Премиерът Борисов: И мен ме е страх да летя в лошо време

42 прочитания

„Така, че моите уважения към неразположението им (на военните пилоти – бел. ред.). Да, времето е лошо и мен ме е страх в такова време да летя, но летя, когато имам задача”, така премиерът Бойко Борисов коментира днес, 25 октомври 2017 г., вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево.

„В последните години, особено в нашето управление, за българските военни летци са дадени стотици милиони, бих казал дори над милиард. За никой друг толкова пари не са дадени. На тях са им осигурени най-скъпите и най-модерни самолети тип „Спартан”. Най-скъпите и произведени единствено за България „Пантери”. Най-скъпите и модерни хеликоптери „Кугър”. На тях летят българските летци. Сега ударжавихме „Авионамс” за да може с оригинални руски мотори да стабилизираме наличните самолети и процедура за милиарди за нов тип самолет”, заявява министър-председателя.

Думите на Борисов, както винаги са, трудни за коментар, защото рядко имат особена връзка с обсъжданите теми. Тезата на Борисов, че неговото правителство е платило военно-транспортните самолети C-27J Spartan и вертолетите по сделката с Eurocopter (сега Airbus Helicopters) не е нова. Макар и техническите качества на тези машини да са ясни е трудно да се квалифицира дали това е било „най-скъпата” техника. В случая с AS 565MB Panther е абсурдно да се говори, че това са машини правени единствено за България.

Твърде странно е изказването и за национализацията на авиоремонтния завод „Авионамс” и „оригиналните руски мотори”. За сега, двете неща нямат връзка, а такава може да се появи само, ако въпросният завод бъде сертифициран за ремонт на българските МиГ-29. Нещо за което се говори, но има минимални реални стъпки.

„Така, че колкото за българските военни летци е направено за никой друг не е правено. Надявам се искрено да няма външна намеса някаква, някой да не ги подръчква. Защото няма да е честно. Нашите правителства до сега са плащали по стотици милиони евра за българските летци и съвсем малко за българските сухопътни сили и българските моряци”, продължи Борисов в стандартния си стил.

Премиерът каза още, че е разговарял с военния министър Каракачанов и той го е уверил, че всички проблеми вече са решени.

Свързани теми

Предишна публикация
Заместник-министър Запрянов смени версията за случилото се в Граф Игнатиево
Следваща публикация
Започна съвместна българо-полска летателна тренировка
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия купува още Eurofigther и избира между него и Super Hornet за заместник на Tornado

Германия ще купи още новопроизведени изтребители Eurofighter, които ще заменят сега експлоатираните Eurofighter Tranche 1 и ще избере между този тип и F/A-18 Super Hornet за замяна на изтребителите-бомбардировачи Tornado. Това съобщи източници в германското МО цитирани от германски медии.

Франция поръчва нови 12 Rafale

Франция поръча още 12 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale, за замяна на същото количество самолети, което…

Китай е получил всички свои Су-35

Китай е получил всички поръчани многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руската информационна агенция „Интерфакс”, позовавайки се на собствени източници.

ОАЕ купи 80 Rafale F4

Обединените арабски емирства (ОАЕ) сключиха договор за покупката на 80 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale от…
Меню