Украинска жалба спря поръчката интегрираната логистична поддръжка за МиГ-29

40 прочитания

Украинската държавна компания УКРИНМАШ е внесла през миналата седмица и днес, 19 декември 2017 г., е публикувана жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Жалбата е срещу решението на МО да стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за интегрирана логистична поддръжка за изтребителите МиГ-29. КЗК е първоинстанцонен орган за обжалване на решения по Закона за обществените поръчки (ЗОП), по чиито ред се провежда процедурата за МиГ-29.

От сайта на КЗК се вижда, че украинската жалба е с номер ВХР-2699-19.12.2017, но не е публикувано нейното естество. В процедурата, която МО пусна на 7 декември 2017 г., бе заявено, че само руската компания РСК „МиГ” (оригинален конструктор и производител на самолета) може да изпълни поръчката, затова и покана е изпратена само до нея. Планираше се преговорите да стартират днес.

Може да се предположи, че УКРИНМАШ оспорва факта, че РСК „МиГ” е единствената компания, която може да извърши интегрираната логистична поръчка и претендира също да получи покана за участие в процедурата.

От написаното на сайта на КЗК се вижда още, че украинската компания иска налагане на временна мярка спиране на процедурата.

Оттук насетне започват да действат няколко законови срокове, които до голяма степен ще определят събитията в следващите седмици.

Първо, КЗК трябва да се произнесе по искането на временна мярка за спиране на процедурата. Това трябва да стане в седем дневен срок след образуването на производство по жалбата, което се случва до няколко дни след подаване на жалбата.

Ако реши КЗК спре временно процедурата, то ще трябва да се изчака произнасянето на комисията по жалбата. По закон това трябва да стане в едномесечен срок, но той рядко се спазва поради натовареността на комисията и сложността на някои казуси. В повечето случаи КЗК се произнася в рамките на два месеца, а има случаи, където времето се разтяга до три повече месеца.

Ако комисията отхвърли жалбата, то пред украинската компания стои единствено опцията за обжалване на втора и последна инстанция – във Върховния административен съд (ВАС).

При положение, че КЗК реши да не спре процедурата, то МО ще има пълното право да продължи с преговорите с руската компания РСК „МиГ” и да сключи рамковото споразумение, чийто предмет е поръчката. Ако впоследствие комисията определи, че има нарушения, то договорът ще бъде анулиран (ако бъде сключен до тогава) или ще бъде наложена финансова глоба.

По-късно днес МО публикува съобщение, в което се казва, че всички действия по поръчката за интегрирана логистична поддръжка се спират до произнасяне на КЗК.

Интересно е, че миналата събота (16 декември) министърът на отбраната Красимир Каракачанов се оплака в ефира на Дарик радио, че някой иска да саботира сключването на договор с РСК „МиГ”. Военният министър определи това, като „сценарийче”, което ще стане ясно до тази сряда.

Каракачанов обеща да даде повече информация, ако това стане факт. Вероятно министърът на отбраната е бил информиран за бъдещата украинска жалба, но все още не е кристално ясно дали говори за нея.

Трудно е да се каже какъв е шанса на украинската жалба без да се знае нейното съдържание. През лятото УКРИНМАШ се опита да обжалва прекратяването друга процедура – тази за удължаване на междуремонтния ресурс на КСА-2. Обажлванетое било неуспешно.

Не е ясно и какви са вътрешните мотиви на УКРИНМАШ. Дали се касае за чисто търговски интерес към развиване на бизнес в България по темата МиГ-29 и други авиационни проекти, някакъв опит за спъване на руския оръжеен бизнес по света като политика на украинското правителство или някаква комбинация от двата мотива.

През миналата година УКРИНМАШ спечели поръчка за доставка на резервни части за МиГ-29 на стойност малко над 4 млн. лева. След това компанията подаваше документи за участие в няколко други процедури за възлагане на обществени поръчки в МО, включително и за КВР на вертолет МиГ-17. Всички тези опити бяха неуспешни.

Ясно е едно, ако КЗК реши да спре процедурата, това значи, че сключването на договор за поддръжката на българските МиГ-29 ще се забави с минимум два месеца, а това много вероятно ще бъде фатално за продължаването на операциите с типа у нас.

Източници на АЕРО заявяват, че МО е имало доброто желание рамковото споразумение с РСК „МиГ” да бъде сключено още до края на годината и да се пристъпи към сключване на конкретен договор за доставки и услуги. Тези планове обаче изглежда, че няма да се реализират, защото е трудно да очакваме произнасяне на КЗК по желанието на УКРИНМАШ за налагане на временна мярка в оставащите пет работни дни от 2017 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов заподозря УКРИНМАШ в опит за саботаж
Следваща публикация
Министър Каракачанов се оплака, че има опит за саботаж на поддръжката на МиГ-29
40 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Генерал Боцев се надява, че ще има подписан договор за нов изтребител до края на годината

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се надява до края на годината да може да се сключи договор за доставка на нов боен самолет. Това каза той днес, 19 септември 2018 г,. цитиран от БНР.

Правителството планира да вложи още 300 млн. в придобиването на F-16

Още 300 млн. лева ще бъдат вложени около придобиването на новия изтребител в рамките на следващите три години. Това става ясно от обсъждането на военния бюджет в Комисията по отбрана в Народното събрание.

Меню