Испания за сега няма да купува F-35

25 прочитания

Испания за момента няма планове за покупка на изтребителя от следващо поколение F-35. Това е заявил в испанския парламент министъра на отбраната на страната Мария Долорес де Коспедал.

След визитата на испанския премиер Мариано Рахой в САЩ в края на септември се появиха спекулации, че по време на срещата му с американския президент Доналнд Тръмп е бил поставен и въпроса за покупката на F-35, като испанския министър-председател е поел ангажимента да купи изтребители от този тип за $6 млрд.

Испанският министър на отбраната, обаче е заявил пред парламента на страната, че към момента испанското МО няма никакви непосредствени планове за покупката на F-35 и не разполага с излишни средства за подобна покупка. Де Коспедал е отбелязала, че въпросът за замяната на различни типове бойни самолети, които в момента Испания има е все още отворен.

През юни 2017 г. стана ясно, че Испания оглежда F-35B, като потенциален заместник на сега експлоатираните AV-8B Harrier , които испанските ВМС експлоатират в момента. На въоръжение са около 12 – 14 от тези машини, които се използват основно от палубата на десантния кораб Juan Carlos I.

Жизненият цикъл на испанските Harrier изтича около 2025 г. и не е ясно дали той може да се удължи успешно и колко ще струва експлоатацията на типа, когато той бъде свален от въоръжение в САЩ.

Придобиването на 12 – 15 броя F-35B, обаче се счита за неефективно, заради което и испанските ВВС прoучват възможността да купят типа.

Испанските ВВС в момента разполагат с около 85 броя F/A-18A/B, повечето от които са купени нови във втората половина на 80-те, но има и доставка на употребявани машини в средата на 90-те. Повечето от тези изтребители са надхвърлили 5000 часа във въздуха и приближават крайния си ресурс от 6000 часа.

Ако ресурсът на испанските F/A-18 не бъде удължен, то към 2025 г. те трябва да бъдат пенсионирани.

Свързани теми

Предишна публикация
Норвежките ВВС счупиха чисто нов вертолет
Следваща публикация
Boeing започна да сглобява първия 737 Max 7
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Saab призна, че да имаш добри цени и добър продукт не е достатъчно за продажби на изтребители

Добрите цени и добрите технически характеристики не са достатъчни за продажбата на бойни самолети. Това заяви Йонас Йелм, ръководител на бизнес направлението Аеронавтика на Saab, по време на традиционния семинар на Saab, който се проведе вчера, 27 март 2019 г. Йелм коментира и развитието на процесите в България.

Шефът на Пентагона поиска процента боеготова бойна техника във ВВС и ВМС да достигне 80

Секретарят (министърът) по отбраната на САЩ Джим Матис е заповядал процентът боеготова бойна авиационна техника да достигне 80, до края на септември 2019 г. Това съобщава Defense News.

Японски F-35A изчезна над Тихия океан

Изтребител F-35A от състава на японските ВВС изчезна над Тихия океан по време на тренировъчна задача. Стартирана е операция по търсене и спасяване. Това стана днес, 9 април 2019 г.

Полша ускорява подмяната на Су-22 и МиГ-29

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак е заяви, че планира да се ускори процеса по замяна на бойните самолети Су-22 и МиГ-29 с нов западен многоцелев изтребител. Това съобщава Flightglobal.

Меню