Scaled Composites демонстрира нов изпитателен самолет

3 прочитания

Американската компания Scaled Composites, част от Northrop Grumman, заяви, че е създала и тествала нов изпитателен самолет наречен Model 401. Машината е предназначена да тества нови начини за евтино производство на летателни апарати и след това да се използва летателни изпитания.

Scaled Composites, които са специализирани в създаването на малосерийни авангардни летателни апарати, разработват Model 401 в пълна тайна и обяви за наличието му едва след изпълняването на първия полет на 11 октомври 2017 г.

От компанията не разкриват по чия поръчка е създаден апарата и дават доста ограничена информация за него. Максималната му излетна маса е 3630 kg., масата празен е 1814 kg, задвижва се от един реактивен двигател Pratt & Whitney JTD-15D-5D с тяга от 13,5 kN. Размахът на крилото е 11,6 m, максималната скорост е М 0,6 и има таван на полет от 9200 m.

На разпространените снимки прави впечатление, че аеродинамичната конфигурация на машината силно напомня на тази използвана при безпилотния апарат General Atomics Avenger, включително формата на крилото (особено изходящия ръб), поставянето на двигателя върху фюзелажа и наличието на два силно наклонени вертикални стабилизатора.

Регистрите на американската авиационна агенция FAA показват, че на 19 април 2017 г. е бил даден експериментален сертификат за летателна годност на два самолета от Model 401. Към момента в полет е изпитан само един от тях.

Scaled Composites е създадена от легендарния авиоконструктор и пионер Бърт Рутан, който след пенсионирането си продаде компанията на Northrop Grumman.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing 727 катастрофира в Демократична Република Конго
Следваща публикация
Ан-24 се приводни аварийно в Русия
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню