Появиха се подробности за модернизацията на Mirage 2000 в ОАЕ

88 прочитания

Модернизацията на изтребителите Mirage 2000 от състава на ВВС на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще бъде доста сериозна и ще включва подмяна на повечето ключови системи на изтребителя. Това съобщава Forecast International.

Основен изпълнител на програмата, чиято стойност бе обявена на €300 млн., ще е компанията Thales. Планира се да бъдат подменени радарите, бордните компютри, системите за самозащита, комуникацията, навигацията, опознаването и пилотските кабини на 62 броя Dassault Mirage 2000-9 от състава на ВВС на ОАЕ.

Изтребителите ще получат нов радар в лицето на RDY-3, който е най-новото развитие на фамилията RDM/RDY, поставяни на Mirage 2000 до сега. Същият радар се поставя и на модернизираните индийски изтребители Mirage 2000.

На изтребителите на ОАЕ ще бъде интегриран и новия оптико-електронен целеуказващ контейнер TALIOS, който в момента се разработва. Той трябва да замени сега използвания във френските ВВС Damocles. Серийното производство е планирано за 2018 г.

Самолетите вероятно ще преминат и през процедура за удължаване на техническия ресурс.

В края на 80-те ОАЕ се сдобива с 36 броя Mirage 2000EAD/RAD/DAD. През 1998 г. се сключва сделка за покупка на още 30 изтребителя, но вече от по-новия вариант Mirage 2000-9, както и за модернизация на 32 от наличните изтребители до същия стандарт.

Свързани теми

Предишна публикация
Показаха първия танкер Ил-78М-90А
Следваща публикация
Катар и Великобритания се споразумяха за сделката за Eurofighter
88 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов похвали министрите си за сделката за F-16

Министър-председателят Бойко Борисов похвали министрите си за сделката за покупката на F-16 и не пропусна да се самопохвали с поздравите, които получи от Държавния департамент на САЩ. Това стана днес, 31 юли 2019 г., преди редовното заседание на Министерски съвет.

Германия заменя своите Tornado със Super Hornet и Eurofighter

Германия ще замени своя флот от изтребители-бомбардировачи Tornado със смесен флот от американските Super Hornet и европейските Eurofighter. Това съобщава германското издание Der Spiegel вчера, 19 април 2020 г.

Казахстан купува още 12 броя Су-30СМ

Русия и Казахстан са стигнали до споразумение за доставка на още 12 многоцелеви изтребителя Су-30СМ. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническите въпроси Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Меню