Тестваха Суперджет 100 със „саблети”

19 прочитания

Самолетостоителната компания „Гражданские самолеты Сухого” (ГСС) съобщи, че на 21 декември 2017 г. е бил тестван Суперджет 100 с нови краища на крилото, които имат саблевидна форма и са предназначени да намалят горивните разходи.

Полетът е бил изпълнен със Суперджет 100 със заводски номер 95032 и е продължил 2 часа и 42 минути. В неговите рамки са били оценени устойчивостта и управляемостта на самолета в различни конфигурации на механизацията на крилото.

Бил е оценян и горивния разход на различни режими на полета, като е летяно на височина до 11 000 m.

Разработката на новите окончания на крилото са в резултат на съвместната работа на ГСС и Централния аерохидродинамичен институт Жуковски. Геометрията на новите краища е бил определена чрез иновативен метод при използване на компютърни симулации.

Очаква се новите краища на крилото, които имат саблевидна форма, да намаляват разхода на гориво средно с 3%, чрез намаляване на вихрите образувани от краищата на крилото. Има очаквания и за подобряване на излетните характеристики на летища с горещ климат или голяма надморска височина.

Очакванията са за горивни икономии в рамките на €76 000 годишно. Цената на самите саблети не се съобщава, нито кога се очаква те да бъдат сертифицирани.

Поставянето на саблетите ще бъде опционално при новопроизведените Суперджет 100, а те ще могат да се монтират и на вече построени самолети от този тип. Производството им ще започне във воронежкото предприятие ВАСО.

Свързани теми

Предишна публикация
Гигантът Stratolaunch започна да рулира
Следваща публикация
В Китай полетя най-голямата амфибия в света
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Построиха 150-тия Сухой Суперджет 100

На 2 ноември 2017 г. 150-тия регионален джет Сухой Суперджет 100 е бил построен в завода в Комсомолск на Амур. Това съобщава производителя „Гражданские самолёты Сухого” (ГСС).

Катастрофа със Суперджет 100 при аварийно кацане в Москва (обновена)

Пътнически самолет Сухой Суперджет 100 катастрофира днес, 5 май 2019 г., по време на аварийно кацане на московското летище Шереметиево. По последни данни, загинали са 41 души от намиращите се на борда 78. Работи се по версия, че самолетът е поразен от мълния.

Adria Airways взима Сухой Суперджет 100

Словенската авиокомпания Adria Airways е подписала писмо за намерение за придобиването на 15 регионални джета Сухой Суперджет 100. Това бе обявено днес, 26 ноември 2018 г.

Меню