Хърватска иска от Украйна да подмени част от доставените МиГ-21

117 прочитания

Хърватското Министерство на отбраната официално е поискало от Украйна да замени четири от доставените изтребители МиГ-21бис, тъй като те не отговарят на договорените условия. Това съобщава хърватският вестник Jutarnji List.

През юли 2013 г. хърватското МО сключи договор с украинското държавно предприятие „Укрспецэкспорт” (част от „Укрборонпром”) за капитално-възстановителен ремонт и адаптация на авиониката за да отговаря на стандартите на НАТО за седем хърватски МиГ-21 и покупката на пет други МиГ-21, които са били собственост на предприятието „Одесавиаремсервис” (което е подизпълнителн по договора). Целият договор с Хърватска е на стойност от около $22,5 млн.

Договорът реално бе изпълнен с година закъснение и вместо през юли 2014 г., хърватските ВВС получиха всичките си самолети през юли 2015 г. За закъснението бяха наложени глоби.

Сега Хърватска иска подмяна на четири от петте доставени от украинската страна МиГ-21 (бордни номера 131, 132, 134 и 135) с други МиГ-21, които са напълно отремонтирани и с ясна история.
Официално, петте изтребителя МиГ-21, които „Одесавиаремсервис” продаде на Хърватска са от Йемен. Страната е поръчала ремонта им, но след това ги е отказала и те са останали в Украйна. Покупката на тези самолети е била на стойност от около $8 млн. и сумата е влязла в цялостния договор.

В Хърватска обаче има редица съмнения около тези машини, включително и че реално не са преминавали през капитално-възстановителен ремонт и че възрастта им е по-голяма от заявената, а гарантирания следремонтен ресурс от 10 години и 850 часа няма да може да бъде изпълнен, заради лошото състояние на машините, включително и наличие на пукнатини в конструкцията им.
Не по-малко интересен е въпросът какъв е реалния произход на тези изтребители. Хърватска се съмнява, че реално тези МиГ-21 са дошли от България, където са били свалени от въоръжение през 1998 г., след което са изнесени за Украйна.

Jutarnji List твърди, че Хърватска е правила съвместно разследване с България и е установила тези факти, но в същото време отбелязва, че изтребителите реално са сглобявани от различни части, като например, че крилата им са принадлежали на бивши алжирски МиГ-21, а произхода на двигателите е напълно неясен. Документите на самолетите са били фалшифицирани, а заводските им номера подменени.

Още през 2016 г. хърватските ВВС са спрели да летят с четирите проблемни МиГ-21 и са оставили в експлоатация само останалите осем машини, които обаче също създават технически проблеми.

Въпросът с некачествения ремонт и неясния произход на изтребителите е бил поставен при скорошната визита на украинския военен министър в Хърватска. Той е признал, че по договора е имало сериозни проблеми.

В същото време Хъратска продължава да пазарува резервни части за МиГ-21 от Украйна. Вече е била направена заявка на стойност $2 млн. и се готви нов договор на стойност $3,3 млн., но и по тези заявки има проблеми при качеството на доставяното.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария ремонтира и модернизира Ми-24 в Русия
Следваща публикация
Черна гора подписа за три вертолета Bell 412
117 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Въпросителни около изтребителния конкурс във Финландия

Редица въпросителни възникнаха около изтребителния конкурс HX във Финландия, след като местно списание публикува разследване, в което се разкрива, че бившият командващ финландските ВВС генерал Ярмо Линбер е оказвал влияние в полза на F-35.

Министър Каракачанов: Искам тълкуване от парламента дали може да разширим кръга от потенциални доставчици на новия изтребител

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще търси тълкуване от Народното събрания дали в процедурата за покупка на нов боен самолет могат да се включат и нови държави или ще се работи само с подбраните три. Това каза той днес, 15 декември 2017 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

ГЕРБ се хвърли в защита на избора на F-16

Очаквано, представители на управляващата партия ГЕРБ се хвърлиха в яростна защита на избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС, като обединяващото в изказванията бе, че това не бил политически, а експертен избор. Това стана днес, 22 декември 2018 г.

Меню