Израел загуби F-16I над Сирия

26 прочитания

Израелски многоцелев изтребител F-16I Sufa e бил свален днес, 10 февруари 2018 г., сутринта след акция на сирийска територия. Това е първият свален израелски боен самолет от почти 35 години.

Ескалацията на напрежението е започнало тази нощ, когато над северната част на Израел е бил засечен безпилотен апарат, за който израелските въоръжени сили твърдят, че е иранско производство опериран от Сирия. Апаратът е бил успешно прехванат и унищожен от щурмови вертолет AH-64 около 04,30 часа местно време.

По-късно израелските въоръжени сили разпространиха кадри на които се вижда, че безпилотният апарат е изпълнен по схемата „летящо крило”.


В резултат на това израелските ВВС са стартирали операция по нанасяне на ответен удар по иранските сили, които са отговорни за експлоатацията на свалените безпилотни апарати. Ударът е бил по сирийската авиобаза Т4, намираща се в централната част на страната.

По непотвърдени данни, ударът е бил изпълнен от четворка многоцелеви изтребители F-16I. Машините са били подложени на плътен зенитен огън, включително и множество пускове на зенитни ракети. Една от ракетите е поразила един от израелските изтребители, който все пак е успял да продължи полета.

Над израелска територия двучленният екипаж на изтребителя се е катапултирал, а изтребителят се е разбил край кибуца Хардуф, намиращ се приблизително по средата между градовете Назарет и Хайфа.

Израелските въоръжени сили първоначално не коментираха причината за падането на самолета, но в последствие множество анонимни източници потвърдиха, че машината е поразена от зенитна ракета.

Бе съобщено, че единият пилот е с леки наранявания, а другият с тежки. В последствие израелски медии съобщиха, че единият летец е издъхнал от раните си, но това за сега не се потвърждава официално.

Това е първият свален в бой израелски военен самолет от ноември 1983 г., когато изтребител-бомбардировач Kfir C.2 бе свален над Ливан от артилерийски огън. Последният загубен в бой летателен апарат е от август 2006 г., когато отново над Ливан бе свален с ПЗРК транспортен вертолет CH-53.

Израелските въоръжени сили съобщиха, че днес са нанесли удари по 12 цели в Сирия, включително позиции на ЗРК С-200 и „Бук-М2Э”. Не е ясно дали всички тези удари са били нанесени преди или след свалянето на израелския изтребител.

Няма яснота с каква ракета е свален израелския изтребител, но се появиха множество снимки на останки от зенитни ракети. Някои от тях могат да се идентифицира, че са от комплексите С-200 и С-125М.

Израелските ВВС нанасят не за първи път удари по цели в Сирия от старта на гражданската война там, като сирийското ПВО е обстрелвало израелските самолети, но без резултат.

Свързани теми

Предишна публикация
Турция загуби щурмови вертолет над Сирия
Следваща публикация
Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Израел отново атакува цели в Сирия

Израелските ВВС са нанесли нов удар по цели на територията на сирийската авиобаза T4, разположена в провинция Хомс. Ударът е станал днес, 9 април 2018 г.

Свалянето на Ил-20 – пореден епизод

На 23 септември 2018 г. руското военно министерство огласи своята окончателна версия за свалянето на разузнавателния самолет Ил-20М в Сирия.

В началото на септември ще се проведе българо-израелска летателна тренировка

Правителството разреши преминаването през и пребиваването на територията на България с невоенен характер на въздухоплавателни средства и личен състав от ВВС на Израел. Те ще участват в съвместна българо-израелска летателна тренировка, която ще се проведе в началото на септември. Това съобщават от правителствената информационна служба.

Меню