Индия търси 111 леки морски вертолета

39 прочитания

Индийското правителство даде зелена светлина за придобиването на 111 леки морски вертолети с общо назначение. Цената на проекта възлиза на около $3,5 млрд. и трябва да включва сериозно участие на местната индустрия.

Програмата наречена NUH трябва да замести сега използваните леки вертолети Chetak (лицензна версия на SA316 Alouette III. От машините се очаква да имат известни способности за борба с противникови подводници, чрез използването на дълбочинни бомби и леки торпеда, но и да се използват за различни общи задачи, като транспорт на персонал и товари и задачи по търсене и спасяване.

Вертолетът трябва да е двудвигателен, да има колесник, а не плазове, да има излетна маса до около 4,5 тона и да има модерно оборудване за мисията, включително радар, оптико-електронна система за наблюдение, система за самозащита и други.

Предвижда се първите 16 вертолета да бъдат произведени извън Индия, а следващите 95 да се сглобят по лиценз в страната.

През август тази година са били изпратени запитвания за информация (RFI) до Airbus Helicopters, „Вертолети Росии”, Lockheed Martin и Bell Helicopter. В същото време се проучват редица индийски компании, които могат да поемат лицензното сглобяване.

След първоначалното отсяване, Индия ще изпрати запитвания за предоставяне на оферта до някои от чуждите компании, като ще им даде списък с одобрени индийски фирми, от които да се избере местен партньор с който да се даде оферта.

Това е нов метод за работа с чужди компании, който Индия ще се опита да въведе за всичките си големи военни сделки. Има известен скептицизъм, че търсенето на лицензно сглобяване и участие на местния бизнес на всяка цена е икономически рентабилно, както и опасения, че и без това тромавите индийски процедури ще се утежнят още повече.

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватска има намерение да вземе Black Hawk
Следваща публикация
Китай показа транспортен БЛА
39 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Финансовата гвардия на Италия получи първия AW169

Италианската компания Leonardo достави първия вертолет AW169M предназначен за Финансовата гвардия на Италия (Guardia di Finanza). Събитието се е състояло на 12 ноември 2019 г. в завода на компанията във Верджате.

Индия даде детайли за въздушния бой от 27 февруари

Индийските ВВС изнесоха детайли за въздушния бой от 27 февруари 2019 г., като твърдят, че в рамките на сражението е свален пакистански изтребител F-16D за сметка на един свален модернизиран МиГ-21 Bison.

Австралия купува AH-64E

Австралия ще купи щурмови вертолети Boeing AH-64E Apache Guardian, които ще заменят сега използваните 22…

Подробности за големия открит летателен ден в Граф Игнатиево на 29 юни 2019 г.

С близо тричасова програма ВВС се отбележат годишнините на Bell 206, МиГ-29 и Ми-24, по време на големия открит летателен ден, който ще се проведе на 29 юни 2019 г. (събота) в авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от ВВС.

Меню