Ники Лауда взима Niki за малко над €30 млн.

5 прочитания

Бившият световен шампион от Формула 1 Ники Лауда е спечелил наддаването на авиокомпанията Niki срещу сумата от €30,3 млн. Това съобщава германският вестник Bild am Sonntag, цитиран от Reuters.

Офертата на Лауда е била с около €4 млн. по-висока от офертата на холдинга IAG, който същи имаше сериозен интерес към авиокомпанията и дори бе постигнал споразумение за покупката ѝ, преди да бъде отсъдено, че ликвидацията на Niki трябва да стане в Австрия, а не в Германия. Първоначалната оферта на IAG бе за €20 млн.

Ники Лауда е гарантирал също и финансова инжекция от €16,5 млн., която да даде ликвидни средства на авиокомпанията. Според Bild am Sonntag, Лауда вече е внесъл около €12 млн. за придобиването на Niki. Самият той отказва официални коментари по въпроса.

Bild am Sonntag съобщава още, че около половината от платеното за Niki ще отиде за погасяването на заема, който Air Berlin, компанията собственик на Niki, получи от германското правителство за да продължи с операциите си, след обявяването си в несъстоятелност.

Авиокомпанията Niki бе основана от Лауда през 2003 г., но през 2011 г. основната част от нея бе изкупена от Air Berlin. След фалита на авиокомпанията Lufthansa имаше интерес да придобие Niki, но се отказа, след като Европейската комисия даде да се разбере, че няма да подкрепи сделката от антимонополни съображения. След това IAG, собственик на Aer Lingus, British Airways, Iberia, Vueling и няколко други авиокомпании, стигна до споразумение и искаше да интегрира компанията в своята нискотарифна Vueling.

Свързани теми

Предишна публикация
Кувейт ще финализира сделката за Super Hornet
Следваща публикация
САЩ няма да налагат наказателно мито срещу CSeries
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

IAG купува Niki за €20 млн.

Холдингър International Airlines Group (IAG) обяви, че ще купи австрийската нискотарифна авиокомпания Niki за €20 млн. и ще предостави други €16,5 млн. за да подобри ликвидността ни. Това съобщава Reuters.

Lufthansa и easyJet водят преговори за част от активите на Air Berlin

Изпадналата в несъстоятелност германска авиокомпания Air Berlin води преговори с Lufthansa и easyJet, като се надява да успее да продаде част от активите си до средата на следващия месец с надеждата да не прекратява операции и да спаси възможно най-много работни места. Това съобщава Reuters.

Niki подава заявление за обявяване в несъстоятелност след провала на сделката с Lufthansa

Нискотарифната авиокомпания Niki обяви, че стартира процедура по обявяване в несъстоятелност, след като днес, 13 декември 2017 г., стана ясно, че Lufthansa се изтегля от преговорите за придобиване, след сигнали от Европейската комисия, че сделката няма да бъде одобрена.

Унгарските ВВС получиха два A319

Унгарските ВВС получиха два пътнически самолета Airbus A319 в рамките на церемония провела се миналата седмица. Машините ще се използват за транспортни задачи в интерес на въоръжените сили на страната.

Меню