Бившият LZ-BTZ се появи в Казахстан

505 прочитания

Бившият правителствен самолет Ту-154М (LZ-BTZ) се появи в Казахстан. Това се вижда от фотография публикувана от руския сайт russianplanes.net.

Снимката показва самолетът на летище Аулие-Ата, което се намира в близост до казахстанския град Тараз. Самолетът носи същата ливрея, с която бе експлоатиран от Авиоотряд 28, но надписът „Република България” е заличен.

Машината има казахстанска цивилна регистрация UP-T5410 и видимо се съхранява на казахстанското летище от доста време и явно не е летял скоро. Снимката е направена на 30 октомври 2017 г.

Към фотографията.

LZ-BTZ (заводски номер 88A781) е получен в България през 1988 г. и е зачислен към правителствения Авиоотряд 28. Самолетът се оказва последният Ту-154, който се ескплоатира в България. Полетите с типа са спрени през февруари 2010 г., след вкарването в експлоатация на новия Airbus A319. Последват няколко неуспешни търгове за продажбата на самолета. Най-накрая през декември 2012 г. машината е продадена чрез търг на „Варнафарма холдинг“ ООД, част от бизнес империята на депутатът Веселин Марешки. Според публикации в пресата той е дал $395 000 за самолета.

След няколкомесечен престой в края на юни 2013 г. започна подготовката за техническо прелитане от София до Самара, Русия. То е извършено на 8 юли от заводски екипаж, като крайната цел е завода производител „Авиакор”.

Към момента на заминаването на самолета от България имаше информация, че Марешки има намерение да развива бизнес със своята авиационна придобивка и да изпълнява някаква форма на бизнес полети. Като резервен вариант се разглеждаше експлоатацията на самолета в бившите Съветски републики в Средна Азия.

След заминаването на LZ-BTZ от България в началото на юли 2013 г. следите на машината се губеха и не е ясно чия собственост е самолетът в момента и какви са плановете за него.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС са приключили работата по инвестиционния проект за новия изтребител
Следваща публикация
Заместник-министър Величков: До две седмици в МС влиза инвестиционния проект за нов изтребител
505 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофа с Ан-26 в Казахстан

Военно-транспортен самолет на казахстанската служба за гранична охрана катастрофира при опит за кацане на Алмати.…

Правителството отпусна почти 1 млн. за поддръжка на A319 от състава на АО28

Кабинетът отпусна 991 28 лева на Министерството на транспорта за нуждите на Авиоотряд 28 (АО28), свързани с покриване на разходи по извършване на базово техническо обслужване на самолет Airbus A319.

Airbus успя да пласира нови A400M

След повече от десетилетие без нови поръчки, европейският самолетостроител Airbus успя да пласира два военно-транспортни…
Меню