Тестваха Суперджет 100 със „саблети”

22 прочитания

Самолетостоителната компания „Гражданские самолеты Сухого” (ГСС) съобщи, че на 21 декември 2017 г. е бил тестван Суперджет 100 с нови краища на крилото, които имат саблевидна форма и са предназначени да намалят горивните разходи.

Полетът е бил изпълнен със Суперджет 100 със заводски номер 95032 и е продължил 2 часа и 42 минути. В неговите рамки са били оценени устойчивостта и управляемостта на самолета в различни конфигурации на механизацията на крилото.

Бил е оценян и горивния разход на различни режими на полета, като е летяно на височина до 11 000 m.

Разработката на новите окончания на крилото са в резултат на съвместната работа на ГСС и Централния аерохидродинамичен институт Жуковски. Геометрията на новите краища е бил определена чрез иновативен метод при използване на компютърни симулации.

Очаква се новите краища на крилото, които имат саблевидна форма, да намаляват разхода на гориво средно с 3%, чрез намаляване на вихрите образувани от краищата на крилото. Има очаквания и за подобряване на излетните характеристики на летища с горещ климат или голяма надморска височина.

Очакванията са за горивни икономии в рамките на €76 000 годишно. Цената на самите саблети не се съобщава, нито кога се очаква те да бъдат сертифицирани.

Поставянето на саблетите ще бъде опционално при новопроизведените Суперджет 100, а те ще могат да се монтират и на вече построени самолети от този тип. Производството им ще започне във воронежкото предприятие ВАСО.

Свързани теми

Предишна публикация
В Китай полетя най-голямата амфибия в света
Следваща публикация
Гърция се споразумя за 70 броя OH-58D
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Главният урок от катастрофата със Суперджет 100

Руското онлайн издание „Взгляд” публикува коментар озаглавен „Главният урок от катастрофата със Суперджет 100” на Михаил Барабанов, сътрудник в руския независим изследователски институт ЦАСТ (Центр анализа стратегий и технологий).

Аерофлот поръчва още 100 броя Суперджет 100

Руският национален превозвач Аерофлот е подписал договор за покупка на още 100 регионални пътнически самолета Сухой Суперджет 100. Машините ще започнат да се доставят от догодина.

Меню