Сглобиха последния F-16 във Форт Уърт

59 прочитания

В средата на ноември Lockheed Martin е приключил работата по последния изтребител F-16, който се сглобява на линията във Форт Уърт, Тексас. Машината е предназначена за иракските ВВС.

С това се слага край на почти 40-годишната неспирна работа на линията за крайно сглобяване във Форт Уърт. Серийното производство на F-16 започва през август 1978 г. От тогава до сега на линията в Тексас са сглобени 3620 от произведените въобще 4588 F-16. Останалите самолети са сглобени на линии в Белгия, Холандия, Турция и Южна Корея.

Последният произведен в Тексас F-16 e едноместна машина предназначена за ВВС на Ирак. Изтребителят има борден номер 1536 и е последната от поръчката за 36 изтребителя, която бе дадена през 2011 г.

Производството на F-16 в последните години е в сравнително малко бройки, като мощностите на завода във Форт Уърт се пренасочват към сглобяване на F-35.

Lockheed Martin премества производството на F-16 на нова и по-малка линия в Грийнвил, Южна Каролина. На същото място се планира и сглобяването на T-50A ако самолетът спечели конкурса за нов учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ T-X.

За сега за линията в Южна Каролина има само една поръчка – за 16 броя F-16V за Бахрейн. Планира се линията да заработи през 2019 г., а първия бахрейнски изтребител да бъде готов през 2021 г.

В момента Lockheed Martin работят по няколко маркетингови кампании и се надява, че производството на F-16 ще продължи и след 2022 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Textron Aviation представи нов турбовитлов карго самолет
Следваща публикация
Финландия ще купи минимум 64 нови изтребителя
59 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на FCAS

Правителствата на Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на проекта FCAS, който предвижда създаването на система от системи за осигуряване на въздушно превъзходство. Съобщението за това бе публикувано от Airbus в късните часове на 12 февруари 2020 г.

Министър Каракачанов ще покани Израел за участие в конкурса за нов изтребител

За участие в конкурса за придобиване на нов изтребител ще бъде поканена държавата Израел. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов казани днес, 19 март 2018 г., по време на празника на 68-а бригада „Специални сили“.

Меню