Константин Попов: Докладът на комисията за изтребителите бе обективен

18 прочитания

Председателя на комисията по отбрана в Народното събрание и бивш началник на отбраната Константин Попов защити работата на т.нар. „Комисия „Gripen”, като заяви, че доклада, който тя е изготвила е обективен. Това каза той в сутрешния блок на БНТ1, днес 16 октомври 2017 г.

„Докладът е обективен. За съжаление, заради доклада, процесът се връща горе-долу с една година назад. Тук, всички които сме работили в тази сфера, трябва да поднесем своите извинения към летците и техниците в Граф Игнатиево, които очакват новия самолет”, заявява Попов.

Според него, временната комисиятa в Народното събрание си е свършила работата добре, като са били прегледани много документи и са били изслушани министри и заместник-министри.

„Беше установено, грубо казано, че единия от кандидатите по време на служебното правителство и благодарение на създадени предпоставки, един от кандидатите беше служебно дисквалифициран. Установи се, че това не е правилно. Много е важно тук да се подчертае, че този доклад бе подкрепен от народните представители, с изключение на народните представители на БСП. Това е защото докладът беше доста професионално направен, много неща бяха изследвани”, смята още депутатът от ГЕРБ.

Според Попов, ако тези грешки не са били констатирани и отстранени, страната ни е щяла да се изправи пред международен скандал, където загубилите са можели да искат обяснение, защо е била отхвърлена офертата им.

Константин Попов заяви и, че обсъждането на доклада в пленарната зала не е било по същество, защото опозицията имала становище, че доклада е насочен срещу някога.

„Това, което е важно – бюджет за следващата година за изтребител е планиран. Сега МО трябва да си свърши своята работа”, каза Попов.

Той поясни, че са дадени препоръки към МО да се разшири кръга с потенциални участници.

„Тези кандидати трябва да представят нови оферти за нови изтребител и за втора ръка изтребители. Колкото са повече кандидатите, толкова по-добре. И е добре, МО да си прегледа и доусъвършенства процеса на оценка. Ще бъдат изпратени нови оферти и тези оферти ще се оценят, ще се сключи договор и той ще се ратифицира в Народното събрание”, разясни Попов.

Попов бе внимателен да не влиза в говоренето на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който директно фаворитизира F-16. Попов заяви, че има елемент на политическо решение, защото финалното решение се взима от политиците и че трябва да се отчитат фактори, като съюзната среда, плановете, по които ще се работи, съседите, поддръжката, макар, че според него те са трудни за обективно отчитане.

Попов бе попитан и за изтребителите F-35 и дали наистина те са най-добрите в момента на пазара.

„F-35 е бъдещето, това е един изключителен самолет, който тотално доминира на различни учения. За съжаление той е доста скъп самолет, с изключително скъпа поддръжка. Но ние в България с придобиването на нов изтребител, ще поставим основни да преминем по-успешно към F-35 в бъдещето. А да се надяваме, че с времето и цената на F-35 ще върви надолу.”

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Стойков: Имам усещането, че много хора работят за приземяването на ВВС
Следваща публикация
Инцидент с A320 на БАК
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тодор Тагарев спекулира, че от договора за F-16 ще се реже въоръжение, резервни части и други

Бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев спекулира, че от договора за покупка на F-16 ще се реже въоръжението, резервните части, гаранционните условия и други подобни. Това каза той вчера, 7 май 2019 г. в предаването „ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев” по TV+.

Свръхнатоварване в бойното дежурство отчитат в Граф Игнатиево

На 11 януари 2018 г. в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщиха от авиобазата.

Малайзия подписа за 18 броя FA-50

Малайзия подписа договор за покупката на 18 леки бойни самолета FA-50. Споразумението бе разписано с…
Меню