Израел вероятно ще предпочете още F-15 пред допълнителни F-35

57 прочитания

Израелските ВВС вероятно ще изберат да купят ескадрила многоцелеви изтребители F-15 пред покупката на още една ескадрила F-35. Това съобщава местният вестник Haaretz, позовавайки се на свои източници.

Преценката дали да се инвестира в ескадрила F-15 или ескадрила F-35 в момента е на плещите на израелския Генерален щаб, който от своя страна е възложил задачата на ВВС на страната. Военно-въздушните сили от своя страна се командван от генерал-майор Амикам Норкин, който е силен привърженик на доставката на още F-15. Решението трябва да бъде взето до май.

Бързото остаряване на бойните самолети на въоръжение в Израел кара страната да търси бързо решение за попълване на военната си авиация.

Израел оценя способностите на F-35, но в същото време самолетът има своите ограничения. Например крайно ограничен боен товар при нискозабележим режим на полет, също и ограничения в далечината на полет и други.

F-15 от своя страна се оценя високо точно заради огромния му боен товар и голяма далечина на полет, както и разнообразяване на флота от бойни самолети и избягване на зависимостта от само една платформа. Интересно е, че според Haaretz оценките на израелските ВВС са показали, че F-15 има по-ниски експлоатационни разходи от F-35.

Основният спор в израелските военни среди е, не дали да се купуват още F-35, а дали не е по-добре на първо време да се заложи на способни платформи от предишното поколение.

Израел иска да придобие на първо време 75 броя F-35I, като до момента на три транша са поръчани 50 самолета. До сега са доставени девет машини, а останалите 41 ще се получат до 2024 г. Ако страната заложи на F-15, то останалите 25 броя F-35 ще бъдат поръчани в следващото десетилетие.

През миналата пролет стана ясно, че Израел води предварителни преговори със САЩ от покупката на многоцелеви изтребители F-15 в конфигурацията 2040C. За сега няма информация до кога трябва да бъде финализирана евентуалната сделката и кога може да се чакат доставките. Известно е, че покупката ще се финансира до голяма степен от новия пакет военна помощ, който САЩ ще предостави на Израел между 2018 и 2028 г.

F-15 2040C е вариант, който бе демонстриран от Boeing през 2015 г. и може да бъде изпълнен както на новопроизведени самолети, така и на вече съществуващи F-15. F-15 2040C има AESA радар APG-63(v)3, инфрачервена прицелна система, нова система за самозащита, възможност за обмен на данни с F-22 и F-35, както и промяна в точките за окачване, която позволява носенето на 16 ракети „въздух-въздух”.

Свързани теми

Предишна публикация
Qatar Airways ще разкрие пред американското правителство механизмите на финансирането си
Следваща публикация
Кувейт ще финализира сделката за Super Hornet
57 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша ускорява подмяната на Су-22 и МиГ-29

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак е заяви, че планира да се ускори процеса по замяна на бойните самолети Су-22 и МиГ-29 с нов западен многоцелев изтребител. Това съобщава Flightglobal.

Гърция взима на лизинг БЛА Heron

Гърция се е споразумяла с израелското правителство да вземе на лизинг безпилотни апарати IAI Heron. Това бе съобщено днес, 6 май 2020 г.

Полша възстанови полетите с МиГ-29

След близо четиримесечно прекъсване полските изтребителки МиГ-29 възстановиха полетите си. Това е станало на 5 ноември 2018 г. с полети от 23-та тактическа авиобаза Минск Мазовецки.

Договорът за F-16 влиза в Министерски съвет тази сряда

Договорът за покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ ще влезе в Министерски съвет тази сряда (10 юли 2019 г.). За това намекна премиера Бойко Борисов, като думите му след това бяха потвърдени от бившата му дясна ръка Цветан Цветанов.

Меню