Детайли по сделката за Су-30 в Мианмар

42 прочитания

Русия е договорила доставка на изтребители Су-30СМ в експортно изпълнение за Мианмар. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”. Сделката бе обявена в понеделник, но по нея липсваха детайли.

Според руския вестник ориентировъчната цена на шестте Су-30СМ е била $400 млн., а доставката им ще започне от 2019 г. Все още обаче няма подписан договор, а само има предварителна договорка, като детайлите по сделката, включително и по финансирането ѝ зависят от преговорите, които ще се водят в следващите месеци.

Според „КоммерсантЪ” преговорите с Мианмар за покупката на Су-30СМ се водят от няколко години, като договорените през 2015 г. 12 учебно-тренировъчни самолета от висок клас Як-130 са взети именно с цел обучение на летателен състав, който ще лети на тежкия изтребител.

Преговорите с Мианмар обаче се сблъскали с финансови и политически пречки, които едва сега се преодоляват. Финансирането на сделката ще стане по линия на междудържавен кредит, а подписването на сделката трябва да стане до края на годината.

По такъв начин Мианмар ще стане първият експертен клиент на Су-30СМЕ. До момента Су-30СМ, който е вариант на предназначения за Индия Су-30МКИ, но с изцяло руска авионика, бе изнасян в Казахстан в базов вид и е договорен за Беларус, отново в базов вид. За сега не е ясно какви ще са промените в експортната модификация.

Свързани теми

Предишна публикация
ATR се похвали с добра година
Следваща публикация
Boeing 787-10 получи типов сертификат
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов тежък инцидент с полски МиГ-29

Полски изтребител МиГ-29 се разби малко след излитането си. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е третият загубен полски МиГ-29 в рамките на последните 15 месеца. Инцидентът е станал днес, 4 март 2019 г.

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Меню