Турция загуби щурмови вертолет над Сирия

59 прочитания

Турските въоръжени сили загубиха щурмови вертолет TAI T129B ATAK по време на операции в Северна Сирия. Двучленният екипаж е загинал, а причините за инцидента не са ясни.

Турските въоръжени сили признават, че около 13,00 часа днес, 10 февруари 2018 г., щурмови вертолет T129B е бил загубен при операции в района на село Куда, в контролирания от местните кюрди анклав Африн. Машината е паднала в близост до турско-сирийската граница.

Загиналият екипаж се състои от капитан и старши лейтенант. Те и вертолетът са се числили към 2-ри армейски авиационен полк.

Кюрдските бойци, които контролират района публикуваха видео на което се вижда падането на вертолета. На кадрите не се вижда какво точно се случва с машината, а само се вижда как тя се върти неконтролируемо и се разбива в земята.


Кюрдските сили твърдят, че вертолетът е свален. Има доказателства, че те разполагат с ПЗРК.

Турските въоръжени сили първоначално не даваха данни за причините за инцидента, но след това се появи неофициална информация, че се касае за технически отказ.

Турските въоръжени сили стартираха на 20 януари операция „Маслинова клонка”, която е насочена срещу кюрдските сили в анклава Африн. От понеделник до петък турските сили не използваха въздушна подкрепа на наземните си части.

Турското МО призна за 10 загинали и 20 ранени войници само в днешния ден, с което той се превръща в най-тежкия от кампанията им. До сега са признати 31 загинали и 93 ранени.

T129 е турски вариант на италианския AW129. Вертолетът започва да постъпва на въоръжение през 2014 г. и до момента са приети на въоръжение около 30 машини. Първоначално машините бяха доставяни в базовия вариант A, но след това се доставят във варианта B, който има пълни бойни възможности.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия изпрати два Су-57 в Сирия
Следваща публикация
Израел загуби F-16I над Сирия
59 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС тренира със Сухопътни войски

За повишаване подготовката и подобряване на взаимодействието между формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили,…

Работник пострада в ТЕРЕМ „Летец”

Работник е пострадал при наземни изпитания в авиоремонтното предприятие ТЕРЕМ „Летец”, намиращо се в Северния район на летище София. Инженерът е пострадал при работа по вертолет Ми-24В от състава на българските ВВС.

Меню