Полша възстанови полетите с МиГ-29

72 прочитания

Полските ВВС са възстановили полетите със своите изтребители МиГ-29. Те бяха спрени след инцидента от 18 декември миналата година, когато на кацане в авиобаза Минск Мазовецки. За това съобщава полският сайт Defence24.

Заповедта за възстановяване на полетите е била дадена на 5 януари 2018 г., но преди да бъдат допуснати до полети, всички летци на МиГ-29 трябва да минат през допълнително обучение, съобразно изводите на разследващите органи.

За сега не се съобщава официално какво трябва да е това допълнително обучение, но това все повече навежда на извода, че инцидента е станал заради пилотска грешка. От полското МО вече заявиха, че не се касае за технически отказ.

След инцидента с борд 67 от 18 декември, полетите с МиГ-29 бяха спрени и в двете авиобази, които експлоатират типа – 23 и 22-та. Полските ВВС извършват дежурството си по „ер полисинг” на ротационен принцип, като всеки месец то се носи от различна авиобаза. От 1 януари то е поето от 22-ра тактическа авиобаза в Малборк, която също е въоръжена с МиГ-29.

Борд 67 се разби при кацане през нощта. Машината бе пилотирана от 28-годишен старши лейтенант, който е имал около 200 часа на типа и общ нальот от над 400 часа. Според полското МО, пилотът е оцелял, въпреки че не се е катапултирал и явно е бил изхвърлен от кабината след като изтребителят му се е врязал в гора.

Това е първият загубен МиГ-29 в полските ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Годишен анализ в авиобаза Граф Игнатиево
Следваща публикация
България ер увеличава полетите до Тел Авив
72 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Хърватско пак избира изтребител

Хърватското правителство отново стартира процедура за избор на нов боен самолет за ВВС на страната. Това съобщава Jane’s.

Около руските двигатели за МиГ-29 възникнал и проблем със смазочните материали

Около 10-те двигателя РД-33, които България получи от Русия, е възникнал и проблем със специално масло, което подлежи на контрол от руските държавни експортни органи. Това се чете в стенограмата от заседанието на Комисията по отбрана в Народното събрание, проведена на 9 ноември.

Меню