Катар води преговори за покупка на Су-35

38 прочитания

Русия и Катар водят преговори за евентуалната доставка на многоцелеви изтребители Су-35. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

„Преговорите вървят в момента”, е заявил лаконично Кожин.

В края на януари катарският посланник в Москва каза, че страната му се интересува от покупката на руски оръжейни системи, като изрично е посочил ЗРК С-400 и е казал, че по тези теми се водят предварителни преговори.

В последните няколко години Катар пазарува бойни самолети с широк размах. До момента са договорени общо 96 модерни многоцелеви изтребители, включително 36 броя F-15QA, още толкова Rafale и 24 самолета Eurofighter. В момента ВВС на страната разполагат само с 12 изтребителя Mirage 2000-5.

Катар в момента се намира в деликатна дипломатическа ситуация, като повечето ѝ арабски съседки скъсаха отношения с нея, след обвинения в подкрепа на терористични групировки и намеси във вътрешните им работи.

Покупката на бойни самолети се разглежда, като опит на Катар да си подсигурява външнополитическа подкрепа.

Су-35 в момента се експлоатира от Русия и Китай, а Индонезия наскоро подписа договор за 11 самолета. Известно е, че Обединените арабски емирства проявяват интерес към самолета и се водят разговори от повече от година за евентуална сделка.

Свързани теми

Предишна публикация
Руски Ан-26 катастрофира в Сирия
Следваща публикация
E190-E2 получи типов сертификат
38 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Су-35 стреля с Р-37М

Кадри с изстрелването на далекобойната ракета Р-37М от изтребител Су-35 се появиха в официален клип…

Сърбия получи четири беларуски МиГ-29

Сръбското МО официално получи четири изтребителя МиГ-29 от Беларус. Церемонията за това се състоя вчера, 25 февруари 2019 г. в „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи, Беларус.

Катар заяви желание да купи Eurofighter

Катар даде заявка за покупката на 24 броя многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. Това страна след като днес, 17 септември 2017 г., бе подписано писмо за намерение (LOI) за сделката.

Казахстан купува още 12 броя Су-30СМ

Русия и Казахстан са стигнали до споразумение за доставка на още 12 многоцелеви изтребителя Су-30СМ. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническите въпроси Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Полша получи разрешение да купи 32 броя F-35 за $6,5 млрд.

Държавният департамент на САЩ формално разреши на Полша да купи 32 изтребителя F-35A. Очакваната цена на сделката е $6,5 млрд. Това се чете в съобщение до американския Конгрес на агенцията за сътрудничество в областта на отбраната DSCA от днес, 11 септември 2019 г.

Меню