Константин Попов: Докладът на комисията за изтребителите бе обективен

17 прочитания

Председателя на комисията по отбрана в Народното събрание и бивш началник на отбраната Константин Попов защити работата на т.нар. „Комисия „Gripen”, като заяви, че доклада, който тя е изготвила е обективен. Това каза той в сутрешния блок на БНТ1, днес 16 октомври 2017 г.

„Докладът е обективен. За съжаление, заради доклада, процесът се връща горе-долу с една година назад. Тук, всички които сме работили в тази сфера, трябва да поднесем своите извинения към летците и техниците в Граф Игнатиево, които очакват новия самолет”, заявява Попов.

Според него, временната комисиятa в Народното събрание си е свършила работата добре, като са били прегледани много документи и са били изслушани министри и заместник-министри.

„Беше установено, грубо казано, че единия от кандидатите по време на служебното правителство и благодарение на създадени предпоставки, един от кандидатите беше служебно дисквалифициран. Установи се, че това не е правилно. Много е важно тук да се подчертае, че този доклад бе подкрепен от народните представители, с изключение на народните представители на БСП. Това е защото докладът беше доста професионално направен, много неща бяха изследвани”, смята още депутатът от ГЕРБ.

Според Попов, ако тези грешки не са били констатирани и отстранени, страната ни е щяла да се изправи пред международен скандал, където загубилите са можели да искат обяснение, защо е била отхвърлена офертата им.

Константин Попов заяви и, че обсъждането на доклада в пленарната зала не е било по същество, защото опозицията имала становище, че доклада е насочен срещу някога.

„Това, което е важно – бюджет за следващата година за изтребител е планиран. Сега МО трябва да си свърши своята работа”, каза Попов.

Той поясни, че са дадени препоръки към МО да се разшири кръга с потенциални участници.

„Тези кандидати трябва да представят нови оферти за нови изтребител и за втора ръка изтребители. Колкото са повече кандидатите, толкова по-добре. И е добре, МО да си прегледа и доусъвършенства процеса на оценка. Ще бъдат изпратени нови оферти и тези оферти ще се оценят, ще се сключи договор и той ще се ратифицира в Народното събрание”, разясни Попов.

Попов бе внимателен да не влиза в говоренето на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който директно фаворитизира F-16. Попов заяви, че има елемент на политическо решение, защото финалното решение се взима от политиците и че трябва да се отчитат фактори, като съюзната среда, плановете, по които ще се работи, съседите, поддръжката, макар, че според него те са трудни за обективно отчитане.

Попов бе попитан и за изтребителите F-35 и дали наистина те са най-добрите в момента на пазара.

„F-35 е бъдещето, това е един изключителен самолет, който тотално доминира на различни учения. За съжаление той е доста скъп самолет, с изключително скъпа поддръжка. Но ние в България с придобиването на нов изтребител, ще поставим основни да преминем по-успешно към F-35 в бъдещето. А да се надяваме, че с времето и цената на F-35 ще върви надолу.”

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Стойков: Имам усещането, че много хора работят за приземяването на ВВС
Следваща публикация
Инцидент с A320 на БАК
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus няма да предложи Eurofighter на Канада

Airbus обяви, че заедно с британското правителство, е било взето решение да не се подава оферта за Eurofighter в канадския конкурс за нов боен самолет

Индонезия няма пари за Rafale

Индонезия няма яснота как ще финансира покупката на многоцелевите изтребители Rafale, което води до замразяването…

Разби се полски МиГ-29

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС се разби днес, 18 декември 2017 г. Пилотът се е катапултирал успешно и е без опасност за живота.

Германия залага на Eurofighter за да се запазят европейските способности за производство на изтребители

Германското MO е заявило в писмо до депутат от Бундестага, че ще заложи на покупка на още изтребители Eurofighter, вместо взимането на американски боен самолет, за да се запази способността на европейските страни да строят изтребители. Това съобщава Reuters.

Премиерът заговори за съвместно „самолетостроене” с Израел

Премиерът Бойко Борисов заговори за съвместно „самолетостроене” с Израел. Това стана след срещата му с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, която се състоя днес, 13 юни 2018 г. в Ерусалим.

Белият дом: F-16 предлага най-добрите възможности

Ден преди Министерски съвет да гласува решението за стартиране на преговори за покупка на F-16, от Белия дом излязоха с нарочно съобщение по темата за новия изтребител. Съобщението бе разпространено от посолството на САЩ в България.

Меню