Катар взима още 12 броя Dassault Rafale

35 прочитания

Катар ще реализира опцията си за покупка на 12 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, към вече сключената сделка за 24 машини от същия тип. Това съобщи производителя Dassault днес, 7 декември 2017 г.

През май 2015 г. бе сключена поръчка за 18 едноместни изтребители Rafale EQ и шест двуместни Rafale DQ. Не е ясно какви ще бъдат новопоръчаните 12 машини, нито се обявява стойността на сделката. Според публикации във френски медии, опцията, която включва само изтребителите, е за €1,1 млрд. Първата сделка за 24-те броя Rafale, в която се включваше и много въоръжение и логистика бе на стойност от €6,3 млрд.

Катар трябва да получи своите първи изтребители Rafale през следващата година.

Сделката идва на фона на визитата на френския президент Еманюел Макрон в Катар. Освен покупката на изтребителите бе обявена и сделка за 490 колесни бойни машини на пехотата VBCI.

Dassault разпространиха и компютърна илюстрация показваща Rafale в катарски опознавателни знаци. Машината е в камуфлаж в два тона на сивото и е въоръжен с ракети за въздушен бой MBDA Mica и Diehl Defence IRIS-T.

Dassault в момента разполага с експортни поръчки от Египет, Индия и Катар за общо 96 машини. Доставките са започнали само за Египет.

Свързани теми

Предишна публикация
Qatar Airways заменя потвърждава поръчката за A320neo и взима A321neo
Следваща публикация
Президентът Радев летя на изтребител Rafale
35 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

J-10 с управляем вектор на тягата ще бъде показан на изложението в Джухай

Изпитателен изтребител J-10 снабден с двигател с управляем вектор на тягата ще бъде показан в рамките на китайското аерокосмическо изложение, което ще се проведе следващата седмица в Джухай.

Castle Forge 2021

Станалите отдавна традиционни учения и летателни тренировки с ескадрили от ВВС на САЩ базирани в…

САЩ изпратиха обвързваща оферта за осем F-16 Block 70

Правителството на САЩ е изпратило обвързваща оферта и проектодоговор за покупката на осем многоцелеви изтребители F-16C/D Block 70. Това съобщи посолството на Съединените щати в България днес, 17 юни 2019 г.

Меню