Резултатите от италианските избори вещаят проблеми за F-35

39 прочитания

Резултатите от провелите се на 4 март 2018 г. парламентарни избори в Италия вещаят проблеми за програмата F-35. Страната е сред основните клиенти на самолета в Европа и има линия за крайно сглобяване на територията си. Това съобщава Defense News.

Антисистемното движение „Пет звезди” спечели 221 от 600-те места в долната камера на италианския парламент и 112 от 315-те места в горната камера, с което се превърна в най-голямата парламентарна сила.

Представители на движението многократно са критикували програмата за покупка на F-35, като я дават за пример за лошо харчене на държавни пари. През миналия май Татяна Базилио, депутат на движението в предишния парламент, директно заяви, че ако „Пет звезди” вземат властта, програмата F-35 ще бъде прекратена, няма да се купуват повече самолети от този тип и Eurofighter ще поеме всички задачи в италианските ВВС.

„€14 млрд. за 90 изтребителя са твърде много и освен това ставаме изцяло зависими от САЩ”, заявява Базилио, цитирана от Defense News.

В предизборната си платформа „Пет звезди” пише, че трябва да се направи по-точна оценка на начина по който се харчат публичните средства и да се намалят инвестициите в традиционните оръжейни системи, за сметка на инвестиции в разузнаването и киберотбраната.

Въпреки, че движението „Пет звезди“ е първа политическа сила, за сега не е ясно дали то ще влезе в управлението на страната или ще бъде създадено правителство без тях.

Италианските въоръжени сили трябва да получат 90 броя F-35. 60 от тях са от варианта А и са предназначени за ВВС на страната, а останалите са от варианта В и са за ВМС. До момента са получени девет самолета. Поради липса на средства през 2012 г. Италия отказа 41 самолета и намали поръчката си от 131 на 90.

Италия разполага със собствена линия за крайно сглобяване, разположена в авиобаза Камери, която ще произвежда F-35 не само за Италия, но и за Холандия. Линията има максимален капацитет от 24 изтребителя годишно.

През миналото лято италианската Сметна палата излезе с доклад по италианското участие в програмата F-35. В доклада се критикува участието в програмата, но отбелязва, че въпреки покачващите се цени, забавянията и много малкия дял работа за местната индустрия, страната трябва да остане част от нея, тъй като излизането няма да донесе съществени икономии на средства. До момента Италия е вложила €3,5 млрд. в F-35.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus намалява темпа на производство на A380 и A400M
Следваща публикация
Qatar Airways ще обяви сериозни загуби
39 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния подписа за още пет португалски F-16

Румънският военен министър Николае-Йонел Чюка подписа със своя португалски колега Жоао Гомес Кравиньо договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16. Това стана на 27 януари 2020 г. в португалската авиобаза Монте Реал.

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Премиерът обвърза преговорите за F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ, но почти веднага се отрече от думите си

Премиерът Бойко Борисов обвърза преговорите за доставката на F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ и в типичен него стил, само минута по-късно се отметна от тази си позиция. Това стана днес, 29 април 2019 г.

Airbus очаква нови германски поръчки за Eurofighter

Airbus Defense and Space очаква в скоро време допълнителни поръчки от Германия за Eurofighter и разчита на повече инвестиции в европейските отбранителни компании. Това заявява изпълнителният директор на компанията Дирк Хоке в интервю за германския вестник Handelsblatt.

Нов тежък инцидент с полски МиГ-29

Полски изтребител МиГ-29 се разби малко след излитането си. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е третият загубен полски МиГ-29 в рамките на последните 15 месеца. Инцидентът е станал днес, 4 март 2019 г.

Меню