Катар води преговори за покупка на Су-35

38 прочитания

Русия и Катар водят преговори за евентуалната доставка на многоцелеви изтребители Су-35. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

„Преговорите вървят в момента”, е заявил лаконично Кожин.

В края на януари катарският посланник в Москва каза, че страната му се интересува от покупката на руски оръжейни системи, като изрично е посочил ЗРК С-400 и е казал, че по тези теми се водят предварителни преговори.

В последните няколко години Катар пазарува бойни самолети с широк размах. До момента са договорени общо 96 модерни многоцелеви изтребители, включително 36 броя F-15QA, още толкова Rafale и 24 самолета Eurofighter. В момента ВВС на страната разполагат само с 12 изтребителя Mirage 2000-5.

Катар в момента се намира в деликатна дипломатическа ситуация, като повечето ѝ арабски съседки скъсаха отношения с нея, след обвинения в подкрепа на терористични групировки и намеси във вътрешните им работи.

Покупката на бойни самолети се разглежда, като опит на Катар да си подсигурява външнополитическа подкрепа.

Су-35 в момента се експлоатира от Русия и Китай, а Индонезия наскоро подписа договор за 11 самолета. Известно е, че Обединените арабски емирства проявяват интерес към самолета и се водят разговори от повече от година за евентуална сделка.

Свързани теми

Предишна публикация
Руски Ан-26 катастрофира в Сирия
Следваща публикация
E190-E2 получи типов сертификат
38 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Испания вероятно ще замени F/A-18 с Eurofighter

Испания най-вероятно ще замени своите остарели F/A-18 Hornet с новопроизведени Eurofighter. Това е заявил министърът на отбраната на страната Анхел Оливарес, цитиран от местни медии.

Индийски МиГ-21 се разби

С пореден загубен МиГ-21 могат да се „похвалят” индийските ВВС. Инцидентът е станал днес, 25…

Отлични стрелби за българските МиГ-29 на Шабла

Днес, 13 юни 2019 г., бе третият ден от участието на екипажите на изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево в стрелбите на зенитен полигон „Шабла”, които се провеждат в периода 11-14 юни. Това съобщиха от авиобазата.

Меню