Украинска жалба спря поръчката интегрираната логистична поддръжка за МиГ-29

11 прочитания

Украинската държавна компания УКРИНМАШ е внесла през миналата седмица и днес, 19 декември 2017 г., е публикувана жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Жалбата е срещу решението на МО да стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за интегрирана логистична поддръжка за изтребителите МиГ-29. КЗК е първоинстанцонен орган за обжалване на решения по Закона за обществените поръчки (ЗОП), по чиито ред се провежда процедурата за МиГ-29.

От сайта на КЗК се вижда, че украинската жалба е с номер ВХР-2699-19.12.2017, но не е публикувано нейното естество. В процедурата, която МО пусна на 7 декември 2017 г., бе заявено, че само руската компания РСК „МиГ” (оригинален конструктор и производител на самолета) може да изпълни поръчката, затова и покана е изпратена само до нея. Планираше се преговорите да стартират днес.

Може да се предположи, че УКРИНМАШ оспорва факта, че РСК „МиГ” е единствената компания, която може да извърши интегрираната логистична поръчка и претендира също да получи покана за участие в процедурата.

От написаното на сайта на КЗК се вижда още, че украинската компания иска налагане на временна мярка спиране на процедурата.

Оттук насетне започват да действат няколко законови срокове, които до голяма степен ще определят събитията в следващите седмици.

Първо, КЗК трябва да се произнесе по искането на временна мярка за спиране на процедурата. Това трябва да стане в седем дневен срок след образуването на производство по жалбата, което се случва до няколко дни след подаване на жалбата.

Ако реши КЗК спре временно процедурата, то ще трябва да се изчака произнасянето на комисията по жалбата. По закон това трябва да стане в едномесечен срок, но той рядко се спазва поради натовареността на комисията и сложността на някои казуси. В повечето случаи КЗК се произнася в рамките на два месеца, а има случаи, където времето се разтяга до три повече месеца.

Ако комисията отхвърли жалбата, то пред украинската компания стои единствено опцията за обжалване на втора и последна инстанция – във Върховния административен съд (ВАС).

При положение, че КЗК реши да не спре процедурата, то МО ще има пълното право да продължи с преговорите с руската компания РСК „МиГ” и да сключи рамковото споразумение, чийто предмет е поръчката. Ако впоследствие комисията определи, че има нарушения, то договорът ще бъде анулиран (ако бъде сключен до тогава) или ще бъде наложена финансова глоба.

По-късно днес МО публикува съобщение, в което се казва, че всички действия по поръчката за интегрирана логистична поддръжка се спират до произнасяне на КЗК.

Интересно е, че миналата събота (16 декември) министърът на отбраната Красимир Каракачанов се оплака в ефира на Дарик радио, че някой иска да саботира сключването на договор с РСК „МиГ”. Военният министър определи това, като „сценарийче”, което ще стане ясно до тази сряда.

Каракачанов обеща да даде повече информация, ако това стане факт. Вероятно министърът на отбраната е бил информиран за бъдещата украинска жалба, но все още не е кристално ясно дали говори за нея.

Трудно е да се каже какъв е шанса на украинската жалба без да се знае нейното съдържание. През лятото УКРИНМАШ се опита да обжалва прекратяването друга процедура – тази за удължаване на междуремонтния ресурс на КСА-2. Обажлванетое било неуспешно.

Не е ясно и какви са вътрешните мотиви на УКРИНМАШ. Дали се касае за чисто търговски интерес към развиване на бизнес в България по темата МиГ-29 и други авиационни проекти, някакъв опит за спъване на руския оръжеен бизнес по света като политика на украинското правителство или някаква комбинация от двата мотива.

През миналата година УКРИНМАШ спечели поръчка за доставка на резервни части за МиГ-29 на стойност малко над 4 млн. лева. След това компанията подаваше документи за участие в няколко други процедури за възлагане на обществени поръчки в МО, включително и за КВР на вертолет МиГ-17. Всички тези опити бяха неуспешни.

Ясно е едно, ако КЗК реши да спре процедурата, това значи, че сключването на договор за поддръжката на българските МиГ-29 ще се забави с минимум два месеца, а това много вероятно ще бъде фатално за продължаването на операциите с типа у нас.

Източници на АЕРО заявяват, че МО е имало доброто желание рамковото споразумение с РСК „МиГ” да бъде сключено още до края на годината и да се пристъпи към сключване на конкретен договор за доставки и услуги. Тези планове обаче изглежда, че няма да се реализират, защото е трудно да очакваме произнасяне на КЗК по желанието на УКРИНМАШ за налагане на временна мярка в оставащите пет работни дни от 2017 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Искам тълкуване от парламента дали може да разширим кръга от потенциални доставчици на новия изтребител
Следваща публикация
Български C-27J превози тежко болен пациент до Германия
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министерски съвет одобри инвестиционния проект за нов изтребител

Министерски съвет одобри инвестиционния проект за закупуване на нов боен самолет за българските ВВС. Планираната сума е 1,8 млрд. лева с ДДС, за които трябва да се купят не по-малко от осем изтребителя. Това стана днес, 16 май 2018 г.

Катар подписа за 24 броя Eurofighter Typhoon

Катарското правителство подписа договор с BAE Systems за доставката на 24 броя многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Това стана днес, 10 декември 2017 г., а договорът е на стойност £6 млрд. (около €6,9 млрд.).

Германия ще замества Tornado с Eurofighter

Германското правителство смята да замени сега използваните изтребители-бомбардировачи Tornado с многоцелеви изтребители Eurofighter. Това е заявило германското МО в отговор на парламентарен въпрос, цитиран от Reuters.

Германия залага на Eurofighter за да се запазят европейските способности за производство на изтребители

Германското MO е заявило в писмо до депутат от Бундестага, че ще заложи на покупка на още изтребители Eurofighter, вместо взимането на американски боен самолет, за да се запази способността на европейските страни да строят изтребители. Това съобщава Reuters.

Меню