15 години от старта на операциите на „България ер”

270 прочитания

Преди точно 15 години започнаха редовните полети на авиокомпания „България ер”. Първият полет е изпълнен на 4 декември 2002 г. по направление София – Лондон – Париж – София.

Авиокомпанията е създадена през ноември 2002 г. и е 100% държавна собственост. По онова време носи името „Балкан ер тур”. Създаването ѝ е в следствие на обявяването в несъстоятелност през октомври 2002 г. на „Балкан”, която само три години по-рано е приватизирана от израелския бизнесмен Гад Зееви.

Първият полет до Лондон и след това до Париж е осъществен с правителствения самолет Ту-154М (LZ-BTZ) и като цяло са превозени едва 60 пасажера. По-късно през същия ден е извършен и полет София – Берлин и обратно с един от двата лизинговани Boeing 737-300, с които стартира „Балкан ер тур”.

Идеята на тогавашното правителство е да се инвестира в новия национален превозвач, който успява да вземе почти всички летищни слотове от предшественика си „Балкан”, след което да се търси бърза приватизация от сериозна авиокомпания.

Приватизацията се проточва близо четири години, като минават няколко фалстарта, а името на авиокомпанията е променено на „България ер”.

През ноември 2006 г. Балкан Хемус Груп ЕАД купува 99,99% от капитала на авиокомпанията за 13 млн. лева и обещания за инвестиции в рамките на €82,1 млн. в следващите пет години. Балкан Хемус Груп ЕАД е собственост на „Химимпорт”, като и днес „България ер” е собственост на същата група.

„България ер” днес разполага с флот от девет пътнически самолета – три A320, два A319 и четири Embraer E190, като обслужва около 24 редовни линии и изпълнява чартърни полети през зимния и летния период. Приходите на авиокомпанията за миналата година са малко под 288 млн. лева при загуба от почти 7 млн. лева.

Свързани теми

Предишна публикация
Работник пострада в ТЕРЕМ „Летец”
Следваща публикация
ТЕРЕМ спечели поръчка за КВР на Ми-17
270 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

70 години от първия полет на Ан-2

Точно преди 70 години, на 31 август 1947 г., се състои първия полет на легендарния двуплощник Ан-2. Първият полет е oсъществен от летецът-изпитател Павел Володин.

Живата торпила

Вече много десетилетия името на поручик Димитър Списаревски вълнува вниманието и въображението не само на любителите на военната история, но и на всички, които знаят малко или много за случилото се в небето на София в студения ден на 20 декември 1943 г. 

Меню