Полетя вторият C919

10 прочитания

Вчера, 17 декември 2017 г., първия си полет изпълни вторият прототип на китайския тяснофюзелажен пътнически самолети Comac C919.

Полетът е продължил два часа и е извършен от международното летище на Шанхай, където се намира и завода за крайно сглобяване на Comac. Машината, която има означение FTA-2 и китайска гражданска регистрация B-001C, е излетяла в 10,34 часа местно време. На борда ѝ са били двама пилоти, двама инженера и наблюдател.

В рамките на полета е била проверена работата на основните системи, включително колесника, навигационните и комуникационни системи. Изпробвани са характеристиките при излитане и кацане, механиката на крилото и част от височинно-скоростните характеристики.

Самолетът се е приземил в 12,34 часа местно време без инциденти.

Първият прототип на самолета полетя през май 2017 г.

Китайският самолетостроител планира да извърши изпитанията на C919 с шест летателни и два наземни проротипа. Те трябва да извършат над 1000 отделни изпитания.

Планира се типовата сертификация на C919 да приключи около 2020 – 2021 г.

C919 е китайският отговор на масовите тяснофюзелажни лайнери Boeing 737 и Airbus A320. Машината има размери много сходни с тези на A320 и се задвижва от два двигателя CFM LEAP-1C. Към момента има 785 поръчки за C919, като почти всички са от китайски авиокомпании и лизингови фирми.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия търси тежък транспортен вертолет
Следваща публикация
Гърция е изправена пред сериозна цена за модернизация на своите F-16
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

J-20 публично показа оръжейните си отсеци

Китайският изтребител от следващо поколение J-20 демонстрира оръжейните си отсеци в рамките на последния ден на авиационното изложение в Джухай. Това стана днес, 11 ноември 2018 г.

Китай показа J-10 в конфигурация за огнево подавяне на ПВО

Китай показа конфигурация на многоцелевия си изтребител J-10B, която е предназначена за огнево подавяне на ПВО. Машината е била част от статичния показ на авиационното състезание „Авиадартс”, което се проведе в авиобазата Чанчун в началото на месеца.

Командирът на ВВС е на посещение в Китай

Командирът на българските Военновъздушни сили, генерал-майор Цанко Стойков е на посещение в Китайската народна република по покана на командващия на китайските Военновъздушните сили. Това съобщиха от ВВС.

Китай е получил всички свои Су-35

Китай е получил всички поръчани многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руската информационна агенция „Интерфакс”, позовавайки се на собствени източници.

Меню