Премиерът Борисов с нова порция откровения около изтребителите

12 прочитания

Премиерът Бойко Борисов даде днес, 4 октомври 2017 г., пресконференция, чиято основна тема бе конфликта му с президента Радев. Очаквано, част от изказванията му бяха свързани с проекта за придобиване на нов изтребител, като той отново даде разнопосочни сигнали по темата.

„По една тема съм му казал (на Радев – бел.ред.) в очите – по самолетите Парламентът ще търси друго решение, защото искаме и влакове, и пенсии и много други работи да се направят и за това ще се пазарим. Аз съм му го казал, не е някаква завера зад гърба му”, заявява премиерът Борисов.

Не е ясно, кога е бил проведен този разговор. Трябва да припомним, че в края на юни Борисов разговаря с шведския си колега и започна да определя условия за покупката на Gripen, а само няколко дни по-късно парламентарната група на ГЕРБ обяви, че ще проучва избора, което в крайна сметка доведе и до задраскване на процедурата. Възможно е Борисов да намеква, че неговата парламентарна група е имала друга визия по проекта, която в крайна сметка и надделя.

„Сега ще дойде зимата и ще показвате заснежени вагони и студени купета. И вие ще ги показвате. Отидете тогава и питайте, г-н президент, не е ли по-добре да купим първо влаковете, а после самолетите. Ако каже самолетите, отиваме при самолетите”, обърна се към журналистите Борисов.

Премиерът многократно избегна въпроса, защо вторият човек в партията му Цветан Цветанов непрекъснато атакува президента Радев, включително и с намеци за корупция около избора на нов самолет и се оправда, че това е част от парламентарните борби между ГЕРБ и БСП.

„Ние с президента Путин си договорихме шест самолета на ниска цена, ми каза сръбския президент. Направили са си сметката, че са ги договорили на по-ниска цена. Ние на такъв вариант не може да идем, затова търсим възможност по-дълго да ги изплащаме. Защото става въпрос за милиарди долари. Аз мисля, че по тази тема, върховният главнокомандващ Радев да седнат с вицепремиера Каракачанов и да си говорят. Тя трябва да говорят, а при нас да дойде темата, когато трябва да обезпечаваме финансово”, отбеляза Борисов.

Изказването му, обаче няма особен смисъл, тъй като президента Радев има малка реална власт, още повече около избирането на приоритетите при превъоръжаването на армията. Реално, както и президента отбеляза, всичко това е в ръцете на изпълнителната и законодателната власт. Точно както бе и до момента.

„До вчера МиГ-29 за нашите летци беше най-добрия самолет. И ние за това ние в момента договаряме да ги ремонтираме с оригинални руски части, мотори, двигатели в Авионамс в Пловдив. Да са сигурни, защото казаха, че не са сигурни с полските двигатели. А през това време да договорим с по-голямо разсрочване и по-ниска цена. Там при военните, ако влаковете ни струват 200 – 300 млн., там само ракетите струват толкова. Огромни пари”, каза още Борисов.

Думите му, за сега не кореспондират с решенията на т.нар. „Комисия „Gripen”, която директно задраска всичко направено до момента и фактически рестартира процеса, като го отпрати някъде далеч в бъдещето, поради изискването за пренаписване на цялата документация по него. Така няма да става въпрос просто за преговори за цената и начините на плащане, а на провеждането на изцяло нов конкурс.

По-късно през деня президента Радев оцени опита на премиера за нормализиране на диалога, но отбеляза, че неговата партия води институционална и медийна война срещу президентската институция. Сериозна част от тази война е свързана именно с покупката на нов изтребител за ВВС.

В отговор на журналистически въпрос, за коментара на американския посланик, България да внимава с избора на нов изтребител, президента Радев отговори, че не приема посланици да се бъркат в работите на българските институции и каза, че ако има такива, които са свикнали на това е добре да се отучат.

Свързани теми

Предишна публикация
Парламентът обсъжда доклада на „Комисията „Gripen“ (на живо)
Следваща публикация
Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на последното си заседание
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ отпуснаха $56 млн. военна помощ по сделката за F-16

Конгресът на САЩ е одобрил предложението на Държавния департамент за отпускане на $56 153 980 за финансиране на сделката за покупката на изтребители F-16 от България. Това съобщи днес, 2 септември 2019 г., Министерство на отбраната.

Министър Каракачанов: Чакаме решението на КЗК и продължаваме с РСК „МиГ”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че повереното му министерство ще изчака решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и след това ще продължи директните преговори с РСК „МиГ”. Това каза той днес, 28 декември 2017 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Димитър Стоянов за състоянието на военната ни авиация

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител даде вчера, 6 май 2018 г., пространно интервю за радио „Дарик”, в което говори за състоянието на военната авиация и проваления процес за покупка на нов боен самолет.

Меню