МО и РСК „МиГ”. Министърът заявява още, че в тази сделка няма да има посредници.
Запитан за това, как наличната техника ще отговаря на изискванията на НАТО, министър Каракачанов отговаря така:

„Първо трябва да се въоръжим така, че да защитим суверенитета на България и нейната териториална цялост. Всички други задачи са допълнителни. В това министерство години наред са се правили безобразия при закупуване на техника. Купувана е техника за да се прибират комисионни, а не за да се обслужват интересите на армията. Точно затова, че никой не е осъден за това, няма да говоря с имена, за да не ме съдят мен”

Военният министър дава да се разбере, че желае да поддържа наличните МиГ-29 до края на жизнения им цикъл към 2029 – 2030 г. Не е ясно как тези разходи, които според предишни становища на МО и ВВС ще достигнат до около 1,5 млрд. лева, ще кореспондират с амбициите за покупка на нов многоцелев изтребител.

„Ние имаме техника, с която може да поддържаме нашите бойни способности. Ние обаче от сега трябва да почнем да мислим и да закупуваме нова техника. Грехота е обаче към хората, от които джобове се взима и не отива за здравеопазване и за пенсии, тази техника, която може да бъде ползвана до 2029 – 2030 г. да я хвърлиш, да я консервираш, да я сложиш като пометници по селата или да я продадеш без пари, както е правено”, смята Каракачанов.

Свързани теми

Предишна публикация
Димитър Стоянов: Вадят се избирателно документи и те се четат частично
Следваща публикация
Американският посланик предупреди България да внимава с избора на нов изтребител
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МиГ-21 катастрофира в Сърбия

Двуместен учебно-боен самолет МиГ-21УМ е катастрофирал в Сърбия днес, 25 септември 2020 г. Двучленният екипаж…

Министър Каракачанов иска да разширява на преговорите за нов изтребител с F/A-18

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лансира идеята за разширяване на кръга на потенциалните кандидати за придобиването на нов боен самолет за ВВС, като спомена и американския многоцелев изтребител F/A-18. Военният министър направи изказванията си в интервю броя на „Труд” от днес, 8 ноември 2017 г.

Плевнелиев: Ако се откажем от F-16, това е национален провал

Бившият президент Росен Плевнелиев (2012 – 2017) начерта апокалиптични картини, ако се стигне до отказ от покупката на F-16 и заяви, че това ще е национален провал, който ще доведе до геополитическа изолация. Това каза той днес, 9 юни 2019 г. в предаването „Денят започва“ по БНТ1.

Премиерът Борисов обяви, че „градската десница” се е озлобила заради покупката на F-16

Премиерът Бойко Борисов заяви, че т.нар. „градска десница” се е озлобила, тъй като правителството му купило изтребители F-16 от САЩ. Това заяви той днес, 7 ноември 2019 г., по време на националната работна среща на ГЕРБ, което се проведе в София.

МО изпрати RFP за новия изтребител

Министерство на отбраната е изпратило запитване за даване на оферти (RFP – Request for Proposal) по програмата за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това е станало миналия петък, 29 юни 2018 г. АЕРО научи това от два независими източника.

Министър Каракачанов: Оценката на офертите ще отнеме месец

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че оценката на офертите е по-реалистично да отнеме около месец, а не 14 работни дни. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Меню