Delta Air Lines прави голяма поръчка за A321neo

3 прочитания

Американската авиокомпания Delta Air Lines съобщи, че купува 100 броя Airbus A321neo и си запазва опциите за още толкова машини в рамките на програмата си за подмяна на тяснофюзелажния флот на компанията.

Доставките на 100-те поръчани самолета трябва да станат факт между 2020 и 2023 г., като всички машини ще се задвижват с Pratt & Whitney PW1100G. Сделката ще има стойност от $25,4 млрд. по каталог.

Изпълнителнят директор на Delta Air Lines Ед Бастейн заявява, че компанията му е направила прецизен избор на база времето, желанията на клиентите, служителите и инвеститорите.

Самолетите A321neo ще са конфигурирани със 197 седалки и ще заменят остаряващия флот от Airbus A320, Boeing 757-200 и MD-90. В момента Delta оперира с 64 броя A320 на средна възраст от 22 години, 111 броя 757-200 на средна възраст от 23 години и 62 MD-90 на средна възраст от 21 години.

Решението на Delta е сериозен удар за Boeing, които се надяваха да пласират своите Boeing 737 Max 10. От авиокомпанията разясняват, че изборът им е на база техническите и финансови характеристики на A321neo, но и оплакванията на Boeing заради сделката за 75 броя Bombardier CS100 също са изиграли роля.

В последните години Delta Air Lines преминава през мащабно обновяване на своя флот, но за сега американския самолетостроител Boeing взима минимален дял от това.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair се размина със стачките по Коледа
Следваща публикация
Boeing и Embraer преговарят за сливане
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus отново биха Boeing по поръчки

След трескаво финализиране на сделки в края на годината, от европейския самолетостроител Airbus обявиха, че имат 1109 нетни поръчки за 2017 г., което е с близо 200 повече от поръчките на архиконкурента Boeing.

IAG се оплака от високата цена на A380

Авиационният холдинг International Airlines Group (IAG) се оплака, че цената за придобиване на Airbus A380 е твърде висока и това обезсмисля всякакви планове за придобиването на допълнителни машини от този тип. Това е заявил изпълнителният директор на холдинга Уили Уелш.

Dassault и Airbus в съперничество за това, кой ще бъде лидер в разработката на новия европейски изтребител

Европейските самолетостроителни компании Airbus и Dassault вече започват да си съперничат за това, коя от тях ще поеме водещата роля в проекта за създаване на европейски изтребител от следващо поколение. Това съобщава Reuters.

Airbus очаква нови германски поръчки за Eurofighter

Airbus Defense and Space очаква в скоро време допълнителни поръчки от Германия за Eurofighter и разчита на повече инвестиции в европейските отбранителни компании. Това заявява изпълнителният директор на компанията Дирк Хоке в интервю за германския вестник Handelsblatt.

VietJet Air поръча 50 броя A321neo

Виетнамската нискотарифна авиокомпания VietJet Air поръча 50 броя Airbus A321neo. Меморандум за разбирателство по тази сделка бе подписан през юли по време на авиоизложението във Фарнбъроу.

Меню