Откриха новата учебна година във ВВС

39 прочитания

Новата учебна 2018 година бе открита тържествено във всички военни формирования на Военновъздушните сили. При откриването в авиобаза Граф Игнатиево присъстваше командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщават от ВВС.

В своето слово, командирът на авиобазата бригаден генерал Иван Лалов припомни, че през изминалата година отбелязахме сто години от създаването на българската изтребителна авиация, чиито горд наследник е авиобаза Граф Игнатиево. Той обобщи постигнатите резултати през 2017 г. като акцентира върху успешното участие в двустранните тренировки с ескадрили от състава на ВВС на САЩ, Израел, Гърция, Румъния и Полша. Командирът посочи като голямо предизвикателство реализирането на съвместната мисия по „ер полисинг” с италианските ВВС и заключи, че носенето на бойното дежурство е наша първостепенна отговорност за осигуряване въздушния суверенитет на страната ни.

„Това се случи благодарение на всички нас, благодарение на волята и трудът на всеки един от вас в строя. Всички заедно с много упоритост, ентусиазъм, висок професионализъм и мотивация, направихме изпълнението на поставените ни задачи факт. Това е истински повод за радост и общо удовлетворение и ни дава самочувствие, че сме силни и устойчиви да решаваме проблемите“, заявява генерал Лалов.

През настоящата година, продължи командирът, предстоят важни задачи. Новата учебна година се очертава също така напрегната и изрази надежда, че авиобазата ще разполага с достатъчно количество изправна авиационна техника.

„Полаганите усилия от министерството на отбраната и лично от министъра за осигуряване поддръжка на МиГ-29 ни дават искрица надежда и аз съм убеден, че тази искрица ще разпали у нас отново огъня на ентусиазма и ще съумеем да се справим с предстоящите задачи“, смята генерал Лалов.

В заключение бригаден генерал Лалов сподели своята вяра, „че от тук и сега, с вложените отново и отново, ежедневно и ежечасно усилия от всички нас, ние сме в състояние да дадем тласък на положителната промяна и в името на националната ни мисия и в името на обичта ни към авиацията“. Гръмко „УРА!“ огласи строевия плац на летище Граф Игнатиево.

В своето обръщение командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков благодари на личния състав от базата, че въпреки ограничените ресурси, безаварийно са се изпълнявали всички полети и се е носило непрекъснато бойно дежурство. Той очерта приоритетите в развитието и дейността на в Военновъздушните сили през новата година. Сред тях е интензивната подготовка на млад летателен състав от всички формирования на Военновъздушните сили. Генерал-майор Стойков изрази съжаление, че на самолет МиГ-29 няма да бъде приучен желания брой летци поради съществуващите ограничения на наличната техника. Той увери, че командването на ВВС ще продължи да отстоява решаването на наболели въпроси, изрази подкрепа за финализиране на договора за поддръжка на самолет МиГ-29 и надежда за реализиране на проекта за придобиване на нов тип основен боен самолет. В края на своето слово, командирът на ВВС подчерта важността на мисията по защита на националния суверенитет и на въздушната граница на Алианса в контекста на започващото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz Air пуска линия Виена – Варна
Следваща публикация
Волен Сидеров е против покупката на нов изтребител
39 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Генерал Стойков: Имам усещането, че много хора работят за приземяването на ВВС

Командирът на ВВС на Република България генерал-майор Цанко Стойков дава интервю за Габриела Наплатанова, излъчено в ефира на bTV. В интервюто командирът на военната ни авиация говори за сегашното ѝ положение, изборът на нов изтребител и перспективите пред войските.

Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на FCAS

Правителствата на Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на проекта FCAS, който предвижда създаването на система от системи за осигуряване на въздушно превъзходство. Съобщението за това бе публикувано от Airbus в късните часове на 12 февруари 2020 г.

Меню