Гърция се споразумя за 70 броя OH-58D

32 прочитания

Гръцкото правителство е решило да приеме офертата на САЩ за 70 броя употребявани разузнавателно-ударни вертолети OH-58D Kiowa Warrier. Вертолетите формално се подаряват, но покрай тях има други разходи, които гръцката страна ще плати.

70-те вертолета се подаряват, но Гърция трябва да поеме разходите по тяхното разконсервиране, транспортиране и различни други, като например данъци и такси. Според гръцките медии тази сума възлиза на $45 млн.

Гърция започна да се интересува от покупката на употребявани OH-58D още през 2014 г., но поиска формална оферта за това през миналата година. Процесът, обаче се забави поради разногласия около цената на цялостния пакет от услуги, които гръцката страна трябва да плати и получи.

Гърция трябва да плати обучението на летателния и технически състав, да купи вертолетообслужваща техника, както и въоръжение и логистика. За сега не е ясно каква ще е цената на този пакет, макар и в гръцките медии да циркулира сумата от $70 млн.

Гърция е изявила и желание да купи четири тренажора за OH-58D. Гръцкото МО съобщава, че вертолетите са произведени след 1993 г., като повечето от тях имат много голям остатъчен ресурс и могат да се експлоатират дълги години.

Според гръцкото МО, от 70-те машини, едва 36 ще оборудват строевите части. Други 24 ще се използват за обучение и за резерв за попълване на евентуални загуби. Останалите 10 вертолета ще бъдат канибализирани за резервни части.

В момента гръцката армейската авиация експлоатира 28 броя щурмови вертолети AH-64A/D.

САЩ започна да сваля от въоръжение OH-58D през 2014 г. Вертолетите имат сериозен остатъчен ресурс и напълно адекватни бойни възможности, включително възможност за използване на управляеми ракети AGM-114 Hellfire. Свалените около 340 вертолета се предлагат на приятелски държави. Хърватска и Тунис вече взеха съответно по 16 и 24 от тези машини, като заплатиха минимални суми за тях.

Свързани теми

Предишна публикация
Тестваха Суперджет 100 със „саблети”
Следваща публикация
Македония ремонтира полицейските си Ми-17 в Сърбия
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес с H145

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес със своя двудвигателен модел H145, като и се предвижда моделът да продължи да се развива. Това съобщава Flightglobal.

Италия поръчва още AW139

Италианското правителство поръчва още осем вертолета AW139, които ще се използват за за търсене и спасяване и мисии по патрулиране над море. Това съобщава днес, 11 декември 2017 г., производителят Leonardo.

Меню