Министър Каракачанов ще търси и оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия

11 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че трябва да се поискат оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия. Това каза той днес, 18 октомври 2017 г., в ефира на сутрешния блок на БНТ1.

„Решението на парламента е в посока да се започнат разговори отново и ние като Министерство на отбраната трябва да го включим в нашия проект за решение. Аз мисля, че към сега подадените три оферти да се поискат оферти за нови самолети от тримата участници и да се впишем в рамките, които ни е гласувал парламента – 1,5 млрд. лева. Разбира се, това трябва да бъде прието от Министерски съвет и Парламента”, заявява Каракачанов.

Швеция предлага само новопроизведени Gripen C/D, което значи че ако предложението на Каракачанов бъде прието, това ще значи търсене на оферти за новопроизведени F-16 от САЩ и за нови Eurofighter Typhoon от Италия.

В доклада на временната парламентарна комисия за проучване на обстоятелствата около избора на нов изтребител се даваше предложение към МО за разширяване на кръга на предложения, които да се оценят.

От изказването на Каракачанов не става ясно дали ще се пише нов инвестиционен проект и как ще се променя методиката на оценка на офертите. Подобни предложения има в доклада на т.нар. „Комисия “Gripen”.

“Аз лично смятам, че ако България ще купува изтребителите, те трябва да са нови. Ние имаме сега бойни самолети, които имат 12 – 13 години ресурс. Ние имаме нужда от самолети, които имат перспектива 30 – 40 години, а не такива, които имат перспектива по-малко от тия, които имаме”, обяснява министър Каракачанов.

Каракачанов вече многократно е заявявал предпочитанието си към покупката на новопроизведен изтребител.

„Доставката на самолетите не може да стане веднага. Днес да подпишем, в зависимост от самолетите, може да чакаме първите един – два самолета след година или след три – четири. През това време трябва да поддържаме МиГ-29. Ще ги поддържаме така, че ще правим всичко възможно техния ремонт да се оскъпява от посредници. Директни преговори с фирмата производител – РСК „МиГ”. Частите ще се купуват от Русия, а ремонтите ще се правят в българските военно-ремонтни заводи”, заяви военният министър.

Министърът на отбраната каза още, че догодина се планират 100 млн. лева допълнително във военния бюджет, които ще отидат за повишаване на заплатите на военнослужещите. Освен това Каракачанов каза, че в момента се изготвя график за това как да се увеличават военните разходи до 2024 г., така че те да достигнат нивото от 2% от БВП.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz Air стартира ежедневни полети София – Атина
Следваща публикация
Проблеми около новодоставените двигатели за МиГ-29
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турция е близо до подписване за Су-35

Турция е близо до сключването на сделка с руското правителство за покупката на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава водещият турски вестник Sabah, цитирайки собствени неназовани източници.

Хърватско пак избира изтребител

Хърватското правителство отново стартира процедура за избор на нов боен самолет за ВВС на страната. Това съобщава Jane’s.

Румънският парламент разреши покупката на още пет F-16, мисли се и за F-35

Румънският парламент даде разрешение за покупката на още пет употребявани изтребителя F-16 от Португалия. В същото време, военният министър на страната Габриел Леш заяви, че се мисли и за покупката на F-35, но след около 10 години.

Премиерът Борисов: Купуваме изтребители за 1,5 млрд. без радари

„Милиард и половина за изтребителите, но без въоръжението по тях. Без радари, без какво ли не!“, така премиерът Бойко Борисов коментира проекта за придобиване на нов тип боен самолет пред членове на младежката организация на ГЕРБ във Варна днес, 2 септември 2017 г.

Разби се полски МиГ-29

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС се разби днес, 18 декември 2017 г. Пилотът се е катапултирал успешно и е без опасност за живота.

Меню