Започна съвместна българо-полска летателна тренировка

51 прочитания

От днес, 25 октомври 2017 г., до 7 ноември в авиобаза Граф Игнатиево ще се проведе съвместна българо-полска летателна тренировка. Това съобщават от МО.

На официалната церемония по откриването присъства командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. В своето приветствие той поздрави полските участници с успешното им пребазиране в България и подчерта голямото значение на учението за формированията от състава на българските Военновъздушни сили.

В съвместната тренировка участват три самолета МиГ-29 от състава на полските Военновъздушни сили, които вчера кацнаха в авиобаза Граф Игнатиево. От българска страна в летателната тренировка участват самолети МиГ-29 и наземни средства за противовъздушна отбрана от състава на Военновъздушните сили. Самолети Eurofighter Typhoon на италианските Военновъздушни сили ще се включат също в изпълнението на летателните задачи.

„Съвместните тренировъчни действия са особено важни за повишаване на учебно-бойната подготовка, а това е резултатът, който ние търсим, както и непрекъснато усъвършенстване в изпълнението на мисията “ер полисинг“, каза командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

Той увери, че от българска страна, като домакин, ще бъде осигурена най-добрата поддръжка за изпълнение на трениривъчните полети на полските, италианските и българските екипажи.

Това е третата поред тренировка с полските Военновъздушни сили. Началото на съвместната летателна дейност започна през есента на 2015 г. в авиобаза Граф Игнатиево. През юни 2016 г. български екипажи се пребазираха в авиобаза Малборк, Република Полша, за участие в многонационалното учение „Анаконда“.

Провеждането на съвместните тренировъчни мисии са в интерес на оперативната съвместимост между екипажите за участие в операции под егидата на НАТО.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов: И мен ме е страх да летя в лошо време
Следваща публикация
Парламентът отказа да изслушва Каракачанов за Граф Игнатиево, прокуратурата не видя проблем в случая
51 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Хърватска иска от Украйна да подмени част от доставените МиГ-21

Хърватското Министерство на отбраната официално е поискало от Украйна да замени четири от доставените изтребители МиГ-21бис, тъй като те не отговарят на договорените условия. Това съобщава хърватският вестник Jutarnji List.

Очаквано МО предлага на правителството да се купи F-16 (изцяло обновена)

Напълно очаквано, Министерство на отбраната излезе с доклад, в който се предлага на Министерски съвет за започване на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70/72. Това стана днес, 21 декември 2018 г. В доклада се дава твърде малка и противоречаща си аргументация, като има и предложение до Народното събрание за фактическото анулиране на инвестиционния проект, който беше приет през юни тази година. С това се засилва впечатлението, че се касае за фактически чисто политически избор.

F-16 за България – между пиленето и рязането

До края на юли 2019 г. България ще е подписала и ратифицирала договора за покупката на осем изтребителя F-16C/D Block 70. И ако политическата воля това да се случи бе предостатъчна, то остават въпросите какво се купува, за колко пари, ще има ли още разходи в близко бъдеще и каква работа ще ни свърши въпросният изтребител.

ОАЕ модернизира своите F-16

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха, че ще вложат $1,6 млрд. за модернизация и поддръжка на своя флот от изтребители F-16. Това бе обявено по време на авиационното изложение, което върви в момента в Дубай.

ВАС отхвърли жалбата на УКРИНМАШ

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на украинската държавна компания УКРИНМАШ срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да не се спира процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на МиГ-29.

Избраха изпълнител за поръчката за поддръжка на Bell 206

Компанията „Ротсас Интернешънъл” ЕООД е избрана за изпълнител на обществената поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от решение на министъра на отбраната от 16 ноември 2018 г., публикуван на сайта на МО.

Меню