Гърция се споразумя за 70 броя OH-58D

20 прочитания

Гръцкото правителство е решило да приеме офертата на САЩ за 70 броя употребявани разузнавателно-ударни вертолети OH-58D Kiowa Warrier. Вертолетите формално се подаряват, но покрай тях има други разходи, които гръцката страна ще плати.

70-те вертолета се подаряват, но Гърция трябва да поеме разходите по тяхното разконсервиране, транспортиране и различни други, като например данъци и такси. Според гръцките медии тази сума възлиза на $45 млн.

Гърция започна да се интересува от покупката на употребявани OH-58D още през 2014 г., но поиска формална оферта за това през миналата година. Процесът, обаче се забави поради разногласия около цената на цялостния пакет от услуги, които гръцката страна трябва да плати и получи.

Гърция трябва да плати обучението на летателния и технически състав, да купи вертолетообслужваща техника, както и въоръжение и логистика. За сега не е ясно каква ще е цената на този пакет, макар и в гръцките медии да циркулира сумата от $70 млн.

Гърция е изявила и желание да купи четири тренажора за OH-58D. Гръцкото МО съобщава, че вертолетите са произведени след 1993 г., като повечето от тях имат много голям остатъчен ресурс и могат да се експлоатират дълги години.

Според гръцкото МО, от 70-те машини, едва 36 ще оборудват строевите части. Други 24 ще се използват за обучение и за резерв за попълване на евентуални загуби. Останалите 10 вертолета ще бъдат канибализирани за резервни части.

В момента гръцката армейската авиация експлоатира 28 броя щурмови вертолети AH-64A/D.

САЩ започна да сваля от въоръжение OH-58D през 2014 г. Вертолетите имат сериозен остатъчен ресурс и напълно адекватни бойни възможности, включително възможност за използване на управляеми ракети AGM-114 Hellfire. Свалените около 340 вертолета се предлагат на приятелски държави. Хърватска и Тунис вече взеха съответно по 16 и 24 от тези машини, като заплатиха минимални суми за тях.

Свързани теми

Предишна публикация
Македония ремонтира полицейските си Ми-17 в Сърбия
Следваща публикация
Япония проучва възможностите да се сдобие със самолетоносачи
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Конкуренти в тежка категория

На 28 февруари 2019 г. Германия обяви старта на конкурсната процедура за купуване на нови тежки транспортни вертолети за Луфтвафе (ВВС на страната). Това трябва да стане с бърза и нискорискова покупка за замяна на остаряващия флот от Sikorsky CH-53G/GA/GS произведени по лиценз в Германия, които ще започнат да се извеждат от експлоатация от 2025 г. нататък.

Индия поръчва още 10 Ка-31

Индия поръчва още 10 вертолета за далечно радиолокационно откриване Ка-31. Това решение е било взето в началото на месеца и за него съобщава Jane’s.

САЩ спря доставките на AH-1Z за Пакистан

Съединените щати са отказали да започнат доставката на щурмовите вертолети Bell AH-1Z Viper. Причините за това са политически, съобщава списанието „AirForces Monthly“.

Два Ми-17 гасят цял ден пожара в Кресненското дефиле

Военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили днес, 25 август 2017 г., продължиха да помагат в овладяването на огнената стихия в землищата на селата Мечкул и Ощава, община Симитли. Това съобщиха от МО.

Cougar от състава на ВВС претърпя инцидент в Пловдивско (обновена)

Вертолет AS 532AL Cougar от състава на българските ВВС е преминал днес, 21 август 2018 г., през далекопровод с високо напрежение в района на град Стамболийски, Пловдивско. При инцидента няма пострадали, но машината е сериозно повредена.

Меню