Откриха новата учебна година във ВВС

8 прочитания

Новата учебна 2018 година бе открита тържествено във всички военни формирования на Военновъздушните сили. При откриването в авиобаза Граф Игнатиево присъстваше командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщават от ВВС.

В своето слово, командирът на авиобазата бригаден генерал Иван Лалов припомни, че през изминалата година отбелязахме сто години от създаването на българската изтребителна авиация, чиито горд наследник е авиобаза Граф Игнатиево. Той обобщи постигнатите резултати през 2017 г. като акцентира върху успешното участие в двустранните тренировки с ескадрили от състава на ВВС на САЩ, Израел, Гърция, Румъния и Полша. Командирът посочи като голямо предизвикателство реализирането на съвместната мисия по „ер полисинг” с италианските ВВС и заключи, че носенето на бойното дежурство е наша първостепенна отговорност за осигуряване въздушния суверенитет на страната ни.

„Това се случи благодарение на всички нас, благодарение на волята и трудът на всеки един от вас в строя. Всички заедно с много упоритост, ентусиазъм, висок професионализъм и мотивация, направихме изпълнението на поставените ни задачи факт. Това е истински повод за радост и общо удовлетворение и ни дава самочувствие, че сме силни и устойчиви да решаваме проблемите“, заявява генерал Лалов.

През настоящата година, продължи командирът, предстоят важни задачи. Новата учебна година се очертава също така напрегната и изрази надежда, че авиобазата ще разполага с достатъчно количество изправна авиационна техника.

„Полаганите усилия от министерството на отбраната и лично от министъра за осигуряване поддръжка на МиГ-29 ни дават искрица надежда и аз съм убеден, че тази искрица ще разпали у нас отново огъня на ентусиазма и ще съумеем да се справим с предстоящите задачи“, смята генерал Лалов.

В заключение бригаден генерал Лалов сподели своята вяра, „че от тук и сега, с вложените отново и отново, ежедневно и ежечасно усилия от всички нас, ние сме в състояние да дадем тласък на положителната промяна и в името на националната ни мисия и в името на обичта ни към авиацията“. Гръмко „УРА!“ огласи строевия плац на летище Граф Игнатиево.

В своето обръщение командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков благодари на личния състав от базата, че въпреки ограничените ресурси, безаварийно са се изпълнявали всички полети и се е носило непрекъснато бойно дежурство. Той очерта приоритетите в развитието и дейността на в Военновъздушните сили през новата година. Сред тях е интензивната подготовка на млад летателен състав от всички формирования на Военновъздушните сили. Генерал-майор Стойков изрази съжаление, че на самолет МиГ-29 няма да бъде приучен желания брой летци поради съществуващите ограничения на наличната техника. Той увери, че командването на ВВС ще продължи да отстоява решаването на наболели въпроси, изрази подкрепа за финализиране на договора за поддръжка на самолет МиГ-29 и надежда за реализиране на проекта за придобиване на нов тип основен боен самолет. В края на своето слово, командирът на ВВС подчерта важността на мисията по защита на националния суверенитет и на въздушната граница на Алианса в контекста на започващото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Свързани теми

Предишна публикация
Волен Сидеров е против покупката на нов изтребител
Следваща публикация
Wizz Air пуска линия Виена – Варна
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румънският парламент разреши покупката на още пет F-16, мисли се и за F-35

Румънският парламент даде разрешение за покупката на още пет употребявани изтребителя F-16 от Португалия. В същото време, военният министър на страната Габриел Леш заяви, че се мисли и за покупката на F-35, но след около 10 години.

1K прочитания

Граф Игнатиево с нов командир

Авиобаза Граф Игнатиево ще има нов командир в лицето на полковник Димитър Петров. Досегашният командир генерал Иван Лалов получава повишени в звание и ново назначение. Това стана ясно след днешното правителствено заседание, на което бяха предложени кадрови размествания в командването на въоръжените сили.

12 прочитания

Полският МиГ-29 се е разбил при ниска облачност

Инцидентът с полския изтребител МиГ-29 е станал по тъмно и при ниска облачност, докатo машината се е намирала на глисадата за кацане. Полският боен самолет се разби вчера, 18 декември 2017 г., при кацане в 23-та тактическа авиобаза. Летецът се катапултира успешно.

2 прочитания

САЩ разреши експорта на F-35A за Белгия

Държавният департамент на САЩ даде формално разрешение за експорт на 34 броя многоцелеви изтребители F-35A за Белгия. По оценки на американското правителство сделката ще е на стойност от $6,53 млрд.

2 прочитания
Меню