Почти половин милион пасажери за софийското летище през януари

7 прочитания

През първия месец на 2018 г. столичното летище е обслужило общо 499 688 пътници, което представлява ръст от 6,6% спрямо същия период на 2017 г. Това съобщават от летище София.

През Терминал 2 са преминали 63% или 315 987 от всички пътници, а през Терминал 1 – останалите 37% (183 681).

Пътникопотокът по международните редовни линии, който представлява 92% от целия летищен трафик, е нараснал с 4,4% в сравнение с първия месец на миналата година. Двойно е увеличението на броя пътуващи по вътрешни линии – от над 10 000 пътници през януари 2017 г. на близо 20 000 през същия месец на 2018 г. Този ръст се дължи на навлизането на нискотарифната авиокомпания Wizz Air по линията София – Варна.

Излетелите и кацнали самолети на летище София през първия месец на годината достигнаха близо 4500.

Обемът на обработените товарни и пощенски пратки през януари се е увеличил с 9,6% и възлиза на 1687 тona. От тях 59% са превозени с товарни самолети, а останалите 41% – с пътнически.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: До края на март вкарваме изтребителния проект в Министерски съвет
Следваща публикация
Константин Попов очаква през март да се изпращат RFP за новия изтребител
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пет оферти за концесионирането на летище София

След пет удължавания на срока за подаване на оферти днес, 11 април 2019 г. бяха отворени заявленията за участие в процедурата за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство на обект „Гражданско летище за обществено ползване София“ – публична държавна собственост. Това съобщиха от транспортното ведомство.

Взимат мерки за намаляване на шума на летище София

Във връзка с нарастването на въздушния трафик на столичното летище, ДП РВД, ГД ГВА и Летище София предприеха допълнителни мерки за ограничаване на самолетния шум до летище София, влезли в сила от 26 април 2018 г.

Стартира лятното разписание на летище София

От днес, 25 март 2018 г., влиза в сила лятното разписание на летище София с редовните полети до словенската столица Любляна. Те ще се изпълняват три пъти седмично – в понеделник, четвъртък и неделя, от авиокомпанията Adria Airways.

Правителството се засили да спасява БДЖ с концесия на летище София

Правителството ще ускори даването на концесия на летище София в опит да спаси БДЖ, която се намира във фактически фалит. Това стана ясно след правителственото заседание, което се проведе днес, 6 юни 2018 г.

Всички кандидати са допуснати до участие в процедурата по избор на концесионер на летище София

Всичките петима кандидати са допуснати за участие в процедурата по избор на концесионер на летище София. Това стана днес, 9 май 2019 г., след като бяха отворени офертите им в Министерство на транспорта.

Меню