Сглобиха последния F-16 във Форт Уърт

57 прочитания

В средата на ноември Lockheed Martin е приключил работата по последния изтребител F-16, който се сглобява на линията във Форт Уърт, Тексас. Машината е предназначена за иракските ВВС.

С това се слага край на почти 40-годишната неспирна работа на линията за крайно сглобяване във Форт Уърт. Серийното производство на F-16 започва през август 1978 г. От тогава до сега на линията в Тексас са сглобени 3620 от произведените въобще 4588 F-16. Останалите самолети са сглобени на линии в Белгия, Холандия, Турция и Южна Корея.

Последният произведен в Тексас F-16 e едноместна машина предназначена за ВВС на Ирак. Изтребителят има борден номер 1536 и е последната от поръчката за 36 изтребителя, която бе дадена през 2011 г.

Производството на F-16 в последните години е в сравнително малко бройки, като мощностите на завода във Форт Уърт се пренасочват към сглобяване на F-35.

Lockheed Martin премества производството на F-16 на нова и по-малка линия в Грийнвил, Южна Каролина. На същото място се планира и сглобяването на T-50A ако самолетът спечели конкурса за нов учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ T-X.

За сега за линията в Южна Каролина има само една поръчка – за 16 броя F-16V за Бахрейн. Планира се линията да заработи през 2019 г., а първия бахрейнски изтребител да бъде готов през 2021 г.

В момента Lockheed Martin работят по няколко маркетингови кампании и се надява, че производството на F-16 ще продължи и след 2022 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Textron Aviation представи нов турбовитлов карго самолет
Следваща публикация
Финландия ще купи минимум 64 нови изтребителя
57 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

Катар и Великобритания се споразумяха за сделката за Eurofighter

Преговорите между Катар и Великобритания за доставка на изтребители Eurofighter и учебно-тренировъчни самолети Hawk са вече приключили и двете страни търсят подходяща дата за подписването на договора. Това съобщава Defense News.

Гърция вероятно ще модернизира под 100 F-16

Броя на модернизираните гръцки изтребители F-16 вероятно ще бъде под 100. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на Гърция Димитрис Витсас, цитиран местни медии.

Правителството поиска официално мандат от Парламента за преговори за F-16

Правителството поиска от Народното събрание официален мандат за преговори за закупуването на изтребители F-16 от САЩ. Това стана на закрито заседание, което се проведе днес, 9 януари 2019 г.

Цветанов отново нападна Gripen и заяви, че през 2012 г. ГЕРБ е щял да вземе F-16

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отново нападна шведския изтребител Gripen и заяви, че в края на мандата на кабинета „Борисов 1” е щял да се купуват изтребители F-16. Това каза той днес, 14 август 2018 г., при откриване на ремонтиран път във Великотърновско.

Меню