ВВС са приключили работата по инвестиционния проект за новия изтребител

22 прочитания

Военновъздушните сили са актуализирали Проектът за инвестиционен разход за покупката на нов боен самолет и са го предали в Министерство на отбраната. Това е заявил командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, цитиран от сайта otbrana.com.

Генерал Стойков е заявил, че това, което е зависело от ВВС по проекта за нов изтребител е направено и инвестиционният проект е актуализиран съобразно препоръките на „Комисията “Gripen”.

Командирът на ВВС е заявил, че в обновения проект не е залегнало да се искат оферти за други изтребители, освен трите, които вече участваха в процедурата от 2016 г. и че бюджетът на проекта е 1,5 млрд. лева без ДДС.

Интересното е, че в понеделник заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков заяви в ефира на „Канал 3”, че МО още не са получили разяснение от Народното събрание дали могат да поканят за участие в конкурса и други страни с други модели бойни самолети. Така ако МО получат отговор, че могат или пък трябва, да поканят други участници, това ще значи нови промени в инвестиционния проект.

Интересно е и че в проекта е залегнала сумата от 1,5 млрд. лева без ДДС. В края на миналата година министърът на отбраната Красимир Каракачанов многократно заяви, че промените в Закона за ДДС са обложили и военните сделки с ДДС, което фактически свива сумите по проектите за превъоръжаване. Тогава министърът посочи, че има три варианта за излизане от ситуацията – нови промени в закона, намаляване на парите по програмите или отпускане на още средства.

Заместник-министър Величков вече обяви, че до две седмици инвестиционният проект ще бъде вкаран за обсъждане в Министерски съвет. Думите му се подкрепят и от министър Каракачанов, който каза, че до края на януари проектът ще бъде обсъден от правителството. Всичко това кореспондира с готовността от страна на ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС с анализ за 2017 г.
Следваща публикация
Бившият LZ-BTZ се появи в Казахстан
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Парламентът обсъжда инвестиционния проект за нов изтребител (на живо)

Народното събрание обсъжда днес, 7 юни 2018 г., актуализираният инвестиционен проект „Придобиване на нов тип боен самолет“. Обсъждането върви в една и съща точка, заедно с проекта за придобиване на нов ти боен самолет.

Полковник Русев: Решението за изтребителя бе политическо, експертизата бе игнорирана

Заместник-командира на авиобаза Граф Игнатиево полковник Николай Русев директно заяви, че решението за покупката на F-16 е било чисто политическо и експертното мнение не е било зачетено. Това каза той днес, 29 май 2019 г., в ефира на БНТ1.

Предстоят стрелби на полигон Шабла

Екипажи на МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево ще проведат полети за изпълнение на отстрели, експериментални и бойни стрелби на зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“ в периода от 27 август до 31 август 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Правителството отпусна 26 млн. лева за поддръжка на МиГ-29, но не разгледа проекта за нов изтребител

Правителството одобри днес, 25 април 2018 г. допълнителни разходи в размер до 26 млн. лв. по бюджета на Министерството на отбраната. Средствата са предвидени в централния бюджет за плащания по договори по рамковото споразумение с РСК „МиГ“ за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29.

Меню