САЩ може да разреши експорта на F-35 в ОАЕ

19 прочитания

Обединените арабски емирства (ОАЕ) може да получи разрешение да купи многоцелевия изтребител от следващо поколение F-35. Това съобщава Defense News.

Администрацията на президента Тръмп проучвала възможности за задълбочаване на военното сътрудничество с ОАЕ. Това можело да доведе до експорт на изтребители F-35 на по-късен етап, съобщава Defense News.

Според изданието, първата стъпка за това би била допускането на класифициран брифинг за възможностите, цените и други технически и икономически измерения на изтребителя F-35. ОАЕ са поискали такъв брифинг още през 2011 г., но администрацията на тогавашния американски президент Барак Обама го е отказала заради ангажиментите на САЩ към Израел.

САЩ са възприели политика към Израел (т.нар. Qualitative Military Edge), която да осигурява качествено предимство на израелските въоръжени сили в сравнение с нейните арабски съседи. Това е и една от причините САЩ да отказват експорт на F-35 в региона, като се изключи, разбира се, Израел.

Defense News съобщава, че администрацията на Тръмп се е съгласила да разгледа отново молбата за класифициран брифинг, като за сега по всичко личи, че такъв ще бъде разрешен стига да се постигне разведряване в спора между Катар и останалите арабски страни от Персийския залив.

Изданието съобщава, че е вероятно Израел да успее да преглътне евентуален експорт на F-35 за ОАЕ, защото страните нямат обща граница и за разлика от повечето арабски страни от региона, двете държави имат относително нормални отношения, включително и участват с едни и същи международни военни учения.

ОАЕ разглежда и алтернативни за придобиване на модерна авиационна техника. В началото на годината страната сключи няколко споразумения с Русия, едно от които е за съвместни действия по създаването на лек изтребител от следващо поколение. Страната се интересува сериозно и от покупката на голямо количество Су-35, като преговорите за това се очаква да започнат скоро.

Израел е единствената страна от Близкия изток, която е купила F-35. Поръчките до момента са за 50 машини от варианта I, който е вариация на F-35A, а в близко бъдеще те ще бъдат доведени до 75.

Свързани теми

Предишна публикация
Dassault и Airbus в съперничество за това, кой ще бъде лидер в разработката на новия европейски изтребител
Следваща публикация
Черна гора ще търси нови средни вертолети
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша ще купува освен F-35 и още F-16

Освен 32 броя F-35, Полша ще купи и допълнителни F-16, както и ще осигури бойни безпилотни апарати, които да оперират заедно с нейните изтребители от следващо поколение. Това е записано в програмата за развитие на полските въоръжени сили до 2035 г., която бе подписана днес, 10 октомври 2019 г.

Плевнелиев поиска да не се влага повече в МиГ-29

Бившият президент и главнокомандващ Росен Плевнелиев поиска да не бъдат влагани повече пари в МиГ-29, след като България ще купува F-16, който щял да позволи внедряването на 5G мрежа. Това каза той днес, 7 май 2019 г.

Dassault предаде първия Rafale на Катар

Френският самолетостроител Dassault предаде първия многоцелев изтребител Rafale на Катар. Церемонията се състоя вчера, 7 февруари 2019 г., в завода на компанията в Мариняк, край Бордо.

МиГ-21 се разби в Румъния

Изтребител МиГ-21 се разби при тренировъчен полет в Румъния. Пилотът му се е катапултирал успешно.…
Меню