Президентът Радев критикува политическите реакции на случая в Граф Игнатиево

53 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев разкритикува политическите реакции около случая в авиобаза Граф Игнатиево. Радев заяви, че напрежението в сектор „Сигурност” е тревожно и за него имало социални, технически и психологически причини.

Ето какво написа държавният глава в профила си в социалната мрежа Facebook:

“Напрежението в сектор „Сигурност“ е тревожно. Кадровата криза в Българската армия се изостря. Полицаите и пожарникарите стачкуват, военните пилоти прекратиха плановите полети. Недоволството на хората с пагони е обяснимо – за него има социални, технически и психологически причини. Политическите реакции на проблема са неадекватни. Достойни българи са обвинявани в алчност, бунт и престъпно поведение. Много от тях рискуват живота си в изпълнение на служебния си дълг.
Да искат от тези доблестни мъже поведение на камикадзе, могат да си позволят само политици с безукорен морал на самураи. Недопустимо е да се уязвява честта на хората с пагони. Призовавам за отговорно отношение към проблемите на националната сигурност. Политическият патос не може да замести управленските решения.”

Съобщението на президента Радев вероятно е инспирирано от крайно разнопосочните реакции, които дойдоха от управляващата коалиция.

Вчера премиерът Борисов заяви, че и него го било страх да лети, но летял като се налага и изтъкна, че нямало друг в страната за който се правело толкова много, колкото за военните летци. Борисов заподозря, че някой „ръчка” пилотите, но не назова кой.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов бе доста мек и премерен в изказванията си, като подчерта, че в случая няма престъпна умисъл и няма данни за закононарушения.

В същото време депутатът от ГЕРБ и бивш офицер от Сухопътни войски Емил Христов заяви, че в случая има нещо гнило.

Военният министър Каракачанов първоначално реагира остро, но бързо след това смекчи тона и се опита да омаловажи случката, като каза, че тя е раздухана от медиите.

Най-тежките коментари дойдоха от вицепремиера Валери Симеонов, който директно заяви, че случилото се в Граф Игнатиево, като „граничещо с държавна измяна”.

„Като бивш военен и от семейство на такъв не мога да си помисля, че военен, независимо дали летец, пехотинец или танкист, ще откаже да изпълни воинския си дълг, независимо дали в мирно или военно време, защото бил незраположен“, каза още той и добави, че не споделя констатацията на прокуратурата, която заяви, че няма данни за престъпление.

Симеонов обясни, че това е лично негово мнение и не ангажира с него правителството.

Свързани теми

Предишна публикация
РСК „МиГ” и МО влязоха в колизия около казуса с двигателите за МиГ-29
Следваща публикация
Заместник-министър Запрянов смени версията за случилото се в Граф Игнатиево
53 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Реалностите изискват да се възстанови ВВВУ

Реалностите изискват да върнем комплексното авиационно образование на кадри за българските ВВС и гражданската авиация. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 17 април 2018 г., при откриването на експертна дискусия на тема „Военновъздушно училище – идеи и работещи модели“. Това съобщават от МО.

Рекорден прием за пилоти в НВУ

Рекордните 13 курсанти по специалност „летец-пилоти” ще приеме през 2018 г. Националният военен университет (НВУ) „Васил Левски”. Това се чете в заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 8 януари 2018 г.

Даниел Боестад: Gripen спечели конкурса на ВВС честно и прозрачно

Вицепрезидентът за програмата Gripen за Централна и Източна Европа Даниел Боестад дава пространно интервю за Евгени Генов, публикувано във вестник „Труд”, в което говори за конкурсната процедура в България, офертата на шведската страна и реакцията на компанията към процесите у нас.

Меню