Гърция се споразумя за 70 броя OH-58D

32 прочитания

Гръцкото правителство е решило да приеме офертата на САЩ за 70 броя употребявани разузнавателно-ударни вертолети OH-58D Kiowa Warrier. Вертолетите формално се подаряват, но покрай тях има други разходи, които гръцката страна ще плати.

70-те вертолета се подаряват, но Гърция трябва да поеме разходите по тяхното разконсервиране, транспортиране и различни други, като например данъци и такси. Според гръцките медии тази сума възлиза на $45 млн.

Гърция започна да се интересува от покупката на употребявани OH-58D още през 2014 г., но поиска формална оферта за това през миналата година. Процесът, обаче се забави поради разногласия около цената на цялостния пакет от услуги, които гръцката страна трябва да плати и получи.

Гърция трябва да плати обучението на летателния и технически състав, да купи вертолетообслужваща техника, както и въоръжение и логистика. За сега не е ясно каква ще е цената на този пакет, макар и в гръцките медии да циркулира сумата от $70 млн.

Гърция е изявила и желание да купи четири тренажора за OH-58D. Гръцкото МО съобщава, че вертолетите са произведени след 1993 г., като повечето от тях имат много голям остатъчен ресурс и могат да се експлоатират дълги години.

Според гръцкото МО, от 70-те машини, едва 36 ще оборудват строевите части. Други 24 ще се използват за обучение и за резерв за попълване на евентуални загуби. Останалите 10 вертолета ще бъдат канибализирани за резервни части.

В момента гръцката армейската авиация експлоатира 28 броя щурмови вертолети AH-64A/D.

САЩ започна да сваля от въоръжение OH-58D през 2014 г. Вертолетите имат сериозен остатъчен ресурс и напълно адекватни бойни възможности, включително възможност за използване на управляеми ракети AGM-114 Hellfire. Свалените около 340 вертолета се предлагат на приятелски държави. Хърватска и Тунис вече взеха съответно по 16 и 24 от тези машини, като заплатиха минимални суми за тях.

Свързани теми

Предишна публикация
Тестваха Суперджет 100 със „саблети”
Следваща публикация
Македония ремонтира полицейските си Ми-17 в Сърбия
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Две компании са заявили желание за поддръжка на флотските AS 565

Две компании са подали заявления за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за Интегрирана логистична поддръжка на вертолетите AS 565 и AS 356 от състава на българските ВМС.

Гърция ще купи MQ-9 Reaper

Гръцкото правителство е постигнало споразумение за покупка на безпилотни апарати от висок клас General Atomics MQ-9 Reaper. Това е съобщила гръцката телевизия ANT.

Турция загуби щурмови вертолет над Сирия

Турските въоръжени сили загубиха щурмови вертолет TAI T129B ATAK по време на операции в Северна Сирия. Двучленният екипаж е загинал, а причините за инцидента не са ясни.

Меню