Започна съвместна българо-полска летателна тренировка

52 прочитания

От днес, 25 октомври 2017 г., до 7 ноември в авиобаза Граф Игнатиево ще се проведе съвместна българо-полска летателна тренировка. Това съобщават от МО.

На официалната церемония по откриването присъства командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. В своето приветствие той поздрави полските участници с успешното им пребазиране в България и подчерта голямото значение на учението за формированията от състава на българските Военновъздушни сили.

В съвместната тренировка участват три самолета МиГ-29 от състава на полските Военновъздушни сили, които вчера кацнаха в авиобаза Граф Игнатиево. От българска страна в летателната тренировка участват самолети МиГ-29 и наземни средства за противовъздушна отбрана от състава на Военновъздушните сили. Самолети Eurofighter Typhoon на италианските Военновъздушни сили ще се включат също в изпълнението на летателните задачи.

„Съвместните тренировъчни действия са особено важни за повишаване на учебно-бойната подготовка, а това е резултатът, който ние търсим, както и непрекъснато усъвършенстване в изпълнението на мисията “ер полисинг“, каза командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

Той увери, че от българска страна, като домакин, ще бъде осигурена най-добрата поддръжка за изпълнение на трениривъчните полети на полските, италианските и българските екипажи.

Това е третата поред тренировка с полските Военновъздушни сили. Началото на съвместната летателна дейност започна през есента на 2015 г. в авиобаза Граф Игнатиево. През юни 2016 г. български екипажи се пребазираха в авиобаза Малборк, Република Полша, за участие в многонационалното учение „Анаконда“.

Провеждането на съвместните тренировъчни мисии са в интерес на оперативната съвместимост между екипажите за участие в операции под егидата на НАТО.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов: И мен ме е страх да летя в лошо време
Следваща публикация
Парламентът отказа да изслушва Каракачанов за Граф Игнатиево, прокуратурата не видя проблем в случая
52 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Беларус ще ремонтира Су-25

Белоруският „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи ще изпълни обществената поръчка за ремонта на щурмовите самолети Су-25 на нашите ВВС. Това се чете в решение на министъра на отбраната от 23 октомври 2018 г.

Докладът за състоянието на Въоръжените сили чертае мрачна картина във ВВС

Приетият от Министерски съвет днес, 24 април 2019 г., „Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България” чертае картина на висока аварийност във ВВС, неизправна авиационна техника техника, остаряла инфраструктура и тежки проблеми в РТВ.

Правителството прие решение за откриване на ВВВУ

На свое заседание днес, 10 април 2019 г., Министерският съвет прие решение за откриване на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като национален устойчив образователен център за подготовка на високо професионални кадри за Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, Европейската система за въздушен транспорт и свързаните с въздухоплаването сектори на икономиката. Това съобщиха от МО.

Меню