Боеготовата авиационна техника в германските въоръжени сили е твърде малко

17 прочитания

Процентът на боеготова авиационна техника в германските въоръжени сили е под 50. Това се чете в доклад за състоянието им, който ще бъде обсъден в Бундестага. Това съобщава Deutsche Welle.

В доклада за състоянието на въоръжените сили се посочват изправните бройки от т.нар. „основни оръжейни системи”, в чийто рамки влизат изтребителите Eurofighter, изтребителите-бомбардировачи Tornado, вертолетите CH-53, Tiger и NH90 и военно-транспортните самолети A400M.

Според доклада, годни за бойни действия са 39 броя Eurofighter от общо 128 налични, 26 броя Tornado от 93 налични, едва 16 от наличните 72 тежки транспортни вертолета CH-53, 13 от 58 броя вертолети NH90, 12 от наличните 62 щурмови вертолета Tiger и три от общо 15 военно-транспортни самолети A400M.

В графа „основни оръжейни системи” влизат и основните бойни танкове Leopard 2, от които боеготови са 105 от общо 224 и фрегатите в германските ВМС, където за боеготови са обявнени пет от общо 13 кораба.

Техниката, която не се счита за боеготова в момента преминава ремонт или модернизация или чака преминаването през тези процедури.

Според германското МО по-засилените тренировки и по-честите учения след събитията в Украйна от 2014 г. са причина за по-бързото изразходване на ресурса на военната техника.

Докладът обаче казва, че процентът боеготова техника се подобрява в сравнение с 2016 г. и че всички ангажименти към НАТО, включително и за силите с особено висока степен на готовност VJTF, се изпълняват.

Германският военен министър Урсула фон дер Лайен е заявила, че боеготовността на германската армия в момента е такава в резултат на близо 25 години съкращения на разходите. Тя е потвърдила дългосрочния ангажимент на страната си да инвестира около €200 млрд. в отбрана в дългосрочен план.

Свързани теми

Предишна публикация
Белият дом и Boeing стигнаха до неформално споразумение за следващия Air Force One
Следваща публикация
Грешни действия на екипажа са довели до свалянето на израелския F-16I
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар и Великобритания се споразумяха за сделката за Eurofighter

Преговорите между Катар и Великобритания за доставка на изтребители Eurofighter и учебно-тренировъчни самолети Hawk са вече приключили и двете страни търсят подходяща дата за подписването на договора. Това съобщава Defense News.

Заместник-министър Запрянов: Истинското договаряне ще е след избора на платформа

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че истинските преговори по придобиването на нов боен самолет, ще започнат след като бъде посочен, кой е предпочитания кандидат. Тогава щели да станат ясни всички детайли по цените, сроковете за доставки и условията. Това заяви той днес, 21 ноември 2018 г.

Германия купува авиобоеприпаси

Германското правителство отпусна допълнителни средства на МО на страната за покупка на голям брой управляеми…

Катар подписа за 24 броя Eurofighter Typhoon

Катарското правителство подписа договор с BAE Systems за доставката на 24 броя многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Това стана днес, 10 декември 2017 г., а договорът е на стойност £6 млрд. (около €6,9 млрд.).

Швеция може да спре експлоатацията на NH90

Шведският министър на отбраната Петер Хулквист е заявил за Шведското национално радио, че ако парламентът на страната не оптусне още средства за експлоатация на вертолетите HKP-14 (местното название на NH90) полетите с част от тях ще бъдат прекратени.

Меню