CN-235 катастрофира в Турция

18 прочитания

Военно-транспортен самолет CN-235M-100 от състава на турските ВВС е катастрофирал днес, 17 януари 2018 г., в южната част на страната. При инцидента е загинал тричленният екипаж.

Самолетът е излетял от авиобазата в Ескишехир в 11,03 часа местно време за тренировъчна задача, която е включва полет по маршрут, включително и на малка височина. Машината и екипажа са принадлежали към 1-ва авиобаза и са били специализирани в операции по търсене и спасяване.

Връзката със самолетът е прекъсната в 12,50 часа местно време и по-късно останките му са открити в провинция Ъспарта, в Южна Турция.

На борда на машината са се намирали двамата пилоти и бордният инженер. Останките на катастрофиралия CN-235 са открити в планинска местност. По предварителна информация по време на катастрофата облачността е била ниска.

Турските въоръжени сили са най-големият оператор на CN-235 в света. 59 такива самолета се експлоатират от ВВС, ВМС и армейската авиация в няколко различни модификации.

От началото на експлоатацията на типа в Турция, това е четвъртият фатален инцидент с него. При предишните три катастрофи са загинали общо 41 военнослужещи.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus и Emirates стигнаха до споразумение за допълнителни A380
Следваща публикация
Boeing 737 излезе от пистата в Трабзон и едва не падна в морето
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ил-112В ще полети отново догодина

Двудвигателният турбовитлов военно-транспортен самолет Ил-112В ще възобнови летателните си изпитания догодина. Това са съобщили от „Илюшин” за ТАСС.

Излиза предварителният доклад за катастрофата на 737 на Lion Air

Предварителния доклад за катастрофата на Boeing 737 Max на индонезийската авиокомпания Lion Air ще бъде публикуван утре, 28 ноември 2018 г. Това съобщава Reuters, като агенцията съобщава предварително за неговото съдържание.

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

Два самолета се блъснаха на земята на летище Бен Гурион

Boeing 737 се сблъска на земята с Boeing 767 по време на наземни операции на израелското летище Бен Гурион, край Тел Авив. При инцидента, който е станал днес, 28 март 2018 г., няма пострадали, но има сериозни поражения по двата самолета.

Меню