Испания за сега няма да купува F-35

25 прочитания

Испания за момента няма планове за покупка на изтребителя от следващо поколение F-35. Това е заявил в испанския парламент министъра на отбраната на страната Мария Долорес де Коспедал.

След визитата на испанския премиер Мариано Рахой в САЩ в края на септември се появиха спекулации, че по време на срещата му с американския президент Доналнд Тръмп е бил поставен и въпроса за покупката на F-35, като испанския министър-председател е поел ангажимента да купи изтребители от този тип за $6 млрд.

Испанският министър на отбраната, обаче е заявил пред парламента на страната, че към момента испанското МО няма никакви непосредствени планове за покупката на F-35 и не разполага с излишни средства за подобна покупка. Де Коспедал е отбелязала, че въпросът за замяната на различни типове бойни самолети, които в момента Испания има е все още отворен.

През юни 2017 г. стана ясно, че Испания оглежда F-35B, като потенциален заместник на сега експлоатираните AV-8B Harrier , които испанските ВМС експлоатират в момента. На въоръжение са около 12 – 14 от тези машини, които се използват основно от палубата на десантния кораб Juan Carlos I.

Жизненият цикъл на испанските Harrier изтича около 2025 г. и не е ясно дали той може да се удължи успешно и колко ще струва експлоатацията на типа, когато той бъде свален от въоръжение в САЩ.

Придобиването на 12 – 15 броя F-35B, обаче се счита за неефективно, заради което и испанските ВВС прoучват възможността да купят типа.

Испанските ВВС в момента разполагат с около 85 броя F/A-18A/B, повечето от които са купени нови във втората половина на 80-те, но има и доставка на употребявани машини в средата на 90-те. Повечето от тези изтребители са надхвърлили 5000 часа във въздуха и приближават крайния си ресурс от 6000 часа.

Ако ресурсът на испанските F/A-18 не бъде удължен, то към 2025 г. те трябва да бъдат пенсионирани.

Свързани теми

Предишна публикация
Норвежките ВВС счупиха чисто нов вертолет
Следваща публикация
Boeing започна да сглобява първия 737 Max 7
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия даде детайли за въздушния бой от 27 февруари

Индийските ВВС изнесоха детайли за въздушния бой от 27 февруари 2019 г., като твърдят, че в рамките на сражението е свален пакистански изтребител F-16D за сметка на един свален модернизиран МиГ-21 Bison.

Airbus показа нискозабележима изпитателна платформа

Европейската компания Airbus Defence & Space изненадващо разкри днес, 5 ноември 2019 г., че е изработила изпитателна платформа, която в последните години е преминала през задълбочени изследвания с цел намаляване на радарната, акустична, инфрачервена и визуална сигнатура.

Президентът наложи вето върху договорите за покупка на F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев наложи вето върху ратификацията на договорите за покупката на изтребителите F-16, с което те се връщат за ново разглеждане в Народното събрание. Това стана днес, 23 юли 2019 г.

alt

Как купихме МиГ-29

Днес изтребителят МиГ-29 е един от символите на военната авиация на нашата страна. И докато болшинството от състава на ВВС и фенове на авиацията приемат присъствието му като даденост, малцина си спомнят за трудния път, извървян до доставката на 22-та самолета.

Меню