Тестваха Суперджет 100 със „саблети”

22 прочитания

Самолетостоителната компания „Гражданские самолеты Сухого” (ГСС) съобщи, че на 21 декември 2017 г. е бил тестван Суперджет 100 с нови краища на крилото, които имат саблевидна форма и са предназначени да намалят горивните разходи.

Полетът е бил изпълнен със Суперджет 100 със заводски номер 95032 и е продължил 2 часа и 42 минути. В неговите рамки са били оценени устойчивостта и управляемостта на самолета в различни конфигурации на механизацията на крилото.

Бил е оценян и горивния разход на различни режими на полета, като е летяно на височина до 11 000 m.

Разработката на новите окончания на крилото са в резултат на съвместната работа на ГСС и Централния аерохидродинамичен институт Жуковски. Геометрията на новите краища е бил определена чрез иновативен метод при използване на компютърни симулации.

Очаква се новите краища на крилото, които имат саблевидна форма, да намаляват разхода на гориво средно с 3%, чрез намаляване на вихрите образувани от краищата на крилото. Има очаквания и за подобряване на излетните характеристики на летища с горещ климат или голяма надморска височина.

Очакванията са за горивни икономии в рамките на €76 000 годишно. Цената на самите саблети не се съобщава, нито кога се очаква те да бъдат сертифицирани.

Поставянето на саблетите ще бъде опционално при новопроизведените Суперджет 100, а те ще могат да се монтират и на вече построени самолети от този тип. Производството им ще започне във воронежкото предприятие ВАСО.

Свързани теми

Предишна публикация
В Китай полетя най-голямата амфибия в света
Следваща публикация
Гърция се споразумя за 70 броя OH-58D
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Аерофлот поръчва още 100 броя Суперджет 100

Руският национален превозвач Аерофлот е подписал договор за покупка на още 100 регионални пътнически самолета Сухой Суперджет 100. Машините ще започнат да се доставят от догодина.

Сухой прави скъсена версия на Суперджет 100

Самолетостоителната компания „Гражданские самолеты Сухого” (ГСС) ще създаде скъсена версия на своя регионален пътнически самолет Суперджет 100. Това е съобщил президентът на компанията Александър Рубцов, цитиран от Flightglobal.

Меню