Министър Каракачанов ще търси и оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия

17 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че трябва да се поискат оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия. Това каза той днес, 18 октомври 2017 г., в ефира на сутрешния блок на БНТ1.

„Решението на парламента е в посока да се започнат разговори отново и ние като Министерство на отбраната трябва да го включим в нашия проект за решение. Аз мисля, че към сега подадените три оферти да се поискат оферти за нови самолети от тримата участници и да се впишем в рамките, които ни е гласувал парламента – 1,5 млрд. лева. Разбира се, това трябва да бъде прието от Министерски съвет и Парламента”, заявява Каракачанов.

Швеция предлага само новопроизведени Gripen C/D, което значи че ако предложението на Каракачанов бъде прието, това ще значи търсене на оферти за новопроизведени F-16 от САЩ и за нови Eurofighter Typhoon от Италия.

В доклада на временната парламентарна комисия за проучване на обстоятелствата около избора на нов изтребител се даваше предложение към МО за разширяване на кръга на предложения, които да се оценят.

От изказването на Каракачанов не става ясно дали ще се пише нов инвестиционен проект и как ще се променя методиката на оценка на офертите. Подобни предложения има в доклада на т.нар. „Комисия “Gripen”.

“Аз лично смятам, че ако България ще купува изтребителите, те трябва да са нови. Ние имаме сега бойни самолети, които имат 12 – 13 години ресурс. Ние имаме нужда от самолети, които имат перспектива 30 – 40 години, а не такива, които имат перспектива по-малко от тия, които имаме”, обяснява министър Каракачанов.

Каракачанов вече многократно е заявявал предпочитанието си към покупката на новопроизведен изтребител.

„Доставката на самолетите не може да стане веднага. Днес да подпишем, в зависимост от самолетите, може да чакаме първите един – два самолета след година или след три – четири. През това време трябва да поддържаме МиГ-29. Ще ги поддържаме така, че ще правим всичко възможно техния ремонт да се оскъпява от посредници. Директни преговори с фирмата производител – РСК „МиГ”. Частите ще се купуват от Русия, а ремонтите ще се правят в българските военно-ремонтни заводи”, заяви военният министър.

Министърът на отбраната каза още, че догодина се планират 100 млн. лева допълнително във военния бюджет, които ще отидат за повишаване на заплатите на военнослужещите. Освен това Каракачанов каза, че в момента се изготвя график за това как да се увеличават военните разходи до 2024 г., така че те да достигнат нивото от 2% от БВП.

Свързани теми

Предишна публикация
Проблеми около новодоставените двигатели за МиГ-29
Следваща публикация
Wizz Air стартира ежедневни полети София – Атина
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Парламентът благослови възстановяването на ВВВУ

От 1 януари 2020 г. се открива Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това реши днес, 18 април 2019 г., 44-ото Народно събрание като „За“ проекторешението на Министерския съвет гласуваха 87 народни представители. Това съобщават от МО.

Президентът Радев: Правителството да гарантира, че пакетът за изтребителя не се орязва, иначе имаме пари на вятъра

Президентът Румен Радев поиска от Правителството гаранции, че пакета за изтребителя F-16 няма да бъде орязван, което според него водело до ниска ефективност на купения изтребител и хвърляне на пари на вятъра. Това той каза днес, 19 юни 2019 г. на полигона Ново село.

Саудитска арабия ще купи още 48 броя Eurofighter Typhoon

Саудитска арабия подписа меморандум за намерение (MOI) за покупката на още 48 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Документът бе подписан днес, 9 март 2018 г., по време на визитата във Великобритания на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман ал Сауди.

Въпросителни около изтребителния конкурс във Финландия

Редица въпросителни възникнаха около изтребителния конкурс HX във Финландия, след като местно списание публикува разследване, в което се разкрива, че бившият командващ финландските ВВС генерал Ярмо Линбер е оказвал влияние в полза на F-35.

Внасят проекта за нов изтребител в МС на 9 май

Инвестиционният проект за придобиване на нов боен самолет ще бъде внесен за гласуване в Министерски съвет на 9 май 2018 г. Това заявиха премиера Бойко Борисов и военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов днес, 27 април 2018 г.

Меню