Черна гора подписа за три вертолета Bell 412

33 прочитания

Министерството на отбраната на Черна гора подписа договор с Bell Helicopter за доставката на три двудвигателни транспортни вертолета Bell 412. Сделката е на стойност €30 млн.

В рамките на сделката се предвижда доставката на един Bell 412EP и два вертолета от варианта Bell 412EPI, който е със стъклена кабина. Първата машина ще бъде доставена до края на март 2018 г., а останалите два вертолета до края на годината.

Вертолетите ще се използват от черногорските въоръжени сили за разнообразни задачи, включително превоз на войски и товари, специални операции, патрулиране от въздуха, задачи по търсене и спасяване, както и медицинска евакуация.

Страната реши да купи по същество цивилен вертолет, в лицето на Bell 412EPI, за въоръжените си сили в името на по-малките разходи за придобиване и експлоатация. Освен това МВР на Черна гора експлоатира един Bell 412 от по-старата версия EP, както и един Bell 212.

Bell 412EPI има максимална излетна маса от 5,4 тона и може да превозва до 14 души. Машината се задвижва от два газотурбинни двигателя PT6T-9, има стъклена кабина и е сертифицирана за инструментални полет.

ВВС на Черна гора в момента експлоатират само няколко строени по лиценз в Югославия вертолети SA 341 Gazelle.

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватска иска от Украйна да подмени част от доставените МиГ-21
Следваща публикация
Boeing предлага на Embraer джойнтвенчър за производство на пътнически самолети
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Хърватска купува два UH-60 Black Hawk

Хърватска има намерение да купи два транспортни вертолета Sikorsky UH-60M Black Hawk. Това се вижда в съобщение до Конгреса на САЩ от агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната DSCA.

Догодина Русия ще поръча модернизирани Ка-52

Руското МО планира през 2020 г. да сключи договор за доставка на модернизирани вертолети Ка-52. Това е съобщил днес, 28 май 2019 г., руският заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко, при посещение в авиостроителния завод „Прогресс“, който сглобява типа.

Цената на изречените неистини

На 11 юни 2019 г. се навърши една година от катастрофата на вертолета Ми-17 в Крумово. При тежкия инцидент загинаха двама авиатори. Разбира се, подобни трагични годишнини не са сред поводите, които хората искат да отбелязват, но това не значи, че политически фигури няма да се опитат да извадят евтини и съмнителни дивиденти от трагедията.

Меню