Полша възстанови полетите с МиГ-29

69 прочитания

Полските ВВС са възстановили полетите със своите изтребители МиГ-29. Те бяха спрени след инцидента от 18 декември миналата година, когато на кацане в авиобаза Минск Мазовецки. За това съобщава полският сайт Defence24.

Заповедта за възстановяване на полетите е била дадена на 5 януари 2018 г., но преди да бъдат допуснати до полети, всички летци на МиГ-29 трябва да минат през допълнително обучение, съобразно изводите на разследващите органи.

За сега не се съобщава официално какво трябва да е това допълнително обучение, но това все повече навежда на извода, че инцидента е станал заради пилотска грешка. От полското МО вече заявиха, че не се касае за технически отказ.

След инцидента с борд 67 от 18 декември, полетите с МиГ-29 бяха спрени и в двете авиобази, които експлоатират типа – 23 и 22-та. Полските ВВС извършват дежурството си по „ер полисинг” на ротационен принцип, като всеки месец то се носи от различна авиобаза. От 1 януари то е поето от 22-ра тактическа авиобаза в Малборк, която също е въоръжена с МиГ-29.

Борд 67 се разби при кацане през нощта. Машината бе пилотирана от 28-годишен старши лейтенант, който е имал около 200 часа на типа и общ нальот от над 400 часа. Според полското МО, пилотът е оцелял, въпреки че не се е катапултирал и явно е бил изхвърлен от кабината след като изтребителят му се е врязал в гора.

Това е първият загубен МиГ-29 в полските ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Годишен анализ в авиобаза Граф Игнатиево
Следваща публикация
България ер увеличава полетите до Тел Авив
69 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ не искат полските МиГ-29

Официални представители на американското правителство дадоха да се разбере, че не приемат полската оферта за…

Провежда се съвместното учение „Blue Bridge 2019”

Българските ВВС участват в съвместно учение „Blue Bridge 2019” с участие на сили и средства от ВВС на Република България, ВВС на Румъния и ВВС на Канада. Това съобщиха днес, 18 септември 2019 г., от Военновъздушните сили.

Меню