Полетя вторият C919

8 прочитания

Вчера, 17 декември 2017 г., първия си полет изпълни вторият прототип на китайския тяснофюзелажен пътнически самолети Comac C919.

Полетът е продължил два часа и е извършен от международното летище на Шанхай, където се намира и завода за крайно сглобяване на Comac. Машината, която има означение FTA-2 и китайска гражданска регистрация B-001C, е излетяла в 10,34 часа местно време. На борда ѝ са били двама пилоти, двама инженера и наблюдател.

В рамките на полета е била проверена работата на основните системи, включително колесника, навигационните и комуникационни системи. Изпробвани са характеристиките при излитане и кацане, механиката на крилото и част от височинно-скоростните характеристики.

Самолетът се е приземил в 12,34 часа местно време без инциденти.

Първият прототип на самолета полетя през май 2017 г.

Китайският самолетостроител планира да извърши изпитанията на C919 с шест летателни и два наземни проротипа. Те трябва да извършат над 1000 отделни изпитания.

Планира се типовата сертификация на C919 да приключи около 2020 – 2021 г.

C919 е китайският отговор на масовите тяснофюзелажни лайнери Boeing 737 и Airbus A320. Машината има размери много сходни с тези на A320 и се задвижва от два двигателя CFM LEAP-1C. Към момента има 785 поръчки за C919, като почти всички са от китайски авиокомпании и лизингови фирми.

Свързани теми

Предишна публикация
МО иска да усвои ремонта на катапултните кресла на PC-9M
Следваща публикация
Две компании дават оферти за поддръжка на L-39
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия иска китайски въоръжени БЛА

Сърбия планира да купи въоръжени китайски безпилотни апарати. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на страната Ненад Милорадович, след визита в Китай, цитиран от местния сайт B92.

Китай обяви J-10C за боеготов

Китайските ВВС са обявили, че многоцелевият изтребител J-10C е достигнал пълно ниво на боеготовност. Това съобщава държавното англоезично издание China Daily.

Нигерия се готви да получи JF-17

Нигерийските ВВС се готви да готвят да получат първите три леки еднодвигателни изтребители JF-17. Това…
Меню