ВВС на САЩ чертаят план за пенсионирането на B-1 и B-2 след влизането на B-21

32 прочитания

ВВС на САЩ планират да пенсионират стратегическите бомбардировачи B-1B и B-2A паралелно с приемането на въоръжение на новия B-21 и в същото време ще заложат на B-52H да остане на служба до около 2050 г. Това съобщава Air Force Magazine, позовавайки се на източници запознати с плановете.

Във ВВС на САЩ в момента се подготвя пътна карта наречена “Bomber Vector”, която ще начертае развитието на американските стратегически бомбардировачи и нейната реализация ще започне с приемането на бюджета за финансовата 2019 г.

ВВС на САЩ планират да разполагат с около 175 стратегически бомбардировачи, като след 2040 г. флотът ще се изгради от 100 броя от новите B-21 и 75 от сега експлоатираните B-52. Днес САЩ разполагат с около 155 стратегически бомбардировача.

Пенсионирането на сега експлоатираните 20 броя B-2A и около 60 броя B-1B ще става паралелно с приемането на въоръжение на B-21. Първият сериен самолет от този тип се планира да влезе на въоръжение около 2025 г. Пътната карта на ВВС на САЩ предвижда B-1B да бъде пенсиониран не по-късно от 2036 г., а B-2 не по-късно от 2032 г. Пътната карта не дава конкретна дата за пенсионирането на B-52H, но това ще стане след 2050 г.

Сега действащите планове предполагаха сваляне от въоръжение на B-1 и B-52 до 2040 г., а B-2 трябваше да служи до 2058 г.

Промяната в плановете се дължи на финансови и технически причини. Модернизацията на около 80-те B-1 и B-2, която да позволи експлоатацията им след 2040 г., се изчислява на около $38,5 млрд. В същото време обновяването на B-52 се изчислява на $22 млрд., а ако се мине на подмяна на двигателите с нови, то могат да се очакват и сериозни икономии в цената на експлоатация. Новите двигатели се очакват и да вдигнат далечината на полет, както и да намалят времето за излизане на крайсерска височина и скорост.

В същото време цената на експлоатация на бутиковия B-2 е изключително висока и няма перспективи да бъде намалена. В момента цената на летателния час на типа се изчислява на $110 – 150 000, докато B-1 и B-52 летят при цена от около $70 000 на час.

Освен това B-1B е лишен от възможност за използване на ядрено оръжие, а B-2 няма възможност да използва крилати ракети. При B-2 е отбелязано и че техническите му предимства по отношението на ниската радарна забележимост бързо се изпаряват от навлизането на нови радари, изтребители и зенитни комплекси в потенциалния противник.

В същото време B-52 безпроблемно ще може да носи новата крилата ракета LRSO (Long Range Standoff), която се разработва в момента, благодарение на което ще може да остане адекватно ядрено средство. Бомбардировачът е предпочитан и заради големите му бомбови шахти, които дават много голяма гъвкавост в интегрирането на нови боеприпаси.

Пътната карта и подсказва, че производството на B-21 няма да бъде с много висок темп. Производството на планираните 100 броя B-21 явно ще отнеме 10 – 11 години, което значи, че средно ще се сглобява по-малко от един бомбардировач месечно. ВВС на САЩ намекваше за подобно нещо с цел да държат разходите около програмата възможно най-ниски.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin достави 400-ния C-130J
Следваща публикация
Филипините се отказват от покупката на Bell 412
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС на САЩ ще избират между Lockheed и Raytheon за производител на нови стратегически крилати ракети

ВВС на САЩ дадоха поръчка на американските отбранителни компании Lockheed Martin и Raytheon за изследователска и изпитателна работа по създаването на нова стратегическа крилата ракета с ядрена бойна глава.

KC-135 на 65 години

Преди точно 65 години, на 31 август 1956 г., полита първият летящ танкер Boeing KC-135A…

САЩ получиха първите HH-60W

ВВС на САЩ получиха първите вертолети Sikorsky HH-60W Jolly Green II, предназначени за бойно търсене…

Два Ту-160 ще посетят Южна Африка

Два стратегически бомбардировача Ту-160 от състава на руските ВКС ще посетят Южна Африка утре, 22 октомври 2019 г. Това се казва в съобщение на руското и южноафриканското МО.

Катастрофата в Невада вероятно е със съветски боен самолет

Катастрофата от 5 септември 2017 г. в Невада, при която загина американски пилот-изпитател вероятно е станала с боен самолет съветски производство, който е експлоатиран от секретната ескадрила „Red Hat”. Това съобщава Aviation Week.

Меню