ВВС на САЩ чертаят план за пенсионирането на B-1 и B-2 след влизането на B-21

26 прочитания

ВВС на САЩ планират да пенсионират стратегическите бомбардировачи B-1B и B-2A паралелно с приемането на въоръжение на новия B-21 и в същото време ще заложат на B-52H да остане на служба до около 2050 г. Това съобщава Air Force Magazine, позовавайки се на източници запознати с плановете.

Във ВВС на САЩ в момента се подготвя пътна карта наречена “Bomber Vector”, която ще начертае развитието на американските стратегически бомбардировачи и нейната реализация ще започне с приемането на бюджета за финансовата 2019 г.

ВВС на САЩ планират да разполагат с около 175 стратегически бомбардировачи, като след 2040 г. флотът ще се изгради от 100 броя от новите B-21 и 75 от сега експлоатираните B-52. Днес САЩ разполагат с около 155 стратегически бомбардировача.

Пенсионирането на сега експлоатираните 20 броя B-2A и около 60 броя B-1B ще става паралелно с приемането на въоръжение на B-21. Първият сериен самолет от този тип се планира да влезе на въоръжение около 2025 г. Пътната карта на ВВС на САЩ предвижда B-1B да бъде пенсиониран не по-късно от 2036 г., а B-2 не по-късно от 2032 г. Пътната карта не дава конкретна дата за пенсионирането на B-52H, но това ще стане след 2050 г.

Сега действащите планове предполагаха сваляне от въоръжение на B-1 и B-52 до 2040 г., а B-2 трябваше да служи до 2058 г.

Промяната в плановете се дължи на финансови и технически причини. Модернизацията на около 80-те B-1 и B-2, която да позволи експлоатацията им след 2040 г., се изчислява на около $38,5 млрд. В същото време обновяването на B-52 се изчислява на $22 млрд., а ако се мине на подмяна на двигателите с нови, то могат да се очакват и сериозни икономии в цената на експлоатация. Новите двигатели се очакват и да вдигнат далечината на полет, както и да намалят времето за излизане на крайсерска височина и скорост.

В същото време цената на експлоатация на бутиковия B-2 е изключително висока и няма перспективи да бъде намалена. В момента цената на летателния час на типа се изчислява на $110 – 150 000, докато B-1 и B-52 летят при цена от около $70 000 на час.

Освен това B-1B е лишен от възможност за използване на ядрено оръжие, а B-2 няма възможност да използва крилати ракети. При B-2 е отбелязано и че техническите му предимства по отношението на ниската радарна забележимост бързо се изпаряват от навлизането на нови радари, изтребители и зенитни комплекси в потенциалния противник.

В същото време B-52 безпроблемно ще може да носи новата крилата ракета LRSO (Long Range Standoff), която се разработва в момента, благодарение на което ще може да остане адекватно ядрено средство. Бомбардировачът е предпочитан и заради големите му бомбови шахти, които дават много голяма гъвкавост в интегрирането на нови боеприпаси.

Пътната карта и подсказва, че производството на B-21 няма да бъде с много висок темп. Производството на планираните 100 броя B-21 явно ще отнеме 10 – 11 години, което значи, че средно ще се сглобява по-малко от един бомбардировач месечно. ВВС на САЩ намекваше за подобно нещо с цел да държат разходите около програмата възможно най-ниски.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin достави 400-ния C-130J
Следваща публикация
Филипините се отказват от покупката на Bell 412
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Белият дом и Boeing стигнаха до неформално споразумение за следващия Air Force One

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп постигна неформално споразумение със самолетостроителя Boeing за това, програмата за създаване на следващия президентски самолет да не надхвърля $3,9 млрд. Това съобщава Reuters.

САЩ са отказали да изпратят инструктори за F-16 на Турция

САЩ са отказали да изпратят инструктори за обучение на F-16 в турските ВВС. Анкара е направила такова запитване наскоро поради проблеми с обучението на нови изтребителни пилоти. Това съобщава турския вестник Hürriyet.

Стартира производството на T-7A

Американският самолетостроител Boeing стартира производството на предсерийните учебно-тренировъчни самолети T-7A Red Hawk. Това съобщиха от…
Меню