Чехия избира нов въоръжен вертолет

68 прочитания

Министерство на отбраната на Чехия е започнало процедура по оценка на офертите за нов многоцелев въоръжен вертолет. Това се казва в официално съобщение на чешкото военно ведомство.

В съобщението не се казва за какъв тип машини са офертите, а се съобщава само, че те са дошли от правителствата на САЩ и Италия.

Известно е, че италианската компания Leonardo предлага AW139M, военна версия на вертолета от среден клас, която има прицелно-обзорен комплекс и може да използва управляемо и неуправляемо оръжие.

Неяснота има в това каква оферта или оферти е предложило американското правителство. Преди седмица се появи съобщение на американската агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността за евентуалната продажба на вертолети UH-1Y в Чехия.

В същото време пред IHS Jane’s представители на Lockheed Martin са заявили, че компанията им има интерес да предложи въоръжената версия на S-70i Black Hawk, която се сглобява в полския завод PZL Mielec.

Чешкото МО е заявило, че оценката на офертите ще започне следващата седмица и че тя ще отнеме няколко седмици.

Чехия иска да получи 12 нови многоцелеви въоръжени вертолети, които да заменят сега използваните Ми-24, като освен за чисто бойни задачи да могат да се използват и за спомагателни такива, като транспорт, бойно търсене и спасяване и други.

Чешкото МО първоначално проучваше по-леки опции, като например 3,6-тонния H145M, но в крайна сметка реши да заложи на по-тежки вертолети.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия и Украйна вероятно ще се разберат за експлоатацията на Ан-124
Следваща публикация
Emirates получи 100-ния си A380
68 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Разследването на катастрофата с Ми-17 приключи, но МО засекрети резултатите

Комисията за разследване на авиационното произшествие с вертолет Ми-17 завърши своята работа с доклад за възможните причини. Това съобщи МО днес, 9 юли 2018 г., но от военното ведомство не съобщават за резултатите и обявиха, че докладът е „поверителен”.

Cougar гаси пожар в Рила

Военнослужещи от 24-а авиационна база – Крумово с вертолет AS 532AL Cougar се включиха днес,…

Крумово отбеляза 56 години от създаването си

Днес, 1 ноември 2017 г. на територията на военно формирование 32040 – Крумово бяха тържествено отбелязани 56 години от създаването на 44-ти вертолетен авиационен полк, който се явява първата вертолетна авиационна част в България и чийто наследник е 24-та авиационна база. Това съобщиха от базата.

Cougar гаси пожар в Рила

Екипаж от авиобаза Крумово с вертолет AS 532AL Cougar беше задействан в 13,15 часа днес,…
Меню