ВВС са приключили работата по инвестиционния проект за новия изтребител

21 прочитания

Военновъздушните сили са актуализирали Проектът за инвестиционен разход за покупката на нов боен самолет и са го предали в Министерство на отбраната. Това е заявил командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, цитиран от сайта otbrana.com.

Генерал Стойков е заявил, че това, което е зависело от ВВС по проекта за нов изтребител е направено и инвестиционният проект е актуализиран съобразно препоръките на „Комисията “Gripen”.

Командирът на ВВС е заявил, че в обновения проект не е залегнало да се искат оферти за други изтребители, освен трите, които вече участваха в процедурата от 2016 г. и че бюджетът на проекта е 1,5 млрд. лева без ДДС.

Интересното е, че в понеделник заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков заяви в ефира на „Канал 3”, че МО още не са получили разяснение от Народното събрание дали могат да поканят за участие в конкурса и други страни с други модели бойни самолети. Така ако МО получат отговор, че могат или пък трябва, да поканят други участници, това ще значи нови промени в инвестиционния проект.

Интересно е и че в проекта е залегнала сумата от 1,5 млрд. лева без ДДС. В края на миналата година министърът на отбраната Красимир Каракачанов многократно заяви, че промените в Закона за ДДС са обложили и военните сделки с ДДС, което фактически свива сумите по проектите за превъоръжаване. Тогава министърът посочи, че има три варианта за излизане от ситуацията – нови промени в закона, намаляване на парите по програмите или отпускане на още средства.

Заместник-министър Величков вече обяви, че до две седмици инвестиционният проект ще бъде вкаран за обсъждане в Министерски съвет. Думите му се подкрепят и от министър Каракачанов, който каза, че до края на януари проектът ще бъде обсъден от правителството. Всичко това кореспондира с готовността от страна на ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС с анализ за 2017 г.
Следваща публикация
Бившият LZ-BTZ се появи в Казахстан
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

30 години МиГ-21бис в България

В началото на 80-те МиГ-21 вече не е най-способният български изтребител, но остава най-многобройният през цялото десетилетие, с нови попълнения на авиопарка. През 1978 г. в ПВО и ВВС постъпва първата ескадрила прехващачи МиГ-23 от варианта МФ, допълнени от варианта МЛА през 1982 и МЛД през 1984–1985 г. в 18-и иап в Доброславци. Превъоръжаването с бойни самолети от трето поколение за изтребителната авиация обаче свършва дотук, защото се оказва прекалено скъпо начинание. За да се компенсира недостигът на качеството, се налага да се заложи на количеството, при това на изключително ниска цена.

Министър Каракачанов планира да раздвижи проекта за нов изтребител през ноември

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята до началото на ноември да внесе предложение в Министерски съвет за това как да продължи проекта за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това каза той днес, 19 октомври 2017 г., пред журналисти.

В началото на септември ще се проведе българо-израелска летателна тренировка

Правителството разреши преминаването през и пребиваването на територията на България с невоенен характер на въздухоплавателни средства и личен състав от ВВС на Израел. Те ще участват в съвместна българо-израелска летателна тренировка, която ще се проведе в началото на септември. Това съобщават от правителствената информационна служба.

Меню