Полетя вторият C919

8 прочитания

Вчера, 17 декември 2017 г., първия си полет изпълни вторият прототип на китайския тяснофюзелажен пътнически самолети Comac C919.

Полетът е продължил два часа и е извършен от международното летище на Шанхай, където се намира и завода за крайно сглобяване на Comac. Машината, която има означение FTA-2 и китайска гражданска регистрация B-001C, е излетяла в 10,34 часа местно време. На борда ѝ са били двама пилоти, двама инженера и наблюдател.

В рамките на полета е била проверена работата на основните системи, включително колесника, навигационните и комуникационни системи. Изпробвани са характеристиките при излитане и кацане, механиката на крилото и част от височинно-скоростните характеристики.

Самолетът се е приземил в 12,34 часа местно време без инциденти.

Първият прототип на самолета полетя през май 2017 г.

Китайският самолетостроител планира да извърши изпитанията на C919 с шест летателни и два наземни проротипа. Те трябва да извършат над 1000 отделни изпитания.

Планира се типовата сертификация на C919 да приключи около 2020 – 2021 г.

C919 е китайският отговор на масовите тяснофюзелажни лайнери Boeing 737 и Airbus A320. Машината има размери много сходни с тези на A320 и се задвижва от два двигателя CFM LEAP-1C. Към момента има 785 поръчки за C919, като почти всички са от китайски авиокомпании и лизингови фирми.

Свързани теми

Предишна публикация
МО иска да усвои ремонта на катапултните кресла на PC-9M
Следваща публикация
Две компании дават оферти за поддръжка на L-39
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китай е получил всички свои Су-35

Китай е получил всички поръчани многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руската информационна агенция „Интерфакс”, позовавайки се на собствени източници.

Командирът на ВВС е на посещение в Китай

Командирът на българските Военновъздушни сили, генерал-майор Цанко Стойков е на посещение в Китайската народна република по покана на командващия на китайските Военновъздушните сили. Това съобщиха от ВВС.

Все повече авиокомпании спират да летят до Китай

Все повече авиокомпании спират да изпълняват редовните си полети до Китай или поне сериозно намаляват честотата им. Това е в резултат на епидемията от коронавирус, която върлува в азиатската страна.

Меню