15 години от старта на операциите на „България ер”

235 прочитания

Преди точно 15 години започнаха редовните полети на авиокомпания „България ер”. Първият полет е изпълнен на 4 декември 2002 г. по направление София – Лондон – Париж – София.

Авиокомпанията е създадена през ноември 2002 г. и е 100% държавна собственост. По онова време носи името „Балкан ер тур”. Създаването ѝ е в следствие на обявяването в несъстоятелност през октомври 2002 г. на „Балкан”, която само три години по-рано е приватизирана от израелския бизнесмен Гад Зееви.

Първият полет до Лондон и след това до Париж е осъществен с правителствения самолет Ту-154М (LZ-BTZ) и като цяло са превозени едва 60 пасажера. По-късно през същия ден е извършен и полет София – Берлин и обратно с един от двата лизинговани Boeing 737-300, с които стартира „Балкан ер тур”.

Идеята на тогавашното правителство е да се инвестира в новия национален превозвач, който успява да вземе почти всички летищни слотове от предшественика си „Балкан”, след което да се търси бърза приватизация от сериозна авиокомпания.

Приватизацията се проточва близо четири години, като минават няколко фалстарта, а името на авиокомпанията е променено на „България ер”.

През ноември 2006 г. Балкан Хемус Груп ЕАД купува 99,99% от капитала на авиокомпанията за 13 млн. лева и обещания за инвестиции в рамките на €82,1 млн. в следващите пет години. Балкан Хемус Груп ЕАД е собственост на „Химимпорт”, като и днес „България ер” е собственост на същата група.

„България ер” днес разполага с флот от девет пътнически самолета – три A320, два A319 и четири Embraer E190, като обслужва около 24 редовни линии и изпълнява чартърни полети през зимния и летния период. Приходите на авиокомпанията за миналата година са малко под 288 млн. лева при загуба от почти 7 млн. лева.

Свързани теми

Предишна публикация
Работник пострада в ТЕРЕМ „Летец”
Следваща публикация
ТЕРЕМ спечели поръчка за КВР на Ми-17
235 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

Откриват изложба в НВИМ посветена на бомбардировките на София

В 11,00 ч. утре, 14 ноември 2019 г. – денят, в който е извършена първата масирана бомбардировка на София по време на Втората световна война, в Национален военноисторически музей (НВИМ) ще бъде открито пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“. Това съобщават от МО.

Меню