Рекорден прием за пилоти в НВУ

88 прочитания

Рекордните 13 курсанти по специалност „летец-пилоти” ще приеме през 2018 г. Националният военен университет (НВУ) „Васил Левски”. Това се чете в заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 8 януари 2018 г.

Местата за „летец-пилот” са 13, като това е най-голямата бройка курсанти по тази специалност, която ще бъде приета в последните години.

Приемът включва и шест места по специалност „Ръководител на въздушното движение”. Обявени са и 18 места по различни инженерни специалности – шест места за специалност „Летателни апарати и авиационни двигатели“, четири места за специалност „Авиационни, електроприборни и автоматични системи“, четири места за специалност „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати“ и четири места за специалност „Авиационно въоръжение“.

Освен това е обявен и прием за осем човека по специалност „Радио-технически войски” и още толкова по специалност „Зенитно-ракетни войски”. Те също са в интерес на ВВС.

Кандидатите трябва да имат завършено средно образование, да са годни за военна служба, да са български граждани и да нямат друго гражданство, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и да не страдат от психическо заболяване.

Кандидатите трябва да са с минимален ръст 150 cm и минимално тегло 50 kg за мъжете и минимален ръст 150 cm и минимално тегло 48 kg за жените, а тези за специализация „летец-пилот” да бъдат с максимален ръст 185 cm и максимално тегло 80 kg.

Кандидатите трябва да не са по-възрастни от 23 години към 31 декември 2017 г. Тези, които надхвърлят въпросната възраст все пак могат да бъдат допуснати до изпити след разрешение на министъра на отбраната.

Краен срок за подаване на документите за кандидатстване е 4 юли 2018 г. при подаване в НВУ или 28 юни при подаване във военните окръжия по места.

Кандидатите полагат общообразователен тест, писмен тест по английски, френски или немски език – по избор и изпит за физическа годност. Също така преминават през психологическа оценка за пригодност за военна служба и медицинско освидетелстване.

Свързани теми

Предишна публикация
Щурмовиците Су-25 са приземени
Следваща публикация
Wizz Air се похвали с 47% повече превозени пътници у нас за 2017 г.
88 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Провежда се съвместното учение „Blue Bridge 2019”

Българските ВВС участват в съвместно учение „Blue Bridge 2019” с участие на сили и средства от ВВС на Република България, ВВС на Румъния и ВВС на Канада. Това съобщиха днес, 18 септември 2019 г., от Военновъздушните сили.

Полетите в Граф Игнатиево са спрени

Полетите в авиобаза Граф Игнатиево са били спрени рано сутринта днес, 24 октомври 2017 г., поради това, че летателният състав масово е докладвал, че се чувства психологически непригоден за полети. Бойното дежурство продължава да се носи. Това научи АЕРО от собствени източници.

Парашутни скокове в Балчик

Морският специален разузнавателен отряд проведе дневни парашутни скокове в района на летище Балчик. Това съобщиха…
Меню