Сглобиха последния F-16 във Форт Уърт

57 прочитания

В средата на ноември Lockheed Martin е приключил работата по последния изтребител F-16, който се сглобява на линията във Форт Уърт, Тексас. Машината е предназначена за иракските ВВС.

С това се слага край на почти 40-годишната неспирна работа на линията за крайно сглобяване във Форт Уърт. Серийното производство на F-16 започва през август 1978 г. От тогава до сега на линията в Тексас са сглобени 3620 от произведените въобще 4588 F-16. Останалите самолети са сглобени на линии в Белгия, Холандия, Турция и Южна Корея.

Последният произведен в Тексас F-16 e едноместна машина предназначена за ВВС на Ирак. Изтребителят има борден номер 1536 и е последната от поръчката за 36 изтребителя, която бе дадена през 2011 г.

Производството на F-16 в последните години е в сравнително малко бройки, като мощностите на завода във Форт Уърт се пренасочват към сглобяване на F-35.

Lockheed Martin премества производството на F-16 на нова и по-малка линия в Грийнвил, Южна Каролина. На същото място се планира и сглобяването на T-50A ако самолетът спечели конкурса за нов учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ T-X.

За сега за линията в Южна Каролина има само една поръчка – за 16 броя F-16V за Бахрейн. Планира се линията да заработи през 2019 г., а първия бахрейнски изтребител да бъде готов през 2021 г.

В момента Lockheed Martin работят по няколко маркетингови кампании и се надява, че производството на F-16 ще продължи и след 2022 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Textron Aviation представи нов турбовитлов карго самолет
Следваща публикация
Финландия ще купи минимум 64 нови изтребителя
57 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Волен Сидеров атакува избора на F-16

Лидерът на партия „Атака” и председател на парламентарната група на „Обединените патриоти” атакува избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС и с това постави под въпрос безпроблемното минаване на решението през Народното събрание.

Японски F-35A изчезна над Тихия океан

Изтребител F-35A от състава на японските ВВС изчезна над Тихия океан по време на тренировъчна задача. Стартирана е операция по търсене и спасяване. Това стана днес, 9 април 2019 г.

Меню