Q400 катастрофира в Непал

14 прочитания

Турбовитлов пътнически самолет Bombardier Q400 катастрофира при кацане на международното летище на Катманду, Непал. Инцидентът, който е станал днес, 12 март 2018 г., е причинил 49 жертви сред 71-те намиращи се на борда.

Катастрофиралият самолет е изпълнявал полет BS211 на бангладешката авиокомпания US-Bangla Airlines. Катастрофиралият Q400 е излетял от бангладешката столица Дака в 12,52 часа местно време с 67 пасажери и четиричленен екипаж.

Проблемите на полета са започнали при кацането на международното летище в Катманду. Екипажът първоначално е получил разрешение да кацне на писта 02, но той е заходил за кацане на писта 20. Според неофициална информация екипажът е направил два неуспешни захода за кацане. Има индикации, че екипажът на бангладешкия самолет е имал проблем с ориентацията.

Катастрофата е станала при третия заход. Самолетът се е приземил лошо и е започнал да криволичи по пистата и в крайна сметка е излязъл от нея с висока скорост, като се е плъзгал по терена около 300 метра, преди да спре почти до оградата на летището. Машината се е разпаднала на няколко части и е възникнал пожар.

Спасителните екипи са извадили живи 31 човека, но девет от тях са починали по-късно от раните си в местни болници. Така инцидентът е взел живота на 49 души.

Малко преди катастрофата през летището е минала гръмотевична буря, а по време на инцидента все още е имало ниска облачност.

Катастрофиралият Q400 е имал регистрация S2-AGU и е имал сериен номер 4041. Машината е произведена през 2001 г. Самолетът първоначално се използва от SAS, след това от Royal Jordanian Airlines и Augsburg Airways, а от май 2014 г. лети с цветовете на US-Bangla Airlines.

Летището на Катманду се намира в долина заобиколена от високи планини и е известно с трудните си заходи, променливо време и често намалена видимост. От 1992 г. при излитане или кацане на това летища са станали общо девет катастрофи, при които са загинали близо 300 човека.

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцария ще гласува на референдум за покупка на нов изтребител
Следваща публикация
Бизнесджет катастрофира в Иран
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тежък инцидент с Ту-22М3

При тежък инцидент на земята, трима души от екипажа на бомбардировач Ту-22М3 от състава на…

Испански C-295 излезе от пистата

Испански военно-транспортен самолет C-295 излезе от пистата при кацане и бе повреден тежко. При инцидентът станал вчера, 3 април 2019 г., няма тежко ранени.

МиГ-21 катастрофира в Сърбия

Двуместен учебно-боен самолет МиГ-21УМ е катастрофирал в Сърбия днес, 25 септември 2020 г. Двучленният екипаж…

Разследването на катастрофата с Ми-17 приключи, но МО засекрети резултатите

Комисията за разследване на авиационното произшествие с вертолет Ми-17 завърши своята работа с доклад за възможните причини. Това съобщи МО днес, 9 юли 2018 г., но от военното ведомство не съобщават за резултатите и обявиха, че докладът е „поверителен”.

Ми-8 катастрофира в Сибир

Ми-8АМТ катастрофира днес, 4 август 2018 г., с 18 човека на борда си при излитане в Сибир. Всички намиращи се във вертола са загинали.

Инцидент с Ка-26 в Свищов

Селскостопански вертолет Ка-26 е претърпял инцидент днес, 23 април 2018 г., в Свищов. Няма пострадали, а материалните щети са минимални.

Меню