Saab представи първия GlobalEye

12 прочитания

Шведската компания Saab представи на церемония днес, 23 февруари 2018 г., първия си самолет за далечно радиолокационно откриване и управление GlobalEye. Машината е предназначена за Обединените арабски емирства (ОАЕ).

ОАЕ даде поръчка за два броя GlobalEye през ноември 2015 г., а след това през февруари 2017 г. поръча и трети самолет от същия тип. Общата стойност на сделката е около $1,5 млрд. Първият полет на самолета се очаква през тази година. Машината ще се използва за пълния цикъл от наземни и летателни изпитания, включително и проверка на аеродинамичните характеристики на самолета.

Сроковете за доставка на трите самолета се пазят в тайна. Saab в момента работи по другите два GlobalEye, които се намират в различни етапи на завършване.

GlobalEye е базиран на бизнесджета с много голяма далечина на полет Bombardier Global 6000 и реално представлява многофункционална платформа за наблюдения на въздушното, морското и земното пространство благодарение на радари и оптични сензори. GlobalEye има още способности за радио-техническо разузнаване. Продължителността ѝ на полет е над 11 часа.

Радарът за наблюдение на въздушното пространство е Erieye ER, който е последното развитие на познатия Erieye. Както и предишното поколение, Erieye ER е поставен неподвижно над фюзелажа. Освен това платформата има и радар Seaspray 7500E за наблюдение на земната и морска повърхност поставен под фюзелажа и оптико-електронна система за наблюдение на FLIR Systems от фамилията Star SAFIRE.

От Saab твърдят, че Erieye ER може да оперира нормално в условия на сериозни електронни смущения, а характеристиките му са около два пъти по-високи от сегашното поколение Erieye, за което е известно, че открива цел тип „изтребител” на дистанция от около 400 – 450 km. Подобни дистанции на откриване от порядъка на 800 km вероятно важат само за режим на търсене в много тесен сектор с използване на пълната мощност на радара. Според IHS Jane’s, стандартната далечина на откриване на радара ще е около 650 km. Шведската компания твърди още, че радарът има много добри възможности да открива нискозабележими цели на големи дистанции.

Командващият ВВС на ОАЕ вицемаршал Ибрахим Насер Мохамед ал Алауи заявява, че самолетът ще може да се използва и в системата за противоракетна защита на страната му.

На борда на GlobalEye има работни места за петима щурмани, но е възможно добавянето на още до четири работни места за сметка на зоната за почивка. Машината се пилотира от двучленен екипаж.

В рамките на сделката Saab отваря и малка работилница в ОАЕ, където ще се сглобяват и поддържат част от системите на самолета.

ОАЕ в момента разполага с два Erieye на турбовитлов самолет Saab 340. Машините бяха купени от Швеция през 2009 г. за около $180 млн. и преди това са били използвани от шведските ВВС. ОАЕ планира да продължи да използва тези радари след известна модернизация.

Радари Erieye качени на различни платформи се оперират от седем страни освен ОАЕ – Швеция, Гърция, Бразилия, Тайланд, Пакистан, Мексико и Саудитска арабия.

Свързани теми

Предишна публикация
Подписаха договор за логистична поддръжка за българските C-27J
Следваща публикация
ВВС се готви за утрешния парад (галерия)
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия поръчва още 10 Ка-31

Индия поръчва още 10 вертолета за далечно радиолокационно откриване Ка-31. Това решение е било взето в началото на месеца и за него съобщава Jane’s.

Стартира производството на T-7A

Американският самолетостроител Boeing стартира производството на предсерийните учебно-тренировъчни самолети T-7A Red Hawk. Това съобщиха от…

Saab ускорява тестовете на Gripen E

Saab планира сериозно да ускори изпитанията на новия си изтребител Gripen Е през тази година, като броя на машините в тестовете ще нарасне от два на пет. Това стана ясно днес, 27 март 2019 г., по време на годишната пресконференция на шведската компания посветена на Gripen.

Меню