ОАЕ модернизира своите F-16

62 прочитания

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха, че ще вложат $1,6 млрд. за модернизация и поддръжка на своя флот от изтребители F-16. Това бе обявено по време на авиационното изложение, което върви в момента в Дубай.

Договорът включва сериозен пакет резервни части и консумативи за изтребителите F-16E/F Block 60 от състава на ВВС на ОАЕ.

Не се съобщават детайли около модернизацията на изтребителите, освен че те ще получат нов борден компютър. Нито представителите на ОАЕ, нито на производителя Lockheed Martin коментират допълнително темата.

F-16E/F Block 60 са най-модерните серийно произвеждани изтребители от семейството F-16. Те имат AESA радар APG-80, нов двигател с по-голяма тяга General Electric F110-GE-132, вградена система за самозащита, шината за обмен на данни е MIL-STD-1773, която с е оптични влакна и предлага много повече възможности от тези на стандартната MIL-STD-1553. Изтребителят има и вградена оптико-електронна прицелно-обзорна система.

Според ОАЕ през модернизацията ще преминат всички 80 броя F-16E/F Block 60.

Освен това страната обяви още 10 сделки за покупка на военно оборудване и въоръжение, включително и на проникващи боеприпаси BLU-109.

По време на изложението ОАЕ потвърди, че има официален интерес към покупката на 24 броя F-35A, но процесът там е в самото си начало.

Свързани теми

Предишна публикация
Boom ще избере двигатели за своя свръхзвуков авиолайнер догодина
Следваща публикация
Emirates поръчва 40 броя Boeing 787-10
62 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия ще получи четири МиГ-29 от Беларус

Сърбия се е споразумяла с Беларус да получи четири изтребителя МиГ-29 безвъзмездно. Това е съобщил военният министър на страната Александър Вулин, пред местния вестник „Politika”.

Швейцария избра F-35

Федералният съвет на Швейцария обяви, че страната ще купи 36 броя изтребителя F-35A, но решението…

Антон Тодоров: Gripen е една играчка

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров се хвърли в нова атака срещу изтребителя Saab Gripen, който бе посочен от експертната комисия за предпочитан вариант за нов боен самолет за ВВС. Депутатът направи това в сутрешния блок на Нова телевизия, днес 6 октомври 2017 г.

Меню