За модернизация на F-35 ще бъдат вложени над $16 млрд. до 2024 г.

26 прочитания

В следващите шест години за последваща модернизация на многоцелевите изтребители F-35 ще бъдат вложени над $16 млрд. Това съобщава Reuters, цитирайки изслушване в Конгреса на САЩ.

Шефът на общия програмен офис за F-35 в Пентагона, вицеадмирал Мат Уинтър, е съобщил по време на изслушване в Конгреса на САЩ, че до 2024 г. в изтребителите F-35 трябва да се вложат още малко над $16 млрд. с цел тяхната модернизация и интеграция на нови способности. $10,8 млрд. от сумата ще отиде за разработка, а останалите $5,4 млрд. ще се вложат за модернизация на вече произведените изтребители.

Последващата модернизация на F-35 е известна като Block 4. Около 80% от нея се състои в софтуерно обновяване на изтребителя и добавяне на нови способности, включително и интеграция на въоръжение.

В момента наличните изтребители F-35 използват междинния софтуер Block 2B и Block 3i, който не осигурява пълни бойни способности. Софтуерът, който ще даде пълни бойни способности на изтребителя се нарича Block 3F и той в момента се намира в изпитания, като те трябва да приключат в рамките на годината.

Част от тези разходи ще се поемат от международните партньори в програмата, съобразно техния дял в нея, като общо те ще платят около $3,7 млрд. Вицеадмирал Уинтър е заявил пред комисията в Конгреса, че разходите могат да варират в зависимост от броя на самолетите, които ще бъдат обновени до стандарта Block 4 и в зависимост от евентуалните технически трудности при разработката.

В момента са налични малко над 270 броя F-35, като производството продължава по съществуващите в момента софтуерни стандарти. През 2018 г. се очаква доставка на още 91 самолета.

По време на изслушването в Конгреса вицеадмирал Уинтърс е бил подложен на критики от конгресмени и от двете основни американски партии за твърде високите очаквани разходи, липсата на достатъчно контрол от страна на Пентагона и липсата на гаранции, че Block 4 ще бъде реализиран в зададените финансови рамки.

В последните седмици F-35 среща вълна от критики в САЩ. Вицеадмирал Уинтър критикува сериозно производителя Lockheed Martin за високите цени и големия брой производствени дефекти. Компанията от своя страна призна за дефектите и гарантира, че по темата се работи. Сега конгресмени критикуват вицеадмирал Уинтър, който е фактическия ръководител на програмата в Пентагона, за високите цени на бъдещото обновяване на самолета. В същото време представители на Пентагона многократно заявяват, че ако не бъдат намалени разходите за експлоатация на изтребителя, неговата покупка в планираните количества ще е невъзможна.

Свързани теми

Предишна публикация
По-високите вносни мита няма да oскъпят значително продукцията на Boeing
Следваща публикация
Саудитска арабия ще купи още 48 броя Eurofighter Typhoon
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия получи оферти за замяна на Tornado

Германското МО е получило днес, 24 април 2018 г., оферти от Airbus, Lockheed Martin и Boeing за потенциален заместник на сега експлоатираните изтребители-бомбардировачи Tornado. Това съобщава Reuters.

Гърция ще купи още шест Rafale

Гърция ще купи още шест многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.…

Въздушно сражение между Индия и Пакистан

Рязка ескалация на напрежението между Индия и Пакистан доведе до въздушно сражение между ВВС на двете страни, като резултатите от тях все още не са напълно ясни. Това стана днес, 27 февруари 2019 г.

Меню