Филипините се отказват от покупката на Bell 412

20 прочитания

Филипинският президент Родриго Дутерте обяви, че страната му ще се откаже от сделката за покупката на 16 транспортни вертолета Bell 412EPI, след като канадското правителство повдигна въпроса за използването им в евентуални сражения с бунтовници в страната.

„Искам да кажа на въоръжените сили да анулират сделката, да я прекратят и ще се ориентираме към друг доставчик”, заявява Дутерте, цитиран от Reuters.

Дутерте е заявил още, че препоръчва на въоръжените сили да не купуват повече оръжия от Канада и САЩ, поради множеството допълнителни условия, които вървят със сделките. Покупката на 16-те вертолета се оценяваше на около $230 млн.

В началото на седмицата Филипините подписаха договор за доставка на 16 броя Bell 412EPI в началото на седмицата, но след това канадското правителство обяви, че ще направи ревю на сделката, поради опасенията ще вертолетите ще се използват за борба срещу ислямистките и маоистки бунтовници в страната, както и заради системното нарушаване на човешките права в страната.

Филипинското МО първоначално заяви, че машините ще се използват основно за транспортни операции и търсене и спасяване, но Дутерте категорично каза, че машините ще се използват за бобра срещу бунтовниците в страната.

Това принуди канадския министър на търговията Франсоа-Филип Шампан да обясни, че явно опасенията на страната му са били основателни.

През миналата година Филипините се опитаха да купят от САЩ 26 000 автомата M4 за полицията на страната, но сделката не бе реализирана, поради протести в Сената на САЩ и заплахи за блокиране на договора, поради нарушаване на човешките права.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ чертаят план за пенсионирането на B-1 и B-2 след влизането на B-21
Следваща публикация
Ан-148 катастрофира край Москва
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Екипажът на катастрофиралия Ми-17 е имал 17 – 18 часа във въздуха от началото на годината

Командирът на катастрофиралия вертолет Ми-17 капитан Пламен Панталеев е имал 18 часа нальот от началото на годината, а вторият пилот капитан Стоян Неделчев е имал 17 часа. Това бе съобщено на брифинг на командването на ВВС, който се проведе днес, 12 юни 2018 г. Въпреки мизерният им нальот, за сега водеща е версията за технически отказ.

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

Черна гора ще търси нови средни вертолети

Въоръжените сили на Черна гора проучват възможността за покупка на няколко средни транспортни вертолета, които да усилят бойните им възможности и да могат ефективно да се използват в помощ на населението при бедствия и аварии.

Украйна подписа за 55 вертолета от Airbus Helicopters

Украинското правителство подписа договор за доставката на 55 вертолета от европейската вертолетостроителна компания Airbus Helicopters. Това е станало на 29 май 2018 г., а стойността на договора е малко над €550 млн.

Меню