Тестваха Суперджет 100 със „саблети”

1 прочитания

Самолетостоителната компания „Гражданские самолеты Сухого” (ГСС) съобщи, че на 21 декември 2017 г. е бил тестван Суперджет 100 с нови краища на крилото, които имат саблевидна форма и са предназначени да намалят горивните разходи.

Полетът е бил изпълнен със Суперджет 100 със заводски номер 95032 и е продължил 2 часа и 42 минути. В неговите рамки са били оценени устойчивостта и управляемостта на самолета в различни конфигурации на механизацията на крилото.

Бил е оценян и горивния разход на различни режими на полета, като е летяно на височина до 11 000 m.

Разработката на новите окончания на крилото са в резултат на съвместната работа на ГСС и Централния аерохидродинамичен институт Жуковски. Геометрията на новите краища е бил определена чрез иновативен метод при използване на компютърни симулации.

Очаква се новите краища на крилото, които имат саблевидна форма, да намаляват разхода на гориво средно с 3%, чрез намаляване на вихрите образувани от краищата на крилото. Има очаквания и за подобряване на излетните характеристики на летища с горещ климат или голяма надморска височина.

Очакванията са за горивни икономии в рамките на €76 000 годишно. Цената на самите саблети не се съобщава, нито кога се очаква те да бъдат сертифицирани.

Поставянето на саблетите ще бъде опционално при новопроизведените Суперджет 100, а те ще могат да се монтират и на вече построени самолети от този тип. Производството им ще започне във воронежкото предприятие ВАСО.

Свързани теми

Предишна публикация
Гигантът Stratolaunch започна да рулира
Следваща публикация
В Китай полетя най-голямата амфибия в света
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Построиха 150-тия Сухой Суперджет 100

На 2 ноември 2017 г. 150-тия регионален джет Сухой Суперджет 100 е бил построен в завода в Комсомолск на Амур. Това съобщава производителя „Гражданские самолёты Сухого” (ГСС).

5 прочитания

Действията на екипажа при катастрофата на Суперджет 100 будят въпроси

Действията на екипажа на катастрофиралия Суперджет 100 повдигат много въпроси за подготовката му. Това става се чете в бюлетин за безопасност на полетите, публикуван вчера, 17 май 2019 г., от „Росавиация“ (руската цивилна авиационна агенция).

1K прочитания

45 години от първия полет на Су-25

Преди точно 45 години, на 22 февруари 1975 г., полита първия прототип на съветския щурмови самолет Су-25.

1K прочитания

Руското правителство отпусна пари за създаване на скъсен Суперджет 100

Руското правителство е отпуснало 6 млрд. рубли (€77,4 млн.) за създаването на скъсен вариант на регионалния джет Сухой Суперджет 100. Това е съобщил руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, цитиран от ТАСС.

8 прочитания

Първият сериен Су-57 е почти готов

Първият сериен изтребител от следващо поколение Су-57 е почти готов. Това съобщи заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко, цитиран от ТАСС.

1K прочитания

Вторият сериен Су-57 вече лети

Вторият сериен изтребител от пето поколение Су-57 е започнал да лети през октомври 2020 г.…
409 прочитания
Меню