Проблеми около новодоставените двигатели за МиГ-29

210 прочитания

МО и ВВС не могат да вкарат в експлоатация новодоставените двигатели РД-33 предназначени за изтребителите МиГ-29. Причината са документални проблеми. Това стана ясно днес, 19 октомври 2017 г., по време на изслушване на представители на МО пред Комисията по отбрана към Народното събрание.

Проблемът се състои в това, че заедно с ремонтираните двигателите не са били доставени оригиналните формуляри на производителя. Вместо това те са придружени с формуляри на Московското машиностроително предприятие „Чернишов“, което е отбелязано като ремонтно предприятие. Били са установени и други разминавания между договореното и изпълненото.

Липсата на оригинални формуляри пречи за изясняването на това, кога са произведени двигателите, къде и колко са летели и какъв остатъчен ресурс имат. През ноември 2016 г. МО се договори за шест броя РД-33 след КВР и четири новопроизведени двигателя от същия тип. Цената на сделката бе 42 709 467,5 лв. и тя бе сключена с българската компания „Авиостарт” ООД, която се явява посредник с руската страна.

Всички десет двигателя са били доставени в България, но реално са били приети два от тях. Останалите стоят консервирани и не са монтирани на български изтребители.

На заседанието на комисията по отбрана стана ясно, че от МО са изпратили писмо до руската компания РСК „МиГ”, с което питат дали ремонтната организация е и завод производител на двигателите. Българската компания „Авиостарт“ е показала кореспонденция с руската страна, от което ставало ясно, че двете организации са с един и същ собственик и че информацията, която се съдържа в оригиналните формуляри е поверителна и не може да бъде предоставяна, когато става въпрос за продукция за износ.

„Ние обаче това не можем да го установим на базата на разменени кореспонденции между фирмата доставчик и завода производител“, пояснява заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.

В резултат от отговора, който се очаква да бъде получен от руската страна в Министерството на отбраната, ще бъде взето решение дали да бъде подписано допълнително споразумение към договора. От МО ще искат гаранции, че информацията, която се съдържа във формулярите на производителя, се съдържа и в документацията на ремонтната организация.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че проблемът е несъществен, но за да бъде изрядно всичко, трябва да бъдат изчистени спорните моменти.

Договорът с „Авиостарт” ООД бе сключен по времето на министър Николай Ненчев след процедура по пряко договаряне. Преди това гръмко се беше провалила процедура за възлагане на обществена поръчка.

В последствие Агенцията за държавна финансова инспекция установи серия нарушения във възлагането на тази поръчка, включително и сключването на договор на стойност, която значително надхвърля първоначалния бюджет (36 млн. лева).

През пролетта стана ясно, че този договор, както и договорът за доставка на седем броя КСА-2 са обект на проверка от прокуратурата, но няма информация за резултата от нея.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов планира да раздвижи проекта за нов изтребител през ноември
Следваща публикация
Министър Каракачанов ще търси и оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия
210 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Белгия продължава да разглежда предложението на Rafale

Белгийското правителство заяви, че за сега ще продължи да разглежда френската оферта за Dassault Rafale, като опция за придобиване на нов изтребител, въпреки, че предложението не е в рамките на обявената конкурсна процедура.

Саудитска арабия ще купи още 48 броя Eurofighter Typhoon

Саудитска арабия подписа меморандум за намерение (MOI) за покупката на още 48 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Документът бе подписан днес, 9 март 2018 г., по време на визитата във Великобритания на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман ал Сауди.

Меню