Индонезия се интересува от покупка на западен изтребител

24 прочитания

Индонезия се интересува от покупката на западен тип многоцелев боен самолет и в момента се проучват няколко различни варианта. Това съобщава Aviation Week, позовавайки се на собствени източници.

Основно Индонезия проучва Eurofighter Typhoon и Lockheed Martin F-16V, но вероятно страната ще проучи и Saab Gripen и Dassault Rafale, тъй като и двете компании производителки поддържат офиси в индонезийската столица Джакарта.

Все още индонезийското правителство не е решило за каква бройка ще бъде евентуалната сделка, но минимумът е една ескадрила. Разговорите с потенциалните доставчици са започнали през миналата година.

Вариантът за покупка на F-16 за сега изглежда предпочитан, тъй като ВВС на Индонезия експлоатират в момента 32 броя F-16 от два варианта – A/B и C/D. Доставката на допълнителни самолети от същия тип би намалила цената за експлоатация. Възможна е модернизацията и на част от наличните изтребители от този тип до новия стандарт V.

Още през 2007 г. Индонезия прие план за развитие на въоръжените си сили, според който до 2024 г. страната трябва да разполага със 180 бойни самолета. Планът обаче се изпълнява слабо.

В момента индонезийските ВВС имат на разположение пет Су-27СК/СМК, 11 броя Су-30МК/МК2, девет F-16A/B, 23 F-16C/D, 24 леки бойни самолети Hawk 209, девет F-5E/F, 15 учебно-бойни T-50I и 15 турбовитлови ударни самолети Super Tucano.

Единствената програма за покупка на нови бойни самолети в момента е за 11 броя Су-35, които трябва да заменят F-5. Индонезия преговаря за сделката от няколко години и през миналото лято бе постигната принципна договора по условията и начина на плащане на сделката, чиято стойност е около $1,14 млрд. Въпреки това, все още няма подписан договор.

Свързани теми

Предишна публикация
Израелски медии обявиха F-16 за победител в Хърватска, но оттам отрекоха
Следваща публикация
Първи полет за новия танкер Ил-78М-90А
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов смята, че бързите сделки раждат комисионни

„Няма нужда да се прави нещо прибързано. Има една поговорка българска – бързата кучка, слепи ги ражда, а бързите сделки комисионни раждат”, това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 5 октомври 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Франция поръчва нови 12 Rafale

Франция поръча още 12 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale, за замяна на същото количество самолети, което…

МО изпрати RFP за новия изтребител

Министерство на отбраната е изпратило запитване за даване на оферти (RFP – Request for Proposal) по програмата за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това е станало миналия петък, 29 юни 2018 г. АЕРО научи това от два независими източника.

Меню