Константин Попов очаква през март да се изпращат RFP за новия изтребител

6 прочитания

Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, заяви, че очаква в рамките на март да бъде изпратено запитването за обвързващи оферти (RFP) за нови изтребители. Това каза той днес, 16 февруари 2018 г., в ефира на БНР.

„Имаме желанието това да стане по-бързо. Аз очаквам през март месец да бъдат изпратени т.нар. RFP (request for proposal) и да поискаме оферти от страните участници и се надявам този процес дори да завърши с договор през тази година и да могат да бъдат използвани тези пари за инвестиране в отбраната”, каза бившият командир на ВВС.

Известно е, че инвестиционният проект за придобиването на нов изтребител се намира в процес на междуведомствено съгласуване преди да бъде вкаран за гласуване в Министерски съвет. Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков заяви, че очаква това гласуване да стане в началото на февруари.

След Министерски съвет проектът трябва да мине през Народното събрание за одобрение и едва след това може да се престъпи към разпращане на RFP-та до потенциалните кандидати.

Попов повдигна и въпроса за това, колко време и каква част от старата техника трябва да се поддържа за да се осъществи плавния преход към новата техника. Преценката трябвало да се направи от МО и Щаба по отбрана.

Попов коментира и оценките на президента Румен Радев за разсипия на въоръжените сили и спряна модернизация с думите, че трябва да се говори внимателно по темата и да не се търси конфликт там, защото гръмките думи водели до гръмки провали.

Свързани теми

Предишна публикация
Почти половин милион пасажери за софийското летище през януари
Следваща публикация
Премиерът Борисов се оплаква от високите цени на американското оръжие
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи

„С интерес прочетох, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. В периода 2009 – 2012 г. има към 70 полета с много интересни функции”, това каза днес, 15 декември 2017 г., президентът Румен Радев пред журналисти, като припомни скандалите с използването на военна техника за правителствени задачи по време на кабинета „Борисов 1”.

Борисов: Невъзможно е да правим далавери с Тръмп и САЩ за изтребителите

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма как да се правят далавери с американския президент Доналд Тръмп и със САЩ по въпроса за покупката на нов изтребител и каза, че процедурата е напълно прозрачна, защото минала през Народното събрание. Това Борисов заяви днес, 29 януари 2019 г.

ДПС решават във вторник за преговорите за F-16

Парламентарната група на ДПС ще реши във вторник, дали ще гласува „за” правителственото искане за стартиране на преговори за придобиване на F-16. Това заяви днес, 13 януари 2019 г., депутатът от партията Хамид Хамид в ефира на БНР, но и намекна, че най-вероятно решението ще бъде подкрепено.

Министър Каракачанов поиска чисто нови изтребители и ремонт за наличните

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изрично заяви, че желае да се купят само чисто нови изтребители и в същото време да се инвестира в пълен ремонт на наличните бойни самолети във ВВС. Това заяви той днес, 30 септември 2017 г., в интервю по Нова телевизия.

Скромен ръст на военния бюджет и неясноти около финансирането на програмите за превъоръжаване

Военният бюджет за 2019 г. ще нарасне едва с 84 млн. лева, като в същото време не става ясно какво ще е финансирането за големите програми за превъоръжаване. Това се чете в проектобюджета за догодина, който бе публикуван днес, 22 октомври 2018 г., от Министерство на финансите.

Меню