Катар взима още 12 броя Dassault Rafale

37 прочитания

Катар ще реализира опцията си за покупка на 12 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, към вече сключената сделка за 24 машини от същия тип. Това съобщи производителя Dassault днес, 7 декември 2017 г.

През май 2015 г. бе сключена поръчка за 18 едноместни изтребители Rafale EQ и шест двуместни Rafale DQ. Не е ясно какви ще бъдат новопоръчаните 12 машини, нито се обявява стойността на сделката. Според публикации във френски медии, опцията, която включва само изтребителите, е за €1,1 млрд. Първата сделка за 24-те броя Rafale, в която се включваше и много въоръжение и логистика бе на стойност от €6,3 млрд.

Катар трябва да получи своите първи изтребители Rafale през следващата година.

Сделката идва на фона на визитата на френския президент Еманюел Макрон в Катар. Освен покупката на изтребителите бе обявена и сделка за 490 колесни бойни машини на пехотата VBCI.

Dassault разпространиха и компютърна илюстрация показваща Rafale в катарски опознавателни знаци. Машината е в камуфлаж в два тона на сивото и е въоръжен с ракети за въздушен бой MBDA Mica и Diehl Defence IRIS-T.

Dassault в момента разполага с експортни поръчки от Египет, Индия и Катар за общо 96 машини. Доставките са започнали само за Египет.

Свързани теми

Предишна публикация
Qatar Airways заменя потвърждава поръчката за A320neo и взима A321neo
Следваща публикация
Президентът Радев летя на изтребител Rafale
37 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Luftwaffe определи F-35 като идеален заместник на Tornado

Германските ВВС са направили къс списък с потенциални заместници на изтребителя-бомбардировач Tornado, но изтребителят от следващо поколение F-35 се смята за „перфектния избор”. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки източник в Luftwaffe.

Румъния получи последните три F-16

Румънските ВВС официално получиха последните си три изтребителя F-16. Машините бяха предадени на церемония днес, 27 септември 2017 г., в португалската авиобаза Монте Реал.

Китай обяви J-10C за боеготов

Китайските ВВС са обявили, че многоцелевият изтребител J-10C е достигнал пълно ниво на боеготовност. Това съобщава държавното англоезично издание China Daily.

Меню