Saab представи първия GlobalEye

17 прочитания

Шведската компания Saab представи на церемония днес, 23 февруари 2018 г., първия си самолет за далечно радиолокационно откриване и управление GlobalEye. Машината е предназначена за Обединените арабски емирства (ОАЕ).

ОАЕ даде поръчка за два броя GlobalEye през ноември 2015 г., а след това през февруари 2017 г. поръча и трети самолет от същия тип. Общата стойност на сделката е около $1,5 млрд. Първият полет на самолета се очаква през тази година. Машината ще се използва за пълния цикъл от наземни и летателни изпитания, включително и проверка на аеродинамичните характеристики на самолета.

Сроковете за доставка на трите самолета се пазят в тайна. Saab в момента работи по другите два GlobalEye, които се намират в различни етапи на завършване.

GlobalEye е базиран на бизнесджета с много голяма далечина на полет Bombardier Global 6000 и реално представлява многофункционална платформа за наблюдения на въздушното, морското и земното пространство благодарение на радари и оптични сензори. GlobalEye има още способности за радио-техническо разузнаване. Продължителността ѝ на полет е над 11 часа.

Радарът за наблюдение на въздушното пространство е Erieye ER, който е последното развитие на познатия Erieye. Както и предишното поколение, Erieye ER е поставен неподвижно над фюзелажа. Освен това платформата има и радар Seaspray 7500E за наблюдение на земната и морска повърхност поставен под фюзелажа и оптико-електронна система за наблюдение на FLIR Systems от фамилията Star SAFIRE.

От Saab твърдят, че Erieye ER може да оперира нормално в условия на сериозни електронни смущения, а характеристиките му са около два пъти по-високи от сегашното поколение Erieye, за което е известно, че открива цел тип „изтребител” на дистанция от около 400 – 450 km. Подобни дистанции на откриване от порядъка на 800 km вероятно важат само за режим на търсене в много тесен сектор с използване на пълната мощност на радара. Според IHS Jane’s, стандартната далечина на откриване на радара ще е около 650 km. Шведската компания твърди още, че радарът има много добри възможности да открива нискозабележими цели на големи дистанции.

Командващият ВВС на ОАЕ вицемаршал Ибрахим Насер Мохамед ал Алауи заявява, че самолетът ще може да се използва и в системата за противоракетна защита на страната му.

На борда на GlobalEye има работни места за петима щурмани, но е възможно добавянето на още до четири работни места за сметка на зоната за почивка. Машината се пилотира от двучленен екипаж.

В рамките на сделката Saab отваря и малка работилница в ОАЕ, където ще се сглобяват и поддържат част от системите на самолета.

ОАЕ в момента разполага с два Erieye на турбовитлов самолет Saab 340. Машините бяха купени от Швеция през 2009 г. за около $180 млн. и преди това са били използвани от шведските ВВС. ОАЕ планира да продължи да използва тези радари след известна модернизация.

Радари Erieye качени на различни платформи се оперират от седем страни освен ОАЕ – Швеция, Гърция, Бразилия, Тайланд, Пакистан, Мексико и Саудитска арабия.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция продължава преговорите за модернизация на част от своите F-16
Следваща публикация
САЩ блокира експорта на френски крилати ракети за Египет
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ОАЕ влага пари и в модернизация на Mirage 2000

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са поръчали модернизация на своя флот от многоцелеви изтребители Mirage 2000-9. Това са съобщили от френския производител Dassault, цитирани от Defense News.

Boeing вижда пазар за 2600 броя T-X

Boeing вижда пазар за 2600 броя от новия си самолет T-X, не само в ролята му на учебна машина, но и като боен самолет. Това съобщава Air Force Magazine.

Швеция обмисля да запази Gripen C/D до 2035 г.

Швеция обмисля да запази част от своя флот от Gripen C/D за по-дълъг период, отколкото сега планирания, с цел запазване на броя бойни самолети, които в момента са на въоръжение в шведските ВВС. Това съобщава Flightglobal.

ОАЕ поиска да купи Chinook

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на тежките транспортни вертолети CH-47F Chinook за Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това се чете в съобщение до Конгреса на САЩ от агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната DSCA.

Меню