Премиерът Борисов: И мен ме е страх да летя в лошо време

34 прочитания

„Така, че моите уважения към неразположението им (на военните пилоти – бел. ред.). Да, времето е лошо и мен ме е страх в такова време да летя, но летя, когато имам задача”, така премиерът Бойко Борисов коментира днес, 25 октомври 2017 г., вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево.

„В последните години, особено в нашето управление, за българските военни летци са дадени стотици милиони, бих казал дори над милиард. За никой друг толкова пари не са дадени. На тях са им осигурени най-скъпите и най-модерни самолети тип „Спартан”. Най-скъпите и произведени единствено за България „Пантери”. Най-скъпите и модерни хеликоптери „Кугър”. На тях летят българските летци. Сега ударжавихме „Авионамс” за да може с оригинални руски мотори да стабилизираме наличните самолети и процедура за милиарди за нов тип самолет”, заявява министър-председателя.

Думите на Борисов, както винаги са, трудни за коментар, защото рядко имат особена връзка с обсъжданите теми. Тезата на Борисов, че неговото правителство е платило военно-транспортните самолети C-27J Spartan и вертолетите по сделката с Eurocopter (сега Airbus Helicopters) не е нова. Макар и техническите качества на тези машини да са ясни е трудно да се квалифицира дали това е било „най-скъпата” техника. В случая с AS 565MB Panther е абсурдно да се говори, че това са машини правени единствено за България.

Твърде странно е изказването и за национализацията на авиоремонтния завод „Авионамс” и „оригиналните руски мотори”. За сега, двете неща нямат връзка, а такава може да се появи само, ако въпросният завод бъде сертифициран за ремонт на българските МиГ-29. Нещо за което се говори, но има минимални реални стъпки.

„Така, че колкото за българските военни летци е направено за никой друг не е правено. Надявам се искрено да няма външна намеса някаква, някой да не ги подръчква. Защото няма да е честно. Нашите правителства до сега са плащали по стотици милиони евра за българските летци и съвсем малко за българските сухопътни сили и българските моряци”, продължи Борисов в стандартния си стил.

Премиерът каза още, че е разговарял с военния министър Каракачанов и той го е уверил, че всички проблеми вече са решени.

Свързани теми

Предишна публикация
Заместник-министър Запрянов смени версията за случилото се в Граф Игнатиево
Следваща публикация
Започна съвместна българо-полска летателна тренировка
34 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Даниел Боестад: Gripen спечели конкурса на ВВС честно и прозрачно

Вицепрезидентът за програмата Gripen за Централна и Източна Европа Даниел Боестад дава пространно интервю за Евгени Генов, публикувано във вестник „Труд”, в което говори за конкурсната процедура в България, офертата на шведската страна и реакцията на компанията към процесите у нас.

Парашутни скокове в Балчик

Морският специален разузнавателен отряд проведе дневни парашутни скокове в района на летище Балчик. Това съобщиха…

F-15EX изпълни първи полет

Многоцелевият изтребител Boeing F-15EX изпълни своя първи полет вчера, 2 февруари 2021 г. Очаква се…
Меню