Министър Каракачанов заговори за покупка на медицински вертолети

9 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заговори за покупка на един или два вертолета за медицински цели. Това направи той в интервю за „24 часа” публикувано днес, 9 януари 2018 г.

Според министър Каракачанов това била „идея, по която разговаряме и може би ще се реализира”. В изказването си военният министър изрично говори за придобиване на един – два вертолета допълнително.

Трябва да припомним, че в началото на декември, по време на заседание на Министерски съвет, премиерът Борисов пласира идеята за даване на част от вертолетите Cougar за използване за медицински задачи.

От думите на Каракачанов обаче излиза, че ще бъдат купувани нови вертолети.

В интервюто министърът на отбраната за пореден път разгръща тезата си, че МиГ-29 трябва да се поддържа до 2030 г. и дори да се модернизира, като отново се зарича да не работи повече с посредници по поддръжката на съветския изтребител.

Каракачанов казва още, че с премиера Борисов били на едно мнение и трябвало да се купят чисто нови изтребители, след като така и така щяло да се дават много пари за тях. Министърът казва още, че покупката на употребявана техника можело да се възприеме като правилен политически жест, към някои, но не било правилно от икономическа и военна гледна точка и в такова решение нямало логика.

Военният министър казва още, че ще потърси ясен отговор от депутатите, дали да се търсят оферти само за F-16, Gripen и Eurofighter или да се разшири кръга от потенциални доставчици. Каракачанов отбелязва, че ако имало решение за разширяване на кръга, то щяло да бъде поискана оферта и за F/A-18 например.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартираха анализите във формированията на ВВС
Следваща публикация
Скоро пускат отново концесията на летище София
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: F-16 е прекрасен, но скъп самолет избран непрозрачно

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че новите F-16 са прекрасни самолети, които обаче са много скъпи, а в нашия случай са избрани непрозрачно. Това заяви той днес, 22 декември 2018 г. в предаването „Годината” по „Дарик”.

Краят на прехващача МиГ-23 – част – 2

Силвия ЖЕЛЕВА предлага втората част от разказа на полковник о.р. инженер Петър Цветков за съдбата на самолета и хората, които свързаха службата и живота си с него.

Подписаха договор за логистична поддръжка за българските C-27J

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът по продажби и поддръжка за клиенти на италианската компания Leonardo размениха днес, 4 май 2018 г., Допълнително споразумение към Рамковото споразумение, сключено между Министерството на отбраната и италианската компания, за интегрирана логистична поддръжка на самолети C-27J Spartan и втори конкретен договор към рамковото споразумение. Това стана на церемония в Министерството на отбраната.

Депутатът Емил Христов обвини президента в манипулация на изтребителния конкурс

Депутатът Емил Христов (ГЕРБ), който е и председател на т.нар. „Комисия „Gripen” фактически обвини президента Румен Радев в манипулация, която е повияла на конкурса по избор на нов изтребител. Това казва той в интервю за вестник „24 часа”.

Меню