Израел загуби F-16I над Сирия

26 прочитания

Израелски многоцелев изтребител F-16I Sufa e бил свален днес, 10 февруари 2018 г., сутринта след акция на сирийска територия. Това е първият свален израелски боен самолет от почти 35 години.

Ескалацията на напрежението е започнало тази нощ, когато над северната част на Израел е бил засечен безпилотен апарат, за който израелските въоръжени сили твърдят, че е иранско производство опериран от Сирия. Апаратът е бил успешно прехванат и унищожен от щурмови вертолет AH-64 около 04,30 часа местно време.

По-късно израелските въоръжени сили разпространиха кадри на които се вижда, че безпилотният апарат е изпълнен по схемата „летящо крило”.


В резултат на това израелските ВВС са стартирали операция по нанасяне на ответен удар по иранските сили, които са отговорни за експлоатацията на свалените безпилотни апарати. Ударът е бил по сирийската авиобаза Т4, намираща се в централната част на страната.

По непотвърдени данни, ударът е бил изпълнен от четворка многоцелеви изтребители F-16I. Машините са били подложени на плътен зенитен огън, включително и множество пускове на зенитни ракети. Една от ракетите е поразила един от израелските изтребители, който все пак е успял да продължи полета.

Над израелска територия двучленният екипаж на изтребителя се е катапултирал, а изтребителят се е разбил край кибуца Хардуф, намиращ се приблизително по средата между градовете Назарет и Хайфа.

Израелските въоръжени сили първоначално не коментираха причината за падането на самолета, но в последствие множество анонимни източници потвърдиха, че машината е поразена от зенитна ракета.

Бе съобщено, че единият пилот е с леки наранявания, а другият с тежки. В последствие израелски медии съобщиха, че единият летец е издъхнал от раните си, но това за сега не се потвърждава официално.

Това е първият свален в бой израелски военен самолет от ноември 1983 г., когато изтребител-бомбардировач Kfir C.2 бе свален над Ливан от артилерийски огън. Последният загубен в бой летателен апарат е от август 2006 г., когато отново над Ливан бе свален с ПЗРК транспортен вертолет CH-53.

Израелските въоръжени сили съобщиха, че днес са нанесли удари по 12 цели в Сирия, включително позиции на ЗРК С-200 и „Бук-М2Э”. Не е ясно дали всички тези удари са били нанесени преди или след свалянето на израелския изтребител.

Няма яснота с каква ракета е свален израелския изтребител, но се появиха множество снимки на останки от зенитни ракети. Някои от тях могат да се идентифицира, че са от комплексите С-200 и С-125М.

Израелските ВВС нанасят не за първи път удари по цели в Сирия от старта на гражданската война там, като сирийското ПВО е обстрелвало израелските самолети, но без резултат.

Свързани теми

Предишна публикация
Турция загуби щурмови вертолет над Сирия
Следваща публикация
Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Служител в КнААЗ осъден за държавна измяна за писане в авиационен форум

Служител на авиaционния завод в Комсомолск на Амур (КнААЗ) е бил осъден на четири години и половина затвор за държавна измяна. Причината за това е писане в авиационен форум и споделянето там на държавни тайни. Това съобщава руската неправителствена организация „Команда 29”.

Русия изпрати два Су-57 в Сирия

Два, от все още намиращите се в изпитания, изтребители от следващо поколение Су-57 (Т-50) са били прехвърлени в Сирия. Това е станало вчера, 21 февруари 2018 г.

Iran Air ще търси нови пътнически самолети без американски части в тях

Иранският национален превозвач Iran Air ще търси доставката на нови пътнически самолети, в които няма американски части, в опит да заобиколи новоналожените от САЩ санкции към страната. Това съобщава Reuters.

Меню