Министър Каракачанов ще търси и оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия

15 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че трябва да се поискат оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия. Това каза той днес, 18 октомври 2017 г., в ефира на сутрешния блок на БНТ1.

„Решението на парламента е в посока да се започнат разговори отново и ние като Министерство на отбраната трябва да го включим в нашия проект за решение. Аз мисля, че към сега подадените три оферти да се поискат оферти за нови самолети от тримата участници и да се впишем в рамките, които ни е гласувал парламента – 1,5 млрд. лева. Разбира се, това трябва да бъде прието от Министерски съвет и Парламента”, заявява Каракачанов.

Швеция предлага само новопроизведени Gripen C/D, което значи че ако предложението на Каракачанов бъде прието, това ще значи търсене на оферти за новопроизведени F-16 от САЩ и за нови Eurofighter Typhoon от Италия.

В доклада на временната парламентарна комисия за проучване на обстоятелствата около избора на нов изтребител се даваше предложение към МО за разширяване на кръга на предложения, които да се оценят.

От изказването на Каракачанов не става ясно дали ще се пише нов инвестиционен проект и как ще се променя методиката на оценка на офертите. Подобни предложения има в доклада на т.нар. „Комисия “Gripen”.

“Аз лично смятам, че ако България ще купува изтребителите, те трябва да са нови. Ние имаме сега бойни самолети, които имат 12 – 13 години ресурс. Ние имаме нужда от самолети, които имат перспектива 30 – 40 години, а не такива, които имат перспектива по-малко от тия, които имаме”, обяснява министър Каракачанов.

Каракачанов вече многократно е заявявал предпочитанието си към покупката на новопроизведен изтребител.

„Доставката на самолетите не може да стане веднага. Днес да подпишем, в зависимост от самолетите, може да чакаме първите един – два самолета след година или след три – четири. През това време трябва да поддържаме МиГ-29. Ще ги поддържаме така, че ще правим всичко възможно техния ремонт да се оскъпява от посредници. Директни преговори с фирмата производител – РСК „МиГ”. Частите ще се купуват от Русия, а ремонтите ще се правят в българските военно-ремонтни заводи”, заяви военният министър.

Министърът на отбраната каза още, че догодина се планират 100 млн. лева допълнително във военния бюджет, които ще отидат за повишаване на заплатите на военнослужещите. Освен това Каракачанов каза, че в момента се изготвя график за това как да се увеличават военните разходи до 2024 г., така че те да достигнат нивото от 2% от БВП.

Свързани теми

Предишна публикация
Проблеми около новодоставените двигатели за МиГ-29
Следваща публикация
Wizz Air стартира ежедневни полети София – Атина
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бригаден генерал Лалов се опасява, че недостатъчния ресурс ще доведе до сериозни проблеми

Командирът на 3-та авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов изрази опасение, че недостатъчния ресурс на изтребителите МиГ-29 ще доведе до сериозни проблеми в летателната подготовка през следващата година. Това каза той днес, 21 декември 2017 г., пред Нова телевизия.

Президентът Радев критикува правителствената политика в сектор „Сигурност”

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев критикува правителството за политиката му в сектор „Сигурност” и в частност за провалените модернизационни проекти, включително и по отношение на новия изтребител. Това каза той днес, 24 януари 2018 г., по повод първата годишнина от встъпването му в длъжност.

Монголия получи МиГ-29

Монголия получи два МиГ-29. Машините са предназначени за ВВС на страната и са употребявани преди това от руските ВКС.

Новият изтребител – три и половина оферти, политическо решение в края и без Израел

Министерство на отбраната получи четири оферти от три страни по проекта за нов боен самолет, а заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че в крайна сметка ще се касае за политическо решение, което ще бъде взето от военния министър Каракачанов. Това стана днес, 1 октомври 2018 г.

Изказвания в защита на покупката на F-16

След като военният министър Каракачанов изказа недоволство от цените на F-16 и каза, че проектът може да бъде прекратен, в подкрепа на възможно най-бърза сделка за покупка на американския изтребител се изказаха от сдружението с нестопанска цел „Атлантически съвет на България“, както и бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Меню