Министър Каракачанов заговори за покупка на медицински вертолети

9 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заговори за покупка на един или два вертолета за медицински цели. Това направи той в интервю за „24 часа” публикувано днес, 9 януари 2018 г.

Според министър Каракачанов това била „идея, по която разговаряме и може би ще се реализира”. В изказването си военният министър изрично говори за придобиване на един – два вертолета допълнително.

Трябва да припомним, че в началото на декември, по време на заседание на Министерски съвет, премиерът Борисов пласира идеята за даване на част от вертолетите Cougar за използване за медицински задачи.

От думите на Каракачанов обаче излиза, че ще бъдат купувани нови вертолети.

В интервюто министърът на отбраната за пореден път разгръща тезата си, че МиГ-29 трябва да се поддържа до 2030 г. и дори да се модернизира, като отново се зарича да не работи повече с посредници по поддръжката на съветския изтребител.

Каракачанов казва още, че с премиера Борисов били на едно мнение и трябвало да се купят чисто нови изтребители, след като така и така щяло да се дават много пари за тях. Министърът казва още, че покупката на употребявана техника можело да се възприеме като правилен политически жест, към някои, но не било правилно от икономическа и военна гледна точка и в такова решение нямало логика.

Военният министър казва още, че ще потърси ясен отговор от депутатите, дали да се търсят оферти само за F-16, Gripen и Eurofighter или да се разшири кръга от потенциални доставчици. Каракачанов отбелязва, че ако имало решение за разширяване на кръга, то щяло да бъде поискана оферта и за F/A-18 например.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартираха анализите във формированията на ВВС
Следваща публикация
Скоро пускат отново концесията на летище София
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов заяви, че ескадрила изтребители ще ни струват 5 млрд. лева

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че покупката на пълна ескадрила многоцелеви изтребители, заедно с въоръжението към тях, ще струва около 5 млрд. лева. Това той каза в предаването „Лице в лице” по bTV.

Провали се процедурата за доставка на пиросредства

Процедурата за доставка на пиротехнически средства за нуждите на Военновъздушните сили се провали и министърът на отбраната я прекрати със своя заповед от 14 септември 2017 г. Това се чете от документите публикувани на сайта на МО.

Премиерът Борисов: Купуваме изтребители за 1,5 млрд. без радари

„Милиард и половина за изтребителите, но без въоръжението по тях. Без радари, без какво ли не!“, така премиерът Бойко Борисов коментира проекта за придобиване на нов тип боен самолет пред членове на младежката организация на ГЕРБ във Варна днес, 2 септември 2017 г.

Отново ще има въздушен парад за 6 май

И тази година ще има въздушен парад по случай честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май. Над София ще преминат практически всички изправни типове с които разполага българската военна авиация.

Меню