Черна гора подписа за три вертолета Bell 412

31 прочитания

Министерството на отбраната на Черна гора подписа договор с Bell Helicopter за доставката на три двудвигателни транспортни вертолета Bell 412. Сделката е на стойност €30 млн.

В рамките на сделката се предвижда доставката на един Bell 412EP и два вертолета от варианта Bell 412EPI, който е със стъклена кабина. Първата машина ще бъде доставена до края на март 2018 г., а останалите два вертолета до края на годината.

Вертолетите ще се използват от черногорските въоръжени сили за разнообразни задачи, включително превоз на войски и товари, специални операции, патрулиране от въздуха, задачи по търсене и спасяване, както и медицинска евакуация.

Страната реши да купи по същество цивилен вертолет, в лицето на Bell 412EPI, за въоръжените си сили в името на по-малките разходи за придобиване и експлоатация. Освен това МВР на Черна гора експлоатира един Bell 412 от по-старата версия EP, както и един Bell 212.

Bell 412EPI има максимална излетна маса от 5,4 тона и може да превозва до 14 души. Машината се задвижва от два газотурбинни двигателя PT6T-9, има стъклена кабина и е сертифицирана за инструментални полет.

ВВС на Черна гора в момента експлоатират само няколко строени по лиценз в Югославия вертолети SA 341 Gazelle.

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватска иска от Украйна да подмени част от доставените МиГ-21
Следваща публикация
Boeing предлага на Embraer джойнтвенчър за производство на пътнически самолети
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus Helicopters с влошени резултати за 2017 г.

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters отбелязва влошени резултати при доставките и събраните поръчки за 2017 г. в сравнение с 2016 г. Това стана ясно след като днес, 22 януари 2018 г., компанията представи своите годишни резултати.

Сърбия очаква доставка на Ми-35М и Ми-17В

Сръбският президент Александър Вучич съобщи на 18 януари 2019 г., че страната ще получи от Русия през тази година четири бойни вертолета Ми-35 и три транспортни Ми-17. Това беше огласено в обръщението му към народа след приключване на посещението на руския президент Владимир Путин в Белград.

Италия представи концепцията си за заместник на AW129

Италианските въоръжени сили разкриха как ще изглежда заместникът на сега експлоатирания щурмови вертолет AW129 Mangusta (на служба известен като AH-129D). Машината, която ще се разработи от Leonardo ще бъде идеологическо развитие на AW129, но ще се опира на технологиите на транспортния AW149.

Меню